Dişilik ve Dindarlık
“Saliha kadın, dişiliğini korumuş dindar kadındır.” Benim anladığım. Bu tanımı neye göre yapıyorum hemen açıklayayım.
Dişilik: Kadının yaratılışında fıtratına bahşedilen cinsiyetine ait kadınlık vasıflarıdır. Saliha kadın özelliklerine baktığımızda dişi özellikleri tarif ediliyor. Teslimiyet, yumuşaklık, süs..
Dişilik kadının öz enerjisidir; kadında hayat enerjisi dişilik enerjisi olarak akar. Dişilik yumuşaklıktır. Tıpkı kadın vücudu gibi kadın enerjisi de yumuşaktır. Dişi; gizemli, yumuşak, tatlı ve çekicidir. Dişilik sakinliktir, teslimiyettir, çocuksuluktur, neşedir, masumiyettir… Dişinin masumiyeti erkeği çeker. Masum görünün kadının karşısında erkek kendini güçlü hisseder ve kadını koruyup kollamak ister. Dişi erkeğe kendini güçlü hissettirir, erkek de onu sevmek, koruyup kollamak ihtiyacı duyar.
Dişilik deyince akla ilk cinsellik geliyor. Oysa dişilik cinsellik değildir. Cinsellik dişiliğin bir parçasıdır sadece. Dişi, kadınlık kimliğinden memnun olan kadındır. Dişiliğini koruyan kadın, erkekliğe özenmez. Günümüzde pek çok kadın erkeksi güçler uğruna, dişiliğinden vazgeçip dişli kadına dönüşmüştür. Dişinin teslimiyetini bırakıp yerine rekabeti ve kontrolcülüğü tercih etmiştir.
Dişilik, kadınların çoğu tarafından aşağılanır oldu. Dişi olmak kadınlığın aslı değilmiş de, kadının erkeğe yaranmak için yaptığı basit hareketlermiş gibi algılanıyor artık: Dudak boyamak, göz süzmek, kırıtarak yürümek, çocuksu konuşmak, dekolte giymek gibi… Bunların bir kısmı dişilikle alakalı bir kısmı yanlış bilinen şeyler. Dişilik bunlar demek değildir.
Dişi kadın ve seksi kadın karıştırılıyor. Dişiliğin içinde seksilik vardır fakat seksiliğin için dişilik yoktur. Seksilik daha çok cinsellik çağrıştıran görüntüden ibarettir. Bir kadın seksi görünebilir fakat aynı zamanda çok erkeksi olabilir. Son derece seksi görünen bir kadın cinsel hayatında çok soğuk bir kadın olabilir. Hatta o cinsel çağrışımlar yapan görüntüsü cinsel probleminden kaynaklanıyor olabilir.
Kadınlarla ilgili âyet-i kerîme ve hadisi şeriflere baktığımızda, peygamber efendimizin zamanında yaşayan hanımların hayatlarını incelediğimizde dişiliğini kaybetmemiş bir kadının nasıl olması gerektiği ortaya çıkıyor. İnşallah bu konu sadece kadınlara özel başka bir kitabın konusu. Şimdi bir hadis-i şerifle konuyu tamamlayalım.
“Kocasını memnun ederek ölen kadın cennetliktir.” (Tirmizî, İbni Mâce) buyuruyor Peygamber efendimiz.
Bu hadis-i şerifi, üzerinde düşünmeden okuduğumuzda, sanki kadınlar dünyaya erkekleri memnun etmek için gelmişler gibi bir anlamaya sebep olabiliyor. Oysa geniş bir perspektiften derinlemesine bakıldığında ne kadar hikmetli olduğu görülür. Memnun olmanın anlamına baktığımızda bile konu daha iyi anlaşılıyor.
Memnun olmak: Sevinmek, hoşlanmak, razı olmak, bahtiyar olmak, hoşnut olmak, kabul etmek, şad olmak, hazzetmek, sevinçli olmak gibi anlamlara geliyor.
Mümin müminin aynasıdır. Kocasının hoşnutluğunu kazanan, onun rızasını alan kadının cennetlik olacağı müjdeleniyor. Cennet ve cehennem ile ilgili hadis-i şerifleri sadece ahirete yönelik anlamamak lazım. Dünyada evi cennet gibi huzurlu olur ahirette cennette de mükâfatını görür. Zira kadın kocasını memnun ettiğinde kocası da karısını memnun eder. Kadın memnun olduğunda çocuklarına daha iyi davranır, etrafındakiler de mutlu olur. Karı-koca birbirlerinde sükûna ererler. Bu da evlerden dışarı yayılan dalga dalga huzur demektir…
Bir kadının kocasını memnun etmesi için dişilik özelliklerini kaybetmemesi lazım tabii öncelikle.
Sema Maraşlı.