* FANİ DUNYA FORUM HABERLER

Gönderen Konu: İçimizdeki Düşman  (Okunma sayısı 92 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı webtasarim

  • Administrator
  • *****
  • İleti: 304
İçimizdeki Düşman
« : Mart 26, 2025, 05:57:30 ÖS »


İçimizdeki Düşman

Allah Tealâ, ruhlarımızı yaratırken dünyaya gönderileceğimiz zamanları da tayin etti. Kimin kimden dünyaya geleceği belirlendi. Bizim nasibimize de bu asır düştü ve bu asrın çeşit çeşit karanlığı karşısında dünyada bulunuyoruz.

Gerçekte hepimiz Allah Tealâ’yı tanıdık ve bildik. Rabbimizin “Ben sizin rabbiniz değil miyim?” hitabına “Evet!” dediğimiz halde dünyaya geldikten sonra sözümüzü unutunca bize kitaplar ve peygamberler gönderdi. Ki tövbe edip sözümüze dönelim de kâmil müminler olarak huzuruna çıkalım.

Ruhumuzun bilip tanıdığı bu hakikatin sırrına erebilmek için terbiyeye ihtiyaç vardır. Terbiyeden maksat, bilgisizlikten, dünya kötülüklerinden, kötü arkadaşlardan, nefsimizin çirkinliklerinden, içimizde dönüp dolaşan şeytandan, bildiğimiz bilmediğimiz düşmanlardan, fena huylardan kurtulmaktır.

Rasul-i Ekrem s.a.v. Efendimiz bir hadis-i şerifinde şöyle buyurmuştur: “Mümin beş güçlük arasındadır. Karşısındaki mümin kendisine haset eder. Münafık buğz eder. Kâfir maddi-manevi savaşır. Şeytan sapıtmaya çalışır. Nefsi sürekli tartışmayla yoldan çıkarmak ister.” İşte bu beş güçlükle baş edebilmek için terbiyeye ihtiyaç vardır.

Bu beş güçlükten nefs, kötü ahlâkın kaynağıdır. Onu sevsek de, kızsak da insan vücuduna konulmuştur. O bütün özellikleriyle birlikte bizdedir, içimizdedir. Çıkartılması mümkün değildir. Islah edilmediğinde kötülüğün anasıdır, haindir, cahildir.

Nefse bir suret verilecek olsa, başı kibir; gözü kendini beğenmişlik; ağzı haset, yalan, gıybet; kulağı nisyan; göğsü kin; karnı şehvet ve bühtan; elleri hainlik ve hırsızlık; ayakları gaflet, ruhu küfür olur. Nefsin aklı yoktur. Cenneti, bu geçici dünyadaki bir saatlik şehvete satıverir.

Şunu da bilmek gerekir ki sıkça söylenen “nefsi öldürmek” sözü mecazî anlamdadır. Gerçekte ölmez, mücahede ve riyazet ile sıfatları değişir, ıslah olur.

Mücahedeyle nefsin özelliklerinde değişme olur fakat nefsin eski haline dönmesi de çok kolaydır. Üç gün dost olup üç yüz gün düşman olmak onun adetidir. Kandırmak sanatı, Allah’ın azametine düşmanlık işi, şeriatı sevmemek aşıdır.

Nefs yeni kesilmiş koyunun derisi gibidir. Nasıl yeni kesilmiş koyunun postundan hemen elbise olmaz, yününden hemen ceket dokunmazsa, onu nasıl tezkiye etmek, sıfatını değiştirmek, tabaklamak, yününü yıkamak, iplik yapmak, boyamak, dokumak ve kumaş haline getirmek lazımsa, nefsi de terbiye etmek gerekir. Böylece sıfatları değişerek olgunlaşmaya yönelir.

Mümine nefsi gibi şeytan da düşmandır. Nefsle şeytan imanımızı gasbetmek için koalisyon kurar. Nefs çoğunluğa sahip iktidar sahibi gidir.

Şeytan dışarıdan kandıran hilekâr gibi davranır. Ama onun düşmanlığı bir noktadan sonra tesirsiz hale gelebilir. Eğer nefs terbiye olursa şeytanın kandırması azalır.

Zikredince şeytan kaçar, fakat nefse İsm-i Azam okusan kaçmaz. Bu yüzden nefsin terbiye edilip nuranî lâtifelerimizle birleşmesi, ikilikten kurtulması gerekir.

İNTERNET RADYOMUZ 24 SAAT YAYINDADIR.
Yükleme linklerini görebilmek için üye olmanız gerekmektedir. Üye Ol veya Giriş Yap

 


* BENZER KONULAR

Ne Oluyor Bize Gönderen: KOYLU
[Bugün, 12:15:10 ÖS]


Olmak olmamak Gönderen: KOYLU
[Bugün, 12:08:49 ÖS]


Allah-u Teala 'yı Dost Ve Veli Edinmek Gönderen: KOYLU
[Bugün, 12:00:08 ÖS]


Helalleşme İmkanı Olmayan Kul Hakkı İle Ölenlerin Durumu Gönderen: KOYLU
[Bugün, 11:53:16 ÖÖ]


İsrafın İlacı Gönderen: KOYLU
[Bugün, 11:46:36 ÖÖ]


O’na Yakınlık İçin Salâvat Gönderen: KOYLU
[Bugün, 11:38:56 ÖÖ]


Bayramın Hüznü Hüznün Bayramını Karşılarken Gönderen: fanidunya NET
[Bugün, 08:19:15 ÖÖ]


Ramazan İman Sohbetleri 8 Gönderen: fanidunya NET
[Bugün, 08:08:53 ÖÖ]


Allah'ın Rahmetinden Mahrum Kalanlar Gönderen: fanidunya NET
[Bugün, 07:52:15 ÖÖ]


Çağımızın Büyük Günahı - Gıybet Gönderen: fanidunya NET
[Bugün, 07:41:58 ÖÖ]


Kur’ân Günlüğü 28 Cüz Gönderen: fanidunya NET
[Bugün, 07:31:26 ÖÖ]


Gülzâr _ Alvarlı Efe Hazretleri'nin Bestelenmiş Eserleri - 320 kbps - KARMA Gönderen: fanidunya NET
[Dün, 12:30:20 ÖS]


Erşan Ertekin - Yüce Allah'ım _ Güle Benzer 320 kbps - NETTE İLK Gönderen: fanidunya NET
[Dün, 12:22:50 ÖS]


Engin Titiz - Mahcubum Allahım 320 Kbps - NETTE İLK Gönderen: fanidunya NET
[Dün, 12:16:04 ÖS]


Çeşitli Sanatçılar - En Seçkin İlahiler 320 kbps - NETTE İLK Gönderen: fanidunya NET
[Dün, 12:09:40 ÖS]


Derviş Yusuf Okçu - Benim Derdim Deste Deste 320 kbps - NETTE İLK Gönderen: fanidunya NET
[Dün, 12:02:35 ÖS]


Bahadır Yenişehirlioğlu - Sonra Giydirir Aşk Esvabını - Şiir Albüm - 320 kbps - Gönderen: fanidunya NET
[Dün, 11:55:39 ÖÖ]


Ali Kırış - Güller Açıyor Allah Dedikçe 320 kbps - NETTE İLK Gönderen: fanidunya NET
[Dün, 11:47:08 ÖÖ]


SÜphanlı Nur Ahmet - Kurtar Beni Allah'ım 320 kbps - NETTE İLK Gönderen: fanidunya NET
[Dün, 11:40:03 ÖÖ]


Ayhan Türker - Garip Kulun 320 kbps - NETTE İLK Gönderen: fanidunya NET
[Dün, 11:32:41 ÖÖ]