* FANİ DUNYA FORUM HABERLER


Gönderen Konu: Resûlullaha Uymak Nasıl Olur  (Okunma sayısı 103 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimiçi fanidunya NET

  • Administrator
  • *****
  • İleti: 7241
Resûlullaha Uymak Nasıl Olur
« : Ekim 10, 2021, 11:10:24 ÖÖ »
Resûlullaha Uymak Nasıl Olur

“Bütün saadetlere, hayırlara, iyiliklere Resulullaha (sallallahü aleyhi ve sellem) uymakla kavuşulur. Ona uymak, İslamiyet’e yapışmak demektir.”
 
Muhammed Masum-i Fârûkî Serhendî “kuddise sirruh” hazretleri buyuruyor ki:

Resûlullaha “sallallahü aleyhi ve sellem” uymak nasıl olur? Bunlardan mühim olanlarını bildiriyorum:

Günah işleyince, hemen tövbe etmelidir. Gizli işlenen günahın tövbesi gizli olur. Açık işlenmiş günahın tövbesi açık olur. Tövbeyi geciktirmemelidir. (Kirâmen kâtibîn) melekleri, günahı hemen yazmaz. Tövbe edilirse, hiç yazılmaz. Tövbe edilmezse yazarlar.

Cafer bin Sinân “kuddise sirruh” buyurdu ki:

"Günaha tövbe etmemek, bu günahı yapmaktan daha fenadır." Hemen tövbe etmeyen de, ölmeden önce tövbe etmelidir.

Vera ve takvayı elden bırakmamalıdır. (Takva) açıkça yasak edilmiş olan şeyleri, (Vera) şüpheli şeyleri yapmamaktır. Yasak edilenlerden sakınmak, emrolunanları yapmaktan daha faydalıdır. Büyüklerimiz buyurdu ki: (İyiler de kötüler de, iyilik yapar.

Fakat, yalnız sıddıklar, iyiler, günahtan sakınır.)

Kalbinin ürperdiği işi yapma! Nefsine uyma! Şüphe ettiğin işlerde kalbine danış! Hadis-i şerifte buyuruldu ki: (Nefse sükûnet ve kalbe ferahlık veren iş, iyi iştir. Nefsi azdıran, kalbe heyecan veren iş günahtır.) Yine hadis-i şerifte, (Helâl olan şeyler bellidir. Haramlar da bildirilmiştir. Şüpheli olanlardan kaçınız. Şüphesiz bildiklerinizi yapınız!) buyuruldu.

Bu hadis-i şerif gösteriyor ki, şüphe edilen ve kalbi sıkan şeyi yapmamalı. Şüphe edilmeyeni yapmak câiz olur.

Şüpheli bir şeyle karşılaşınca, eli kalb üzerine koymalı. Kalb çarpması artmazsa, o şeyi yapmalı. Eğer, fazla çarparsa yapmamalıdır.

Hadis-i şerifte buyuruldu ki: (Elini göğsüne koy! Helâl şeyde kalb sakin olur. Haram şeyde çarpıntı olur. Şüpheye düşersen yapma!) İmanı olan, büyük günaha düşmemek için, küçük günahtan kaçar.

Evliyanın büyüklerinden Ebû Alî Rodbârî, Cüneyd-i Bağdâdî'nin talebesindendir.

Kendisine sordular: "Birisi, falanca filanca günahı işliyor. 'Kalbim temizdir. Sen kalbe bak' diyor. Buna ne dersin?" dediklerinde, "Onun gideceği yer Cehennemdir” buyurdu.

[Haram işleyenlerin, (Sen kalbime bak, kalbim temizdir. Allahü teâlâ kalbe bakar) demeleri boştur. Faydasızdır. Müslümanları aldatmaktır.

Kalbin doğru ve temiz olmasına alâmet, ahkâm-ı islâmiyyeye yapışmak, yani emirlere ve yasaklara uymaktır. (Haramların iyi niyet ile yapılması, bunları haramlıktan çıkarmaz. İyi niyet, haramlara ve mekruhlara tesir etmez. Bunları tâat hâline çevirmez).

Şeyh ibni Ebî Bekr Muhammed bin Muhammed Endülüsî, (Doğruyu tanı, doğru ol! Kâmil insanın her işi, düşünceleri, sözleri, ahlâkı, Resûlullaha “sallallahü teâlâ aleyhi ve sellem” tam uygun olur. Çünkü, bütün saadetlere, Ona uymakla kavuşulur. Ona uymak, İslamiyet’e yapışmak demektir.)

Salim Köklü.