* FANİ DUNYA FORUM HABERLER


Gönderen Konu: Şişmanlık nedir ? Neden olur ve nasıl önlenir  (Okunma sayısı 1036 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

fanidunya

  • Ziyaretçi
Şişmanlık nedir ? Neden olur ve nasıl önlenir
« : Temmuz 10, 2017, 06:11:35 ÖÖ »
Şişmanlık nedir ? Neden olur ve nasıl önlenir?

Şişmanlık, depo yağlarının, yağsız vücut kütlesine oranla normal kabul edilen değerlerinin üzerine çıkmasıdır. Şişmanlık bir hastalık olmakla beraber bir çok hastalığında oluşumunda rol almaktadır. Özellikle günümüzde ölüm oranı en yüksek olan kalp damar hastalığının yanısıra diyabet, kanser, gut, safra taşı, böbrek ve pankreasta fonksiyonel bozukluk, karaciğer yağlanması gibi birçok hastalığın başlangıcında da rol oynar. Şişmanlık özellikle gençlerde utanç verici bir olay olarak algılandığı için bireyin kendisiniçirkin hissetmesine sebep olabilir. Yaşlılarda ise ağır vücudun taşınması zor olduğu için eklemlerde ağrıların artmasına yol açar. Son yıllarda dünyanın çeşitli yerlerinde yapılan araştırmalar ekonomik yönden gelişmiş ülkelerde, şişmanlık ve buna bağlı olarak hastalıkların sıklığının arttığı belirtilmektedir. Ülkemizde yetişkin erkek nüfusunun % 26,4'ü hafif, % 7,6'si ileri derecede şişmandır. Kadınlarda hafif şişmanların oranı % 38,5, şişman olanları ise % 25,6'dir.
Şişmanlık kent nüfusunda köylerden daha yüksektir.

NEDENLERI

Şişmanlık uzun süren enerji dengesizliği sonucudur. Bunun belli başlı nedenleri 5 grupta toplanabilir;

1. Fazla yeme,
2. Fiziksel hareketlerin azlığı,
3. Psikolojik bozukluklar,
4. Metobolik ve hormonal bozukluklar
5. Bazı ilaçlar (Örn; antidepresanlar, glikokortikoitler)

ŞİŞMANILIĞIN ÖNLENMESİ

Genellikle şişmanlamak kolay, zayıflamak ise güçtür. Bu nedenle şişmanlığın tedavisinden önce, önlenmesi doğrudur. Şişmanlığın önlenmesinde en önemli husus küçük yastan itibaren enerji dengesine uygun bir diyetin uygulanmasıdır. Bu ise bireyin besinlerin enerji değerleri ile enerji harcaması konusunda bilinçli olması ve enerji dengesine uygun beslenme alışkanlığı kazanması ile olur.

Şişmanlığın tedavisi nasıl olur?

Şişmanlığın tedavisinde en çok uygulanan yöntemler;

1. Diyet tedavisi,
2. Fiziksel aktivitelerin arttırılması,
3. İlaç tedavisi,
4. Cerrahi tedavi,
5. Akupunktur,
6. Hipnoz,
7. Davranış terapisindir.

Bunların içerisinde diyet ve fiziksel aktivitenin bir diyetisyen kontrolünde beraber uygulanması şişmanlığın tedavisinde en iyi sonucu veren uygulama olarak görülmektedir. Günümüzde şişmanlık ülkemizde de özellikle masa başı islerde çalsan insanlarımızın en büyük sorunudur. Bu nedenle zayıflama sektörü özellikle İstanbul, İzmir ve Ankara gibi büyük illerimizde oldukça rağbet görmektedir.Birçok özel zayıflama merkezleri kurulmuş ve çeşitli yöntemlerle kişileri zayıflattıklarını ileri sürmüşlerdir. Bu yöntemler arasında diyet dışında birçok yöntem ileri sürülmüş ancak bu konuda başarılı olamamışlardır. Özellikle zayıflarken en önemli konulardan biri de, kişilerin sağlıklarını yitirmemelerini sağlamaktır. Özellikle piyasada bulunan zayıflama ilâçları, çeşitli rejimler,(İsveç diyeti,Ait forte diyeti, Atkinson diyeti gibi) ve diyetisyen unvanın kullanarak bu isi yapmaya çalsan kiksilerin, insanlar üzerinde onarılması güç sorunlara yol açtıkları yapılan araştırmalarda kanıtlanmıştır. Şişmanlığın tedavisi zayıflama ve koruma olmak üzere iki bölümde ele alınmalıdır. Ancak bu yöntemle sağlıklı kalıcı bir kilo kaybına ulaşılabilir. Şişmanlığın tedavisi olarak sonuç olarak su söylenebilir; Diyetisyen kontrolünde uygulanan diyet programlarının dışında, hiçbir yöntem, ilaç, makine veya piyasada özellikle dergilerde yer alan sihirli diyetlerin bilimsel yönü bulunmamaktadır. Ve bu yöntemler ani zayıflamayla beraber ölüme kadar götürebilecek insan organizmasında onarılması güç sağlık sorunlarına neden olabilmektedir. Bu nedenle kilo vermek isteyen kişiler kesinlikle bir diyetisyen kontrolünde kilo vermeli ve diğer yöntemlere başvurmamalıdır.

Zayıflık nedir ? Neden olur ve çaresi nedir?

Vücut ağırlığının boy uzunluğuna oranla az olmasıdır. Bu durumda yağ dokusunun diğer dokulara oranı azdır. Zayıflık uzun süren enerji dengesizliği sonucu oluşur.

NEDENLERI

Diyetle alınan enerjinin harcanandan daha az olduğu veya alınan besinlerin vücut tarafından kullanılmaması zayıflığı oluşur. Bu durumda vücut harcadığı kadar enerji alarak, açığını kendi yağ deposunu kullanarak kapatır. Önemli nedenlerden biri de özellikle gençlerde yanlış uygulanan zayıflama diyetleri sonucu hastalık seklinde zayıflık oluşmasıdır. Aşırı zayıflığın şişmanlık kadar yasama süresini kısalttığı bildirilmiştir.

Zayıflığın tedavisi nasıl olur ?

DIYET TEDAVISI

1. Diyetin enerji değeri bireyin enerji harcamasından daha yüksek olmalıdır.
2. Protein kalitesi yüksek olmalı ve günlük miktar gereksinmeyi karşılamalıdır.
3. Enerji artısına paralel olarak enerji metabolizmasıyla ilgili vitamin ve minerallerde arttırılmalıdır.

Diyette, özellikle enerji değeri yüksek, kolay sindirilebilir besinlere yer verilmelidir. Zayıflığın nedeni psikolojik ise önce psikolojik yönden tedavi edilmeli daha sonra diyete geçilmelidir.Sonuç olarak, şişmanlık ve zayıflık kader değildir. Her iki sorun da diyet uzmanları kontrolünde uygulanan programlar sayesinde sosyal, kültürel, ekonomik hayatınıza ve alışkanlıklarınıza uygun olarak düzenlenmiş diyet programlarıyla zorlanmadan çözülebilir.

Selülit nedir? Neden olur ve çaresi nedir?

Selülit dizin, bileğin iç kısımlarında, kalça ve baldırların arka kısımlarında, üst bacakta derinin altında bulunan epidermis dokuda oluşan yağ kümecikleridir. Selülit hormonal ve dolaşım bozukluğundan kaynaklanan bir dengesizlik sonucudur ki, bunun sonuçlarından biri de suyun lokal olarak epidermis dokuda toplanmasıdır. Bu su tutma olayı üst derinin hemen altındaki epidermis dokudaki doku iplikçiklerinin yavaş yavaş balıkçı ağı gibi yuvarlak birikintiler meydana getirmesi ve aynı zamanda bu ilmikler arasında sayısız yağ birikintileri tutması ile oluşur. Eğer selülit problemi olan kişi bir de yetersiz besleniyorsa bu sorun daha da ileri aşamalara varır.

Tedavi yöntemleri
Bölgesel biriken (Kullanılmayan) yağların yakılmasını sağlayarak problemin giderilmesidir. Vücutta biriken depo yağların yakılması işlemi, düzenli beslenme koşullarının yerine getirilmesi ve egzersiz ile olur. Selülit tedavisinde bol su içmek, kafeinden, yağlardan ve tuzdan uzak durmak en önemlileridir. Bununla birlikte vücut dışında selülitli bölgeye uygulanacak ürünlerin ve çeşitli makinelerin sağlayacağı tedavilerle de sorun giderilecektir.

Selülit, tedaviden sonra yeniden oluşur mu ?

Tekrar oluşması daha önceki koşulların geri gelmesi ile olur. Eski beslenme alışkanlıklarına dönmek, kilo almak gibi. Tedavinin daha uzun süreli olabilmesi için ara arada kullanılan ürün ve makinenin koruma dozunda tekrarlanması daha iyi sonuç verir.

Dengeli beslenme nedir ?

Bilimsel açıdan insanin büyümesi, gelişmesi, sağlıklı ve üretken olarak hayatini sürdürmesi için gerekli besin öğelerinin yeterli ve dengeli bir biçimde vücuda alınması olarak tanımlanabilir. Beslenme hiçbir zaman karin doyurmak anlamına gelmemelidir. Besinler çok çeşitlidir ve her çeşit besinin bileşiminde değişik miktarlarda "besin-öğesi" dediğimiz kimyasal moleküller bulunur. Besinler vücuda alındıktan sonra besin öğelerine parçalanır ve vücutta öyle kullanılırlar. İnsanın gereksinim duyduğu bu besin öğeleri;

ü Proteinler,
ü Karbonhidratlar,
ü Yağlar,
ü Vitaminler,
ü Mineraller,
ü Su 'dur.

Karbonhidratlar, proteinler ve yağlar vücuda enerji veren besin öğeleridir. Normal diyet alan yetişkinlerde vücudun gereksinim duyduğu enerjinin % 50-60'i karbonhidratlardan, % 25-30'u yağlardan, % 12-15'i proteinlerden sağlanmalıdır. Bazı besinlerimiz (yağ, seker, nişasta gibi) fazla alındıklarında enerji gereksinmesi karşılanmasına rağmen bazı besinöğelerinin yetersizliği ile yine büyüme gelişme ve sağlık durumu bozulabilir.Gereğinden çok besin alarak, vücut ağırlığının istenilenin üzerine çıkarılması da sağlık bozukluklarına neden olduğu için dengesiz beslenmedir.

Zayıflama diyetinin prensipleri nelerdir?

Gereğinden fazla yağ dokusu enerji deposudur. Bu nedenle besinlerden alınan enerji sınırlandırılarak depo enerjisi kullanılabilir. Bu durumda alınan enerjide açık bulunacak ve vücut bunu depolardan karşılayacaktır.

ILKELERI
1. Bireyin harcadığından daha az enerji sağlanmalıdır.
2. Protein, vitamin ve minerallerden yeterli alınmalıdır.
3. Doyurucu ve bireyin yeme alışkanlığına yakın olmalıdır.
4. Fiziksel hareketlerle enerji harcaması arttırılmalıdır.

Bu koşullarla en uygun kilo verme hızı haftada 1- 1,5 kg. arasıdır. Normal ağırlığa gelindiği zaman bunu sürdürecek diyete aynen uyulmalıdır.

Hızlı kilo verebilir miyim? Ne kadar?

İdeal kilo verme hızından daha hızlı kilo vermek mümkündür. Ancak bu durum kişide onarılması güç sağlık sorunlarına yol açabilir. Şişmanlık vücuttaki yağ miktarının fazla olmasından kaynaklanıp kilo verirken sadece bu fazla olan yağ miktarından gitmesi gerekir. İdeal hızda kilo verirken bu sağlanır. Ancak hızlı kilo verirken vücut sadece yağdan değil kas ve sudan da kaybeder. Bu durum ise verilen kiloların çabuk bir şekilde geri alınmasına yol açar.

Kaç ayda ne kadar kilo verebilirim?

Kişi kilo verirken sağlığının bozulmaması ve verilen kiloların geri alınmaması için ideal kilo verme hızı haftada 1-1,5 kg. arasıdır. Buna göre 1 ayda verilecek kilo 4-6 kg, 2 ayda verilecek kilo 8-10 kg. arasıdır.

İdeal kilo nedir ? Nasıl tespit edilmelidir?

Günümüzde bir çok oran, ağırlık ve boya dayalı olarak şişmanlık durumunun saptanmasında kullanılmaktadır. İçlerinde kullanılan en geçerli oran BKI (Beden Kitle indeksi)'dir. Buna göre; KI = Ağırlık (kg) oranı < 20 ise zayıfBoy (m)2 20-24,9 ise normal 25-29,9 ise hafif şişman (toplu) 30-39,9 ise şişman>40 ise ağır veya morbid şişmanlıktır. İdeal BKI erkekler için 22, kadınlar için 21'dir. Menapoz sonrası ise idealBKI 25'dir. Bu değerler 19 yas üstü için geçerlidir. Ancak; ağırlığı oluşturan kas-kemik yapısı kişiden kisiye değiştiginden,BKI hesaplamasi sadece fikir vermesi açısından önemlidir. Gerçek ideal kilo hesaplamasi ancak bilgisayar analizi ile mümkündür.

İdeal kiloma ulaştıktan sonra, bu kilomu koruyabilir miyim?

İdeal kiloya ulaştıktan sonra kilo koruma dönemi, yine diyetisyenin gözetimi altında yapılan diyet programlarının uygulanması ile olur. Koruma dönemi kilo verme döneminden daha da önemlidir diyebiliriz. Diyetisyen, koruma döneminde kaloriyi biraz daha arttıracak ve kilonun düzenini sağlayacaktır. Artık daha çeşitli yiyecekler farklı miktarlarda yenmeye başlanacaktır. Bu dönemde diyetisyenin önerileri ile birlikte, kişiye bir ömür boyu sürdürebileceği beslenme alışkanlığı kazandırılır.

Yoğun olarak çalışıyorum, nasıl diyet yapabilirim?

Yoğun iş temposu içerisinde de diyet yapılabilir. Ancak kişi yiyecek alternatiflerini çok iyi bilmeli ve mutlaka öğün zamanlarını düzenli uygulamalıdır. Çünkü öğünlerin düzenli yenmesi ile metabolizma düzenli çalışacak, depo yağlar yakılacaktır. Yoğun temponuz nasıl sizden özveri istiyorsa, diyet yapmak istiyorsanız vücudunuzda sizden bu düzeni isteyecektir.

Menapoz döneminde kilo verebilir miyim?

Menopoz döneminde vücutta oluşan hormonal dengesizlikler ve kullanılan ilaçlardan dolayı kilo verme işlemi zorlaşır. Menapoz döneminde kilo verme hızı neredeyse yari yarıya kadar düşer. Ancak bu bir kayip olarak düşünülmemeli ve bu dönemde kişiler zayıflama programlarına daha da rağbet etmelidirler. Çünkü menapozda, kilo alim hızı çok yüksek olup bunu önlemek veya geriye döndürmek gerekir. Aksi takdirde ileride bu kiloları vermek daha da zorlaşacaktır.

Diyet programimda ögünlerin hepsini yemek zorunda miyim?

Sağlıkli bir diyet sekli günlük 5-6 öğün seklindedir. Eğer verilen diyet programından daha fazla veya daha az besin tüketilirse her iki durumda da istenilen hedefe ulaşılamaz. Az yiyerek daha fazla verebilirim düşüncesi 1-2 hafta için geçerli olup daha sonra kilo verme hizi % 50-80 arasında değişen oranlarla azalma gözükür.

Pasif jimnastik aletleri enerji harcatır mı?

Pasif jimnastik aletleri herhangi bir kalori kaybına yol açmaz. Pasif jimnastik aletleri zayıflamamıza yardımcı değildir. Sadece kilo verirken oluşan sarkmaları önlemek vücudu toparlamak ve cm. olarak incelmek için gereklidir.

Kilo verince yüzüm veya bedenimin üst kismi da incelecek mi? Veya Sadece kalça ve basen bölgem incelir mi?
(Genelde yüzlerinin incelmesi ve çökmesi istenmiyor)

Diyetle kilo verme işleminde zayıflamaya gelen kişi sadece belirli bir bölgesinden değil vücudun genelinden incelme gösterir. Ancak yağların biriktiği yerler ve genetik yapı bu iste önemli yer tutar. Eğer, genetik olarak basen kısmında daha fazla yağ birikmesi var ise, bu bölgenin tamamen incelmesi söz konusu değildir. Fazlalıklar gider ama sekil aynen kalır.

Su zayıflatır mı? Su aç karnına mı yoksa tok karnına mı içilmelidir?

Su içmek diyet dışında da insan hayatında önemli bir yer tutmalıdır. Günde 8 bardak (2 lt.) su içilmesi gerekir. Suyun zayıflatma özelliği yoktur. Yalnızca geçici tokluk hissi yarattığından, yemeklerden önce 1-2 bardak kadar su içilmesi tavsiye edilir. Yemeklerle beraber veya sonra alınması hazmı zorlaştıracağı için yemekten yarim saat kadar önce alınması gerekir.

Günde kaç bardak çay, kahve içebilirim?

Günde 1-2 fincan kahve veya 3-4 fincan çay içilmesinin herhangi bir zararı yoktur. Ancak fazla alınması içerdiği kafeinden dolayı zararlıdır. Kafein miktarının bağırsaklarda fazla birikmesi safra asitlerinin atılmasını engellediğinden yağ yapımını hızlandırır. Çünkü atılamayan safra asitleri safra kesesine dönerek kolesterol sentezini hızlandırır. Ayrıca çay, kahve, kola gibi içeceklerin fazla alınması selülit problemine yol açar.

Kahve ve kola selülit yapar mi?

Günde 1-2 fincan kahve veya 3-4 fincan çay içilmesinin herhangi bir zararı yoktur. Ancak fazla alınması içerdiği kafeinden dolayı zararlıdır. Kafein miktarının bağırsaklarda fazla birikmesi safra asitlerinin atılmasını engellediğinden yağ yapımını hızlandırır. Çünkü atılamayan safra asitleri safra kesesine dönerek kolestrolsentezini hızlandırır. Ayrıca çay, kahve, kola gibi içeceklerin fazla alınması selülit problemine yol açar.

Zayıflarken etlerim sarkar mi?

Zayıflarken kişinin vücudunun sarkması genetik yapıyla beraber, bulunduğu kilo ile de bağlantılıdır. Eğer ağır şişman ise 20-25 kg. vermesi gerektiği için bu kilo verildiği zaman sarkma problemiyle karşılaşılabilir. Bunun tek çözümü aktif ve pasif jimnastiktir.

Koruma dönemini yapmasam olmaz mi?

Kilo verme programının en önemli devresi olup ancak en az değer verilen safhası kilo koruma dönemidir. Eğer bu dönem büyük bir disiplin altında geçirilmezse verilen kilolar çok çabuk bir şekilde geri alınır. Periyodik bir şekilde takip edilmelidir.

Ya da koruma döneminde ne yapiliyor?

Kilo verme programının en önemli devresi olup ancak en az değer verilen safhası kilo koruma dönemidir. Eğer bu dönem büyük bir disiplin altında geçirilmezse verilen kilolar çok çabuk bir şekilde geri alınır. Periyodik bir şekilde takip edilmelidir.

Niçin kan tahlili yapıyorsunuz ?

Diyetisyenin diyet programını vermeden önce görmesi gereken en önemli evraklardan biri kan bulgularıdır. Çünkü diyet programı kişinin kolesterol, açlık kan sekeri, üre, ürik asit ve trigliserit düzeylerine göre verilir. Eğer herhangi bir hastalık varsa onunla ilgili de tüm sonuçların takip edilmesi gerekir.

Eski beslenme alışkanlıklarıma döndüğüm zaman ne olur?

Diyet programlarının kilo verdirmekten önceki en önemli görevi kişiye sağlıklı bir beslenme alışkanlığı kazandırmaktır. Eğer diyet programından sonra size kilo aldıran kötü beslenme alışkanlıklarınıza geri dönerseniz tekrar o kiloları geri alırsınız. Ancak bu demek değildir ki hayat boyu diyet yapacaksınız. Eğer hayat boyu ideal kilonuzda kalmak istiyorsanız, sadece diyet programındayken elde ettiğiniz pratik birkaç bilgiyi sağlıklı beslenme alışkanlığı tarzını, hayatınıza adapte etmelisiniz.

İçki içilebilir mi? Kaç kadeh ve hangisi tercih edilmelidir?

İçki diyet zamanı haricinde olduğu gibi diyet zamanında da insan vücudunu tahrip etmeye devam eder. Düşünce yeteneğini elden alır. Bu sebepten dolayı Normal dönemde olduğu gibi içkinin kullanılmamasını tavsiye ederiz

Sebze yemekleri ve eti hep haşlanmış olarak mi tüketmeliyim?

Et veya etli yemeklere yağ konulmamalıdır. Eti tek başına tüketeceksek haşlama veya ızgara tercih edilmelidir. Eğer etli sebze yemeği ise yağ ilave edilmemeli, etin yağı ile pişirilmelidir. Sebze yemekleri ise kesinlikle 1 kg. sebzeye 2 Tatlı kaşığı sıvı yağ orantısı ile pişirilmelidir. Çünkü her ne kadar diyet yapıyor olsanız da vücudun bu yağa ihtiyacı vardır.

Yemeklerin ölçüsü gramla mı yoksa göz kararı mı olmalıdır?

Yemeklerin ölçüsünü tabii ki gramla yaparsanız daha iyi sonuç alırsınız. Ancak 3-5 gr. farketmez.

Hamilelik döneminde kilo verebilir miyim?

Hamilelik döneminde kilo vermek bebeğin gelişimi ve annenin sağlığı açısından zararlıdır. Hamilelik dönemine ideal kiloda başlanıyor ise 10-12 kg'in 9 ayda alınması gerekir. Eğer anne şişman ise diyetine ilk 3 ay ekleme yapılmaz. Eğer anne aşırı şişman ise 1500 kal'nin altına düşülmeden diyet ayarlanır.

Saç dökülmesinin, tırnak kırılmasını diyetle bir ilgisi var midir?

Diyet yaparken diyet programında kısıtlanan yiyecek ve miktarlar doğrultusunda bir takım vitamin eksikliklerine rastlanır. Bunun sonucunda da saç dökülmesi ve tırnak kırılması gibi sorunlarla karşılaşılabilir. Bu nedenle diyet programı süresince multi vitamin mineral tabletleri kullanılmalıdır.

Ergenlik döneminde diyet yapılır mı? Nelere dikkat edilmelidir?

Ergenlik dönemindeki insanların kilo vermeleri diyetten çok spor ile sağlanmalıdır. Yas itibariyle bu durumdakiler asi bir yapıya sahip olduklarından agresif davranışlar sergileyebilirler. Eğer ağır şişman ise diyet tedavisine başlamalı, çok fazla kilosu yok ise daha çok spora yönlendirilmelidir. Enerji harcaması onları rahatlatacaktır.

Diyet listesi kalorisini nasıl hesaplanır ?

Diyetin kalorisi, kişinin boy, yaş, kilo ve cinsiyet gibi kriterlerine bakılarak hesaplanan baz alınır. Bunlar Metabolizma hızına göre ayarlanır.

Diyet yaparken aktivite yapmalı mıyım?

Diyet yaparken en önemli şeylerden biri de kişiye hareket etme alışkanlığı kazandırılmasıdır. Bu hem diyet sırasında hem de diyet sonrasında önemlidir.

Pasif jimnastik aletleri hangi sıklıkla kullanılabilir?

Pasif jimnastik aletleri bir gün aralıkla haftada 3 defa yapılabilir. Aksi takdirde kas ve eklem ağrılarına yol açabilir.

Zayıflamak için soda içilir mi?

Soda kilo verdirmek yerine vücuttaki dengeyi bozarak kilo alımına sebep olur. Hazmı kolaylaştırdığından ve içindeki fazla tuz miktarı nedeni ile kan şekerini oynattığından metabolizmayı bozarak çabuk acıkılmasına sebep olur.

Tuz kullanımı ne ölçüde olmalı veya tuz tamamen kesilmeli mi?

Fazla kullanılıyorsa azaltılmalı ancak tamamen kesilmesine de gerek yoktur. Fakat selülit, tansiyon gibi sorunlar varsa tamamen kaldırılmalıdır.

Öğün araları kaç saat olmalıdır?

Tüm öğünler arası 2,5 - 3,5 saat kadar olmalıdır. Ve yeme işlemi yatmadan 2 saat önce sona erdirilmelidir.

Multivitaminler kilo yapar mi? İştah açar mi?

Diyetteyken alınan multivitaminler kilo almamıza sebep olmaz, yalnızca multivitaminler içinde bulunan B grubu vitaminler yüzünden iştahınızın açılmasına neden olabilir. Ancak diyette değilseniz almanız gerekenden fazla miktarda yağ vücudunuza alıyorsanız, B grubu vitaminleri yağ depolanmasını hızlandırdığından kilo almanıza sebep olabilir. Çünkü diyette iken sadece vücudun gereksinimi kadar aldığınız için B grubu vitaminleri kilo almanıza sebep olmaz.

Diyette iken vücudumun yağ alması gerekir mi?

Diyet yaparken de vücudun belirli oranda yağ miktarına ihtiyacı vardır. Aksi takdirde bu ihtiyaç giderilmezse vücut oto kontrol sistemini harekete geçirerek karbonhidrat ve proteinlerden yağ sentezler ve bu yağ kollestrollü yağ olarak bilinen tereyağından bile fazla kolesterol içerir.

Şok diyetler hangi sıklıkta yapılabilir?

Şok diyetler haftada iki günden fazla ve ayda iki defadan fazla yapılmamalıdır. Aksi takdirde hem sağlığımız bozulacak hem de kilo vermemiz yavaşlayacaktır.

Mucize diyetlere inanmalı mıyız?

Mucize diyetler hızla kilo verdiren ancak verdirirken sadece yağdan kaybetmenize neden olmayan kas ve su kitlesinden de kaybetmenize neden olan sağlıksız diyetlerdir. Bu diyetler uzun süre yapıldığında vücut elindeki yağı enerji kaynağı olarak tutarak dışarıdan aldığı az miktardaki karbonhidrat ve proteini yağa çevirerek enerji olarak kullanır. Bunun sonucunda ise sağlıksız zayıflamaktan dolayı özellikle kalp rahatsızlıkları olmak üzere vitamin yetersizliklerinden oluşan rahatsızlıklar, halsizlik yapmakta hatta ani ölümle sonuçlanacak durumlar oluşabilir.

Diyetin dışına çıkıldığında diğer bir öğünden azaltmak veya ertesi günün yiyeceklerinden eksiltmek doğru mudur?

Bu bir futbol hakeminin yanlışlıkla bir oyuncuya kırmızı kart göstermesinden sonra, bunu düzeltmek için karsı takımdan bir oyuncuya kırmızı kart göstermesine benzer. Diyetin dışına çıkıldığında diyetisyenin haberi olmadan değişiklik yapmak veya azaltmak sakıncalı olur.

Düşük kalori diyetlerinin hangisi daha iyidir?

DÜŞÜK KALORİLİ DİYETLERİN SAĞLIKLI DİYETLE KARŞILAŞTIRILMASI

Düşük kalori diyetlerinin özellikleri nelerdir?
 

  Sağlıklı Dengeli Diyet Düşük Kalorili Diyetler 
    Atkin's Diyet Stillman Diyet
Enerji  1200-1500 kkal 1900-2400 kkal 1260-1350 kkal
Enerjinin
Dağılımı % 15 protein
% 25-30 yağ
% 55-60 
karbonhidrat % 25 protein
% 70 yağ
% 5 
karbonhidrat % 45 protein
% 50 yağ
% 5 karbonhidrat
Enerji Veren
Besin Öğeleri
Miktarı 50-65 gr. protein 
35-45 gr. yağ
170-210 gr. 
Karbonhidrat  100-400 gr. 
protein
150-200 gr. yağ
20-30 gr. 
Karbonhidrat 125-130 gr. protein
55- 83 gr. yağ
9-20 gr. 
karbonhidrat 
Diğer Besinler Besin seçimi iyi
yapılırsa 
yetersizlik yok. B grubu vitamin.
Öğeleri Demir, 
magnezyum 
yetersiz.  Thiamin, Vitamin C,
Kalsiyum, Folik asit
yetersiz.
Diğer Gelir 
Özellikler  düzeyine göre düzenlenebilir. 
Beslenme  Yağ çok 
yüksek. Sağlık 
riski fazla.  Yağ-Protein 
yüksek. Sağlık riski 
fazla. 

Diyet Adı Özelliği Enerji (kkal)  K.hidrat
Protein %

Yağ %
 Yetersiz Vitamin ve Mineraller .
Atkin's Diyet *Protein ve yağ yüksek Karbonhidrat düşük  2000 K-5
P- 25
Y-70  Vitamin B6, Folik asit, Vitamin B1, Demir, Magnezyum. 
Stillman Quick Weight Loss dite  *Protein ve yağ yüksek Karbonhidrat düşük.  1300 K-5
P-45
Y-50  Vitamin C, Vitamin B1, Kalsiyum, Folik asit 
The Complete Scarsdale Diyet  *Protein ve yağ yüksek Karbonhidrat düşük  1000 K- 40
P -30
Y-30  VitaminB6, Vitamin B12, Vitamin B1, Kalsiyum, Demir, Magnezyum .
Pritikin Permonent Weight loss Diyet  Vejeteryan yağ düşük Posa ve karbonhidrat yüksek  700-1200 K-65 
P-25 

Y-10
 Vitamin B12.
Beverly Hills Diet  Meyve çok kullanılmakta . 900 K-75
P-25
Y-0  Vitamin B12, Niasin, Magnezyum, Vitamin B2, Kalsiyum, Çinko, Demir. 
Never Say Diyet  Düşük kalori, sinirli seçim, daha çok egzersiz.  900 K-45
P-25
Y-30  Vitamin B6, A, B12, Vitamin B1, Folik asit, Kalsiyum, Demir, Magnezyum, Çinko .
Lost Chance Diet  *Sivi protein Formula  250-500 K-0
P-100
Y-0  Multi Vitamin gereklidir.

(*)Ketojenik özellik gösterir. (K) Karbonhidrat, (P) Protein, (Y) Yağ

ALINTI.

 


* BENZER KONULAR

Rahîm Ve Rahmân Gönderen: türkiyem
[Dün, 11:28:55 ÖÖ]


Davranışlarımız Kaydediliyor Gönderen: türkiyem
[Dün, 11:22:46 ÖÖ]


Biliniz Cesedin Öyle Bir Et Parcası Vardır Ki Gönderen: türkiyem
[Dün, 11:18:08 ÖÖ]


Melek Girmeyen Evler Gönderen: türkiyem
[Dün, 11:04:30 ÖÖ]


Doğru Çalışma Methodu Gönderen: türkiyem
[Dün, 10:59:59 ÖÖ]


Başınızı Çevirip Gitmeyin Gönderen: türkiyem
[Dün, 10:39:23 ÖÖ]


Ozan Birgül 320 kbps - 2 kısım Gönderen: fanidunya NET
[Dün, 09:15:33 ÖÖ]


Ozan Birgül - İlahiler 320 kbps Gönderen: fanidunya NET
[Dün, 09:04:09 ÖÖ]


Dualarımız Neden Kabul Olmuyor Gönderen: fanidunya NET
[Dün, 08:10:43 ÖÖ]


Birlikte Hizmet Gönderen: fanidunya NET
[Dün, 07:59:59 ÖÖ]


Gizli Halleri Açık Hallerinden Daha Hayırlı Adamlara İhtiyacımız Var Gönderen: fanidunya NET
[Dün, 07:40:31 ÖÖ]


Mücahitler Kazandığınızı Kaybetmeyiniz Gönderen: fanidunya NET
[Dün, 07:32:32 ÖÖ]


İnsanlardan Övgü Beklemek Ateşle Oynamak Gibidir Gönderen: fanidunya NET
[Dün, 07:24:29 ÖÖ]


Zamanın Kıymetini Bilmek Gönderen: fanidunya NET
[Dün, 07:17:13 ÖÖ]


Allah’ı Ne Kadar Seviyoruz Gönderen: anadolu
[Aralık 22, 2024, 08:40:07 ÖS]


Böyle Sevdik Gönderen: anadolu
[Aralık 22, 2024, 08:35:30 ÖS]


Dostluk Üzerine Gönderen: anadolu
[Aralık 22, 2024, 08:27:16 ÖS]


Sevmek-Sevilmek Gönderen: anadolu
[Aralık 22, 2024, 08:21:12 ÖS]


Sermayemiz takvamız olsun Gönderen: anadolu
[Aralık 22, 2024, 08:14:00 ÖS]


Bize De Dua Yâ Rasulallah (S.A.V) Gönderen: anadolu
[Aralık 22, 2024, 08:09:36 ÖS]