* FANİ DUNYA FORUM HABERLER

Gönderen Konu: İnsan Bu Dünyaya Bir Memur  (Okunma sayısı 295 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimiçi fanidunya NET

  • Administrator
  • *****
  • İleti: 8417
İnsan Bu Dünyaya Bir Memur
« : Ekim 12, 2022, 01:23:50 ÖS »
İnsan Bu Dünyaya Bir Memur

İNSAN, BU DÜNYAYA BİR MEMUR, bir misafir olarak gönderilmiş, çok ehemmiyetli istidat ve kabiliyetlerle dona*tılmıştır.

Ve insan o vazife ve mertebe noktasında şu haşmetli kâi*natın dikkatli bir seyircisi, şu hikmetli mevcudatın belağatlı bir lisan-ı nâtıkı, şu kitab-ı âlemin anlayışlı bir mütalaacısı ve şu teşbih eden mahlûkâtın hayretli bir nazırı ve ibadet eden masnuatın hürmetli bir ustabaşısı hükmündedir.

Kâinatı bir ağaca benzetecek olursak insan bu ağacın bir meyvesidir. Karınca da bu ağacın meyvesi, sivrisinek de, kuzu da...

Fakat insanın bunlardan fevkalade ayrı bir hususiyeti var. Zira, o şuurlu bir meyve, düşünen, konuşan, hadiseleri değerlendiren, akıl ve fikir kanatlarını açarak mazi ve müs*takbelle alakadar olan muhteşem varlıktır.

Fakat kuzu böyle midir? Onun karnı doyup sırtı ısındı mı keyfine diyecek yoktur. . . .

İnsanın aklı, fikri, kalbi ve manevî latifeleri vardır. Dola*yısıyla insan sadece maddeden ibaret bir varlık değildir.

İnsanın bir de manevî cephesi vardır. İnsanın şahsiyet kazanması onun manevî yapısının tekamülü ile mümkün olabilmektedir.

Çünkü, insanı ayakta tutan maneviyattır. İnsan manevî cephesini ihmal ederse, yıkılmaya mahkum olur ve yıkılır.

Öyle ise insan manevî hayatını geliştirmek, ona sahip ol*mak ve maneviyatın hayatın temel taşı olduğunu kabul et*mek zorundadır.

Dolayısıyla insan şu kâinat sarayının en mükerrem, yani ikram gören aziz bir misafiridir. Bütün varlıklar onun hiz*metine verilmiş ve ona ikram edilmiştir.

Diğer varlıkları tasarrufa memur, atomlardan yıldızlara kadar canlı ve cansız her şey onun emrindedir.

Kâinat bahçesini ihya etmek, yerin altındaki hazinelerden istifade etmek ve fezalarda dolaşmak kabiliyeti yalnızca ona verilmiş ve yine bir canimin hayatına son vermek yetkisi onun iradesine tevdi edilmiştir.

Dolayısıyla, bugün canı tavuk ister, keser yer. Öbür gün koyun ister, keser yer. Bir koyun insan için hem yün tezga*hıdır, hem et kombinasıdır, hem de süt ve yoğurt fabrikasıdır.

Çünkü Allah onu o vazife ile görevlendirmiştir. Ve vazi*fesini tam olarak yapmaktadır.

Peki insan başı boş yaşamak için yaratılmış bir mahlûk mudur? Acaba bir vazifesi yok mu?

İşte insanın da vazife-i asliyesi kâinatın sahibini tanımak, ona iman ve ibadet etmektedir.

Ve ona verilen, milyarlara değişmediği azalarını onun hesabına çalışmaktadır. Evet bütün dünyanın servetini size verseler aklınızı verir misiniz?

Asla hayır, vermem diyeceksiniz. Hatta cennet mukabi*linde olsa yine düşünürsünüz.

Evet hal böyle iken dünyalara ve cennetlere değişmedi*ğiniz bu aklı veren Zâtı tanımamak ve Ona itaat etmemek nasıl insanlıkla bağdaşır?

Önce şunu ifade edelim ki, insan üç dairenin esiri olup diğer mahlûkâtın seviyesinde kalamaz.

O üç daire ise; yemek, içmek, nefsanî ve şehevî arzular*dır. Ve onların peşinde koşmaktır. Eğer insan, ben bu üç dai*rede dolaşmak için dünyaya geldim dese o zaman insan ol*maya gerek yoktur. Çünkü o işleri hayvan olarak da ya*pabilirdik.

O halde, Cehâb-ı Hakkın bize emaneten verdiği kıymet biçilmez maddî ve manevî cihazları Onun istediği istika*mette, yani helâl dairesinde kullanmak zorundayız.

RADYO DİNLEME LİNKİMİZ
Yükleme linklerini görebilmek için üye olmanız gerekmektedir. Üye Ol veya Giriş Yap

 


* BENZER KONULAR

Tekin Ada -Hasret 320 kbps - NETTE İLK Gönderen: fanidunya NET
[Bugün, 07:56:09 ÖÖ]


Sacit Onan - Dinle Ey Ali 320 kbps Sohbet - NETTE İLK Gönderen: fanidunya NET
[Bugün, 07:48:39 ÖÖ]


Süreyya Açıkgöz - Sana Geleyim 320 kbps - NETTE İLK Gönderen: fanidunya NET
[Bugün, 07:39:40 ÖÖ]


Ergenlik Döneminde Akran Sorunları Gönderen: fanidunya NET
[Bugün, 07:31:19 ÖÖ]


Büyükler Vuslatın Kapısındayken Gönderen: fanidunya NET
[Bugün, 07:18:24 ÖÖ]


Son Kalemiz Aileye Sahip Çıkalım Gönderen: fanidunya NET
[Bugün, 07:08:55 ÖÖ]


Hava Kadar Su Kadar Muhtacız İslam’a Gönderen: fanidunya NET
[Bugün, 06:59:37 ÖÖ]


Affa Sarıl İyiliği Emret Câhillerden Yüz Çevir Gönderen: fanidunya NET
[Bugün, 06:47:27 ÖÖ]


Sevdiğin Kullarına Hayırlı Mal ver Yâ Rabbî Gönderen: fanidunya NET
[Bugün, 06:39:25 ÖÖ]


İnsanların İyisinden Gelir İyilik Gönderen: fanidunya NET
[Dün, 06:43:11 ÖS]


Futbol Bâtıl Bir Din mi 3 Gönderen: fanidunya NET
[Dün, 06:31:36 ÖS]


Ben De Müslümanım Demek Yeterli midir Gönderen: fanidunya NET
[Dün, 06:24:39 ÖS]


Zulüm Düzenlerinin Sadık Bekçileri Bel’amların Dört Özelliği Gönderen: fanidunya NET
[Dün, 06:10:09 ÖS]


Müslümanlar Kardeştir, Birbirlerini İncitmezler Gönderen: fanidunya NET
[Dün, 05:59:38 ÖS]


Bin Yıl Da Yaşasan Gönderen: fanidunya NET
[Dün, 05:51:22 ÖS]


Aile İletişimde Duygusal Zekanın Önemi Gönderen: fanidunya NET
[Nisan 09, 2025, 09:11:17 ÖÖ]


Kötülüğü İyilikle Savmak Gönderen: fanidunya NET
[Nisan 09, 2025, 09:01:27 ÖÖ]


Futbol Batıl Bir Din mi 2 Gönderen: fanidunya NET
[Nisan 09, 2025, 08:32:27 ÖÖ]


İnsan Görüntüsüyle Değil Ahlâkıyla İnsandır 1 Gönderen: fanidunya NET
[Nisan 09, 2025, 08:26:28 ÖÖ]


Kur’an Yahudiler ve Müslümanlar 1 Gönderen: fanidunya NET
[Nisan 09, 2025, 08:19:31 ÖÖ]