Ahiret İçin İyi Hazırlanmalı
Dünyada fırsat varken ahirete iyi hazırlanmalı. İnsan kaçırdığı bir ânı, bütün dünyayı verse, bir daha ele geçiremez.
Büyük İslam âlimi İmam-ı Gazali “rahmetullahi aleyh” (Kimyâ-i se’âdet) kitabında buyuruyor ki:
Bir kimsenin dünya ticareti, ahiret ticaretine mâni olursa, bu kimse bedbahttır, zavallıdır. Dünya ticaretinin ahirete yaraması için ve Cehenneme sürüklememesi için, çok uğraşmak lazımdır. İnsanın sermayesi, dini ve ahiretidir.
Bu sermayeyi kaptırmamak için, çok uyanık olmak lazımdır. Dinini kayırmak isteyenler yedi şeye dikkat etmelidir:
1- Her sabah şöyle niyet etmelidir ki, kendisinin ve evlat ve ailesinin rızkını kazanmak, onları kimseye muhtaç bırakmamak, Allahü teâlâya rahat ve temiz ibadet edebilmek, ahiret yolunda yürüyebilmek için, vazifeme gidiyorum demelidir. O gün Müslümanlara iyilik, yardım ve nasihat etmeyi kalbinden geçirmelidir. Böyle niyet eden bir kimsenin her işi, ibadet olur. Dünyada kazandığı şeyler de caba (kârı) olur.
2- Bu dünyada herkes yolcudur. Yolcuların birbirlerine yardım etmesi, el ele vermeleri, kardeş gibi olmaları lâzımdır. Vazifesine, işine başlarken, Müslüman kardeşlerime yardım etmek, onları rahat ettirmek için çalışacağım, diye düşünmelidir. Her Müslüman iyi bilsin ki, bütün sanatlar, farz-ı kifâyedir. Bunu düşünerek, bir sanata yapışmak, ibadet etmek olur. Bu sanatları yapabilmek için, gerekli ilimleri, dersleri mekteplerde, bu niyet ile okutmak ve okumak hep ibadet olur. Namaz kılan insanın bu niyet ile, her işi ibadet olur.
3- Dünya işleri, ahiret için çalışmaya mâni olmamalıdır. Kur’ân-ı kerîmde meâlen, (Mallarınız ve çocuklarınız, Allahü teâlâyı, hatırlamanıza mâni olmasın!) [Münâfıkûn sûresi, 9] buyuruldu. Demirciler vardı. Demir döverken, ezan okununca, çekici kaldırmış iken, demire vurmaz, bırakıp namaza koşarlardı. Ve terziler vardı. İğneyi kumaşa batırınca ezan okunsaydı, o hâlde bırakıp, namaza koşarlardı.
4- Çarşıda, işte, Allahü teâlâyı hatırlamalıdır. Dili ve kalbi boş kalmamalıdır. İyi bilmelidir ki, o ânda kaçırdığını, bütün dünyayı verse, bir daha ele geçiremez. Gâfiller arasında Allahü teâlayı hatırlamanın sevabı çok olur.
Hülâsa, dine, ibadetine yardım niyeti ile dünyaya çalışanlara, hep böyle sevap vardır. Yalnız para kazanıp dünya malı toplamak için çalışanlar, sevaptan mahrum kalır.
5- Haramlardan ve haram şüphesi olan şeylerden sakınmalıdır.
6- Alışveriş yaptığı kimse ile olan sözlerini, hareketlerini, aldığını, verdiğini iyi ve doğru hesap etmelidir. Kıyamette, bunların hepsinden hesap vereceğini bilmelidir. Büyüklerden biri, bir bakkalı rüyada görüp, “Allahü teâlâ sana ne yaptı” dedi. “Önüme elli bin sayfa koydular. Bu sayfalar kimlerindir dedim. ‘Elli bin kişi ile alışveriş yapmışsın. Her sayfa, bunların birisi ile olan muameleni göstermektedir’ dediler.”
Bir kuruş hile yapan, bir kuruş hak yiyen, cezasını çekecektir ve hiçbir şeyin yardımı olmayacaktır...
Salim Köklü.