Niyetimiz İslam ise Metodumuz Sünnet Olmal
Allah(cc), insan bedeninde ruhun yaayabilmesi için çok çeitli duygu ve kuvvetler yerletirmitir. Lâkin insandaki bu kuvvet ve duygulara فslâmiyetçe bir hat ve snr tayin edilmi ise de yaratl olarak snr konulmamtr. Yani Cenâb- Hak ruhumuza yerletirdiًi o snrsz duygular peygamberler ve din ile snr ve kayt altna almtr. Bizler de duygularmz emirlerle ve yasaklarla istikamet altna almak için, u dünyaya imtihan olmak için gِnderilmiiz.
فte bunun için güçlü olmak kadar, gücün kontrolü de ِnemlidir. En hzl, en güçlü, en akll olabilirsiniz; ama bu ِzelliklerinizi kullanmay bilmezseniz, sonunuz vahim neticelerle bitebilir. Bir insann niyeti çok iyi olabilir. Ancak niyeti kâinattaki yaratl kanunlarna uygun olmaldr. اok insanlar var ki, iyilik niyetiyle fenalk yapyorlar. Uçmak niyetiyle kendini bir uçurumdan atan kii paramparça olur. Uçmak niyeti çok güzeldir, ancak insan uçmaya müsait yaratlmadًndan kendisine en büyük kِtülüًü yapm olur. فmkânsz bir ii talep eden kii hem kendisine hem de çevresine zarar vermekten kurtulamaz. Onun için bu dünyada faydal bir i yapmak ve bir çًr açmak isteyen, âdetullah veya sünnetullah tabir edilen yaratl kanunlarna uygun hareket etmezse, niyetinin aksiyle ceza gِrür. O zaman Allah’n bizlere verdiًi akl nimeti ve irade donanm ile niyetlerimizi kâinatta geçerli olan yaratl kanunlar doًrultusunda sarf etmek durumundayz.
Mü’minlerin amacnn meruluًu kadar, aracnn da merû olmas gerekir. Bir Müslüman’n amac ilâ-y Kelimatullah (Allah’n dinini yeryüzüne tebliً etme) olacaksa, aracnn (metodunun) sünnetullah olmas gerekir. Bu amaç ve araç meruluًu belki de en çok atlanan bir sknt olarak Müslümanlarn ِnünde duruyor olmas, umumî problemlerin de artarak devam etmesine sebep oluyor kanaatindeyim. Müslümanlarn samimiyetinde bir sknt yok belki, ancak metot olarak sünnete muhalif hareket edilmesi sünnetullah atlamak olur ki, niyetin aksiyle musibetlere giriftar olunabilir. فte kendini en güçlü zanneden Müslümanlarn bu güçlerini sünnetullah ile kontrol altna almalar gerekir ki, kâinatta cari olan yaratl kanunlarna uygun hareket edilmi olunsun. فte o zaman Allah (cc) niyet ve metot birliًini (sünnete uymay) yerine getiren Müslümanlarn fiillerinin fütuhatn (fethini) yaratacaktr inallah.
فslâmiyet, Peygamber Efendimizin (asm) fiillerinin, sِzlerinin ve tavrlarnn hayata geçmi eklidir. Nasl ki kâinat cisimlemi Kur’ân ise, Efendimizin(asm) hayat da yaanm Kur’ân’dr. Efendimiz(asm) Kur’ân’ âdeta “hüve hüvesine” hayatna geçirmi ve yaamtr. Peygamberimizin sünnetini atlamak en büyük hatalardan biri olmu olur. Bu sebeple Asr- Saadetin tüm karelerini hayatmza mihenk ta yapmalyz. اünkü tüm zamanlar bir hat üzerinde devam edip gitmez. Zaman senevî daire gibidir. Onun için saadet asr tüm zamanlarn merkezinde dairesel olarak durmaktadr. Her asra, Asr- Saadetin bir izdüümü ve dersi vardr. Belki zamanlarn ve asrlarn kiileri deًimektedir, ancak yaanan olaylar deًimemektedir.
Demek ki her asr yaadً olaylarn çk noktasna Asr- Saadetten bir yol bulabilir ve bulmaldr. اünkü bütün zamanlarn skntlarnn çِzümü Kur’ân’da ve Peygamberimizin (asm) hayatnda vardr. Onu atlamak ve baka çِzüm yollar aramak nefsî ve hissî olur. آyette de Peygamberimize uymaya kesin emir vardr: “Deki: Eًer Allah’ seviyorsanz peygambere uyun ki; Allah’ta sizi sevsin (آl-i فmran Sûresi: 31).”
Ey Ehl-i iman! Kâinatn sebeb-i vücudu olan zâtn hayatna hayatmz benzetmek mecburiyetindeyiz. Karlًnda saadet-i dareyn dediًimiz iki dünya saadetini kazanacaًz. اünkü Allah (cc), Peygamberimizin (asm) zât için kâinat, kulluًu içinde âhireti yaratmtr. Ne mutlu hayatn Onun (asm) hayatna benzetenlere! Onun (asm) sünnetine yapp rehber edenlere! Yazk O’nun(asm) sünnetinden sapanlara! O’na(asm) benzeyenler ona komu olacaktr. Ya Rabbi, bizi Efendimize (asm) komu eyle.