* FANİ DUNYA FORUM HABERLER

Gönderen Konu: Lisanı Kalp  (Okunma sayısı 623 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı fanidunya NET

  • Administrator
  • *****
  • İleti: 8306
Lisanı Kalp
« : Ocak 09, 2024, 09:51:59 ÖÖ »


Lisanı Kalp

İnsan hep ikilikle sınanır ve vahdeti arar. Fânilik karşısında acziyetin ızdırabını baki olanın bilgisiyle dindirir. Bedenî arzulara ruhun erdemli olanı arayışıyla cevap verir. Heva ve heveslerine akl-ı selim ile karşı durur; kalb-i selim ve zevk-i selimle ket vurur. Peygamber Efendimiz (s.a.s.) “…Bilin ki! Vücutta öyle bir et parçası vardır ki o, iyi (doğru ve düzgün) olursa bütün vücut iyi (doğru ve düzgün) olur; o bozulursa bütün vücut bozulur. Bilin ki! O, kalptir.”(Buhari, Îmân, 39) buyurmuş, kalbin istikametini bulmasıyla hayatın da gerçek anlamına erişeceğine dikkat çekmiştir.

Bu nedenle o, en çok da aklını ve kalbini dinlemek, kalbin lisanını çözmek durumundadır. Peki nedir lisan-ı kalp?

Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından neşredilen Lisan-ı Kalp bizi yeniden tefekküre çağırır. Dr. Lamia Levent Abul’un kaleme aldığı eser, kalbin lisanını duymamız için bize bir kapı aralar, yolumuzu aydınlatır. Kalp, lisanını onu akl-ı selim ile dinleyen zihinlere açar. Ardından kişiyi zevk-i selim mertebesine eriştirir. Kalp hanesini kötülüklerden temizleyerek iyilikle müzehher kılan insan selamet bulur. Böyle bir kalbe Yüce Allah nazar eder. Kul ile Yaradan’ın yakınlığı muhabbetten örülür. “Hafv ve Reca” arasında bir köprüdür bu. Hz. Ali’nin (r.a.) ifadesiyle “Âlim, insanları Allah’ın rahmetinden ümitsiz kılmadığı gibi, Allah’ın tuzağından/azabından da emin kılmayan kimsedir.” Allah ile kulu arasında olan bu muhabbet de itidal üzeredir. “Din-i Mübin-i İslam itidal dinidir.” Her türlü aşırılık ve taşkınlıktan uzak olduğu gibi insanı asli ihtiyaçlarından da mahrum bırakmayarak izzetli bir yaşamı tavsiye eder.

Lamia Levent Abul, her biri hadis-i şeriflerle, İslam coğrafyasından münevverler ve irfan önderlerinin sözleriyle müzeyyen kılınmış yazılarıyla kalbin lisanını anlamaya ve anlamlandırmaya çalışır. “Marifetullah” nedir, “Muhabbetullah” nasıl tesis edilir; tevazu, hilm, tevekkül, hikmet gibi İslami değerler bugün nasıl anlaşılmalı ve Müslüman bilinci bu değerleri hayatına tekrar nasıl kazandırmalı gibi meseleler incelikli bir dil ve samimi bir üslupla işlenir. “Dem Bu Demdir”de ömür sermayesi, “Kulu İncitme Gönül”de insanın en değerli varlığı gönül hanesi kaleme alınır. “Sözü Güzel Söylemek”te dilin selameti aranır. “Kalp Aynası”nda bir kez daha kalbin önemine dikkat çekilir: “Kalbin Rahman’ın nazarına ve iltifatına mazhar olması için onu kendi hâline bırakmamak, hep rikkatle, dikkatle teyakkuz hâlinde olmak gerekir.”

Zeynep Çelik.

İNTERNET RADYOMUZ. 24 SAAT YAYINDADIR.

RADYO  FANİDUNYA FM
Yükleme linklerini görebilmek için üye olmanız gerekmektedir. Üye Ol veya Giriş Yap

 


* BENZER KONULAR

RADDYO DİNLEME SAYIMIZ ANLIK 1500 KİŞİ OLMUŞTUR. Gönderen: fanidunya NET
[Dün, 05:07:10 ÖS]


Mustafa Doğan Dikmen - Uşşak Faslı 1999 - 320 Kbps Gönderen: fanidunya NET
[Dün, 12:21:48 ÖS]


Grup Ravza - Götür Beni Medineye 320 kbps - NETTE İLK Gönderen: fanidunya NET
[Dün, 12:11:06 ÖS]


Grup Kıvılcım - Çeçen Dansı 320 kbps - NETTE İLK Gönderen: fanidunya NET
[Dün, 12:02:23 ÖS]


Grup Hayber - Seyrettim Muhammedi 320 kbps - NETTE İLK Gönderen: fanidunya NET
[Dün, 11:50:37 ÖÖ]


Beklenen Nesil Nasıl Olmalı Gönderen: webtasarim
[Dün, 11:34:22 ÖÖ]


Peşinden Gittiklerimizle Ahiret Yüzleşmesi Gönderen: webtasarim
[Dün, 11:31:05 ÖÖ]


Allah'a İnandığımız Kadar Güvenmiyoruz Gönderen: webtasarim
[Dün, 11:20:23 ÖÖ]


Kur'an'da Eleştiri Gönderen: webtasarim
[Dün, 11:16:07 ÖÖ]


İbadetlerde Devamlılık Esastır Gönderen: webtasarim
[Dün, 11:11:03 ÖÖ]


İslam'da Kadının İş ve Sosyal Hayatı Gönderen: webtasarim
[Dün, 11:04:46 ÖÖ]


Şeytan'ın Vesveseleri Gönderen: fanidunya NET
[Dün, 09:16:51 ÖÖ]


İslam'ı Yaşamak Kolaydır Gönderen: fanidunya NET
[Dün, 08:50:15 ÖÖ]


Sadaka, Müslümanlığı Ölçen Terazidir Gönderen: fanidunya NET
[Dün, 08:41:34 ÖÖ]


İyilikle Güzelleşir Dünya Gönderen: fanidunya NET
[Dün, 08:34:41 ÖÖ]


Fikirden Fiile İyilik Gönderen: fanidunya NET
[Dün, 08:24:06 ÖÖ]


İnsan ve Hüsran - Asr Suresi Gönderen: fanidunya NET
[Dün, 08:15:58 ÖÖ]


Single Eserler Yeni 5 - NETTE İLK Gönderen: fanidunya NET
[Mart 31, 2025, 09:42:55 ÖS]


Hidayet Can - Selam Söyle Efendime 320 kbps - NETTE İLK Gönderen: fanidunya NET
[Mart 31, 2025, 03:33:31 ÖS]


Grup Fatih - Efendimiz Muhammedin Sevgisinde Birlikteyiz 320 kbps - NETTE İLK Gönderen: fanidunya NET
[Mart 31, 2025, 03:26:19 ÖS]