* FANİ DUNYA FORUM HABERLER


Gönderen Konu: Sosyal Medya Tehlikeleri  (Okunma sayısı 276 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

anadolu

  • Ziyaretçi
Sosyal Medya Tehlikeleri
« : Aralık 09, 2020, 10:25:41 ÖS »
Sosyal Medya Tehlikeleri

Sosyal medyayı kullandığınızda Müslümana yakışır şekilde paylaşımlar yapın. Küfür, hakaret, sloganik ifadeler, suç oluşturabilecek türden yazılar vb. paylaşımlar bir Müslümana yakışmaz. Müslüman kimliğinin bir ağırlığı vardır. Bunu hafifletecek paylaşımlar bir Müslümana yakışmaz, davetçi konumunda olan, kendin İslam ve Müslümanlara hizmet vasfı ile vasıflandırana hiç yakışmaz…

Bismillahirrahmanirrahim

“Ey inananlar! Kendinizi ve ailenizi, yakıtı insanlar ve taşlar olan ateşten koruyun. Onun başında; acımasız, güçlü, Allah`ın kendilerine buyurduğuna karşı gelmeyen ve emredildiklerini yapan melekler vardır.” (Tahrim: 6)

Doğru ve bilinçli kullanıldığı zaman faydalı, yanlış ve bilinçsizce kullanıldığında oldukça zararlı bir alandır sosyal medya. Özellikle gençlerimizi yoldan çıkaran, yuva yıkan, çağımızın en büyük tehlikelerinden biri haline gelen sosyal medyanın olumsuz yönleriyle ilgili kardeşlerimize bazı hatırlatmalarda bulunmak istedik.

Birçok insan gibi kardeşlerimiz de gerek bireysel olarak, gerekse yaptıkları çalışmalarda işlerini daha hızlı yapabilmek veya çeşitli sebeplerden dolayı WhatsApp ve sair sosyal medya platformlarından istifade etmektedirler.

Kardeşlerimiz Sosyal medya (WhatsApp, Facebook, Twitter, Instagram vs) kullanımı konusunda aşağıda belirttiğimiz hususlara riayet ederlerse inşallah kendilerini ve ailelerini tehlikelerden korumuş olurlar.

–Kardeşlerimiz internetten istifade edecekleri zaman, kendilerini internet denizinde boğulacak hale getirmemelidirler. İnternet büyük bir bilgi denizidir. “Faydalı şeylerden kendinizi mahrum edin” demiyoruz. Ancak internet denizinde faydalı şeyler belki bir damla nispetindedir. Bu damlanın peşinde giderken vaktinizi heba etmeyin. Yapacağınız iş için bir programınız olsun. Bu programa günün belli bir vaktini vermelisiniz.

İnternet başına oturduğunuzda bu programınızı ihlal edecek düzeyde zaman geçirmeyin. Günlük bir saat ideal bir zamandır, iki saat çoktur, bundan fazlası ise bağımlılıktır. İnternet, sosyal medya, oyun veya bilgisayar bağımlılığı adı verilen bir bağımlılık, tıbben hastalık olarak kabul edilmiş ve tedavi yolları konusunda çalışmalar yapılmaktadır.

–Sosyal medyayı kullandığınızda Müslümana yakışır şekilde paylaşımlar yapın. Küfür, hakaret, sloganik ifadeler, suç oluşturabilecek türden yazılar vb. paylaşımlar bir Müslümana yakışmaz.

Müslüman kimliğinin bir ağırlığı vardır. Bunu hafifletecek paylaşımlar bir Müslümana yakışmaz, davetçi konumunda olan, kendin İslam ve Müslümanlara hizmet vasfı ile vasıflandırana hiç yakışmaz. Birine hakaret ettiğinizde aynı hakareti veya daha ağırını karşı taraf da yapabilir. Bu da sizi zor duruma düşürecektir.

–Hiçbir zaman hukuki olarak izah edemeyeceğiniz paylaşımlarda bulunmayın.

–Hiç kimse WhatsApp, Telegram veya benzeri platformlarda yapılan yazışmaların izlenemediği gibi bir yanlışlık içine düşmesin. Birilerinin yazdıklarınızı ve paylaştıklarınızı gördüğünü, kaydettiğini, arşivlediğini ve günü geldiğinde önünüze koyacağını bilmeniz gerekir.

Herkese açık paylaşımlar zaten herkes tarafından görülebilir. Özel mesaj bölümlerinin tamamen iki kişi arasında kaldığı gibi bir yanlış düşünce vardır. Ancak durum zannedildiği gibi değildir. Yetenekli bir fert bile tek başına hesaplarınızı çeşitli yöntemlerle kırabilir ve özel tüm mesajlarınızı ortaya çıkarabilir. Devlet veya devlet dışı diğer güçler ise bu işi çok daha kolay yapabilir. Güvenlik açısından yapabileceğiniz tek şey bilgisayarınızda güncel korunma yazılımları bulundurmaktır. Ancak bu da bir yere kadar koruma sağlar.

–Maalesef bazı kardeşlerimiz çok normal bir şekilde ev ortamında çektikleri fotoğrafları, videoları yakınlarına WhatsApp, Telegram veya benzer programlarla gönderiyor, aile sırlarını çok rahat bir şekilde telefon üzerinden başkalarıyla paylaşabiliyorlar. Şunu unutmayın ki kâfirler, zalimler ve münafıklar uyumuyor. Bu bilgilerin kâfirlerin, zalimlerin ve münafıkların yani düşmanın elinde silaha dönüşebileceğini asla akıldan çıkarmayın.

–Sadece WhatsApp için değil, her türlü sosyal medya platformu için geçerlidir. Facebook`un sahibi olan Mark Zuckerberg`in bir fotoğrafında, bilgisayarının kamerasına bant yapıştırdığı uzun süre konuşuldu. Yahudi kökenli bir ateist olan Facebook`un sahibi bile kendi ürettiği bir platforma güvenmezken, Müslümanların rahat bir şekilde aile fotoğraflarını paylaşması, özel mesajda her türlü sakıncalı konuyu konuşması aklın kabul edeceği bir şey değildir. Özellikle Facebook ve Twitter`in aslında CIA`nin insan fişleme platformu olduğu, bu işi bilenlerin çok güçlü bir iddiası olarak ortadadır.

–Bacılarımız için de tüm bu yazdıklarımız geçerlidir. Ancak onların daha hassas olmalarını bekleriz.

Hem eşlerinin hem de çocuklarının internet bağımlısı olmasının önündeki en büyük engel bacılarımızdır. Bunu ancak bacılarımız engelleyebilir. Bu konuda üzerlerine düşeni yapmalarını ahiret ve dünya hayatı saadetinin bir gereği olarak bekliyoruz. Aksi halde hem çocuklarını hem de eşlerini internete kurban edebilirler. İnternetin yıktığı yuvaların, yoldan çıkardığı çocuk ve gençlerin haddi hesabı yoktur.

–Hiçbir bacımız söz konusu hiçbir platformda, fotoğraf paylaşmamalıdır. Hatta küçük kız çocuklarının dahi fotoğraflarını paylaşmayın.

Birçok sahte sosyal medya hesabında rastgele bayan fotoğrafları kullanılıyor. Örtülü ve hatta sadece gözleri görünen çarşaflı bayanların fotoğraflarını bu hesaplarda kullanıyorlar. Hatta küçük kız çocuklarını bile çirkin amaçlarına alet ediyorlar. Bu hesapların kahir ekseriyeti de gayri ahlaki hesaplardır.

–Teknolojinin zararlarından biri de fertleri birbirinden uzaklaştırmasıdır. Eskiden bayramlaşma, taziye ziyaretleri, hasta ziyaretleri vb. pek çok vesileyle insanlar birbirlerine gidip gelirlerdi. Günümüzde ise tüm bunların yerini telefon, mesaj, görüntülü konuşma vb. kolaylıklar almış durumdadır. Bu da insanları tembelleştirmiş ve birbirinden uzaklaştırmıştır. Kardeşlerimizin bu tuzağa düşmemeleri gerekir. Mümkün mertebe yakınlarını, akrabalarını, arkadaşlarını ziyaret edip işlerini yüz yüze halletmeye çalışmalıdırlar.

–Eskiden çocuklarımız sınıfını iyi dereceyle geçtiğinde, bir başarı kazandığında kendilerine makbul hediyeler alırdık. Kur`an-ı Kerim, seccade, tespih, takke, başörtüsü vb. hediyelerin yerine pahalı teknolojik oyuncaklar almaya başladık. Bebekler daha ellerine yeni yeni bir şeyler almaya başlarken tablet ve telefonlarla tanışıyorlar. Sonra bilgisayar başında oyunlarla büyüyorlar. Ardından da internet belasıyla tanışıyorlar. Tüm bunlar yeni neslin geleceği konusunda hepimizi endişelendirmelidir. Biz, İslam ve Müslümanlara hizmeti bu çocuklara bırakacağız. Acaba bu yükü ne derece yüklenebilecekler?

–Telefon konuşmalarının süresi, konuşmanın niteliği de maalesef insanların kontrolünden çıkmış durumdadır. Kendimize soralım, günde kaç dakikamızı veya saatimizi telefon başında geçiriyoruz? GSM şirketleri ucuza konuşma, bedava konuşma vb. politikalarla bizleri telefon bağımlısı yapmış durumdadır. “Nasıl olsa bedavadır” diyerek telefon başında saatlerini acımasızca tüketen, işini, gücünü, yemeğini, okumasını, eşini, çocuklarını bu yüzden ciddi şekilde ihmal eden sayısız insan vardır. Bu durum toplumun çok ciddi bir hastalığı haline gelmiş ve kardeşlerimize de bulaşmıştır. Öncelikle telefon başında geçirilen saatlerin zaman israfı olduğunu hatırlatmak isteriz. Zaman çok kıymetlidir. Telefonda tüketilen saatlerin yerine çok daha faydalı şeyler yapılabilir. Saatlerce telefon konuşması yapanların kendilerine şu soruyu sormalarını bekleriz: “Günlük yaptığım konuşmanın yüzde kaçı boş, gereksiz, faydasız, hatta zararlıdır? Yüzde kaçı gerçekten lüzumlu, faydalı ve gereklidir?” Bunu sadece bir kez değil, her gün yatmadan önce kendinize sorarsanız inşaallah zamanla bu bağımlılıktan da kurtulursunuz.

–Twitter kullanan kardeşlerin, hesaplarındaki “Direkt Mesaj” bölümünü kapatmalarını bekliyoruz. Twitter her türlü mel`anetin yer aldığı bir sosyal medya aracıdır. Özellikle DM bölümünün açık olması durumunda; çok iyi niyetle başlasa bile, hiç istenmeyen noktalara kadar giden bir takım yakınlaşmaların olması kaçınılmazdır. Tüm kardeşlerimiz bu özelliği kapatmalıdır. Direkt Mesaj bölümünde yazılanların hiç kimse tarafından görülemediği şeklindeki bilginin yanlış olduğu herkesçe bilinmelidir.

Yaşı ne olursa olsun erkek–bayan tüm kardeşlerimizin teknoloji konusunda şuurlu bir şekilde hareket etmesini, eş ve çocuklarıyla beraber şeytana mağlup olmamak için bilinçli olarak mücadele etmelerini bekliyor ve dua ediyoruz.

anadolu

  • Ziyaretçi
Ynt: Sosyal Medya Tehlikeleri 1
« Yanıtla #1 : Aralık 09, 2020, 10:32:58 ÖS »
Sosyal Medya Tehlikeleri  1

İnternet yapıcı değil, yıkıcıdır. Çok çekici, çok rahatlatıcı, teskin edici gibi gelebilir. Tüm zararlılar başta öyledir. Sigara başta olmak üzeri uyuşturucu maddeler de aynı şekildedir. İnsanlar bunu rahatlamak, hoşça zaman geçirmek, dertlerini unutmak vb. sebeplerle alırlar. Ama daha sonra içinden çıkamayacakları bir batağa düşerler.

İnternet her yönüyle zararlıdır, demiyoruz. Ama ölçülü kullanılmazsa, aşırıya gidilirse, günlük bir saatten fazla bir zaman alırsa, bir süre sonra bağımlı olursunuz.

Bismillahirrahmanirrahim

“Ey Âdemoğulları! Şeytan, ana-babanızı, ayıp yerlerini kendilerine göstermek için elbiselerini soyarak cennetten çıkardığı gibi sizi de aldatmasın. Çünkü o ve yandaşları, sizin onları göremeyeceğiniz yerden sizi görürler. Şüphesiz biz şeytanları, inanmayanların dostları kıldık.” (A`raf: 27)

“İnananlar Allah yolunda savaşırlar, inkâr edenler ise tağut yolunda harbederler. Şeytanın dostlarıyla savaşın, esasen şeytanın hilesi zayıftır.” (Nisa: 76)

Metroda, otobüste, bekleme yerlerinde hatta misafirliklerde insanların her birinin elinde akıllı bir telefon bulunduğuna ve sürekli olarak telefonla meşgul olduklarına hepimiz şahit olmuşuzdur. İnsanoğlu canlı iletişimi bir kenara bırakmış, neredeyse yanındaki arkadaşıyla bile konuşmak yerine telefonla mesajlaşmayı tercih eder hale gelmiştir.

Ev ortamında aile bireyleri birbirlerine yabancılaşmış, anne ve babanın her birinin elinde pahalı akıllı bir oyuncak, aile reisliğini ve ev hanımlığını unutmuş bir hale gelmişlerdir. Çocuklar da kendi odalarında internette sörf denilen çağın hastalığıyla pençeleşir bir haldedirler.

Bu tehlike toplumun tamamına tesir edebilecek bir hale gelmiştir. Toplumun mütedeyyin insanları da aynı tehlikeyle iç içedirler. Aslında Şeytan ve dostlarına bilerek hizmet eden bir takım güçlerin asıl hedefi, mütedeyyin insanlarımızdır.

Aile reisi kardeşlerimiz! İşiniz ve faaliyetleriniz ailenizi ihmal etmeye sebep olmamalıdır. İnternet ve sosyal medyada, evdeki bilgisayarla veya cebinizdeki telefonla haddinden fazla zaman harcıyorsanız, ailenizi ihmal ediyorsunuzdur. Evinizin huzuru, evlatlarınızın nereye girip çıktığı, neler yaptığı sizin sorumluluğunuzdadır. Bir ailede huzur yoksa birinci derecede aile reisi olarak sizlerin ihmalkârlığı buna sebep olur.

İnternet yapıcı değil, yıkıcıdır. Çok çekici, çok rahatlatıcı, teskin edici gibi gelebilir. Tüm zararlılar başta öyledir. Sigara başta olmak üzeri uyuşturucu maddeler de aynı şekildedir. İnsanlar bunu rahatlamak, hoşça zaman geçirmek, dertlerini unutmak vb. sebeplerle alırlar. Ama daha sonra içinden çıkamayacakları bir batağa düşerler.

İnternet her yönüyle zararlıdır, demiyoruz. Ama ölçülü kullanılmazsa, aşırıya gidilirse, günlük bir saatten fazla bir zaman alırsa, bir süre sonra bağımlı olursunuz. İçinden çıkamayacağınız bir hastalığa kapılırsınız. Bu tehlikenin muhatabı sadece siz değilsiniz. Eşiniz ve çocuklarınız da aynı tehlikeyle karşı karşıyadırlar ve bunun en büyük müsebbibi de sizsiniz.

Toplumda ucuz bir telefon taşımak ayıp karşılanır olmuştur. Oysa siz kardeşlerimiz, bu algıyı tersyüz edebilecek bir güce sahipsiniz. Öyle bir yaşamalısınız ki pahalı telefon kullanmak ayıp karşılanır hale gelsin. Sizler hasırın üzerinde yatıp da hasırın vücudunda iz bıraktığı bir Peygamber`in (SAV) ümmetisiniz. 50–60 liralık bir telefondan utanacak bir şey yoktur. “Gençtir, cebinde iyi bir telefon olsun” türünden masumane babalık düşüncesinin çocuğunuza verebileceği zararı düşünün. Varsın insanlar; “Babası ne cimri bir adammış, aldığı telefona bak!” desinler. Sonuçta kazanan siz olursunuz. Yaşı henüz telefon kullanacak olgunluğa gelmeyen çocuklarınızı telefondan uzak tutun.

Peki, neden akıllı ve pahalı telefonlardan uzak durmanızı istiyoruz? Çünkü bu telefonlar, çocuğunuza internetin kapısını ardına kadar açan telefonlardır. Elinde akıllı telefon bulunan çocuğunuzu kontrol edemezsiniz. Neler yaptığını, kimlerle arkadaşlık ettiğini, vaktini hangi sitelerde tükettiğini bilemezsiniz. Artık hükmünüz kalmamıştır. Emin olun ki gün gün çocuğunuzun olumsuz yönde değiştiğine şahit olursunuz, Allah muhafaza…

Ayrıca akıllı telefon, sıradan insanların da sizi rahatlıkla izlemesine sebep olabilir. Aile mahremiyetinizi ayaklar altına alabilecek tehlikelere sebep olur. Ev ortamında çektiğiniz fotoğrafların, rahatlıkla telefonunuzdan çalınıp kötü amaçlar için kullanılabileceğini bilmeniz gerekir.

Cebinde tuşlu, klasik telefonu olan birinin, telefonuyla geçireceği zamanla, akıllı telefonu olanın harcadığı zamanın aynı olmayacağını siz de kabul edersiniz.

Biz kardeşlerimizden beklemiyoruz ama eşinin veya kızlarının, kız kardeşlerinin fotoğraflarını sosyal medyada paylaşanların, örneğin İstanbul Eminönü`nde, Diyarbakır`ın Dağkapı`sında, Van`ın Beş Yol`unda eşinin posterini havaya kaldırıp; “Ey millet, bu gördüğünüz benim eşimdir,
kızımdır, kız kardeşimdir” diyen birinden farkı yoktur, belki daha kötüdür. Gerçek alanlarda bunu yapan en çok yüzlerce belki binlerce kişiyle bu fotoğrafları paylaşmış olur. Ama sosyal medyada yaparsa milyonlarca insanla paylaşmış olur.

Evli kardeşlerimiz ve bacılarımız! Eşlerinizi ihmal etmeyin. Allah kadınları erkeklere emanet vermiştir. Emanete hıyanet etmeyin. Onları ilgisiz ve yalnız bırakmayın. Kadın erkeğin, erkek de kadının örtüsü hükmündedir. Birbirinizi koruyup kollamazsanız, birbirinizi kaybedersiniz.

İlle de internet kullanacaksanız sizden isteğimiz ve beklentimiz, interneti ve sosyal medyayı bir Müslümana yakışır şekilde kullanmanızdır.

Erkek olsun, bayan olsun hiçbir kardeşimiz asla fotoğraflarını sosyal medyada paylaşmamalıdır. Bir bayana nasıl arkadaşlık teklifleri geliyorsa, erkeklere de arkadaşlık teklifleri gelecektir. Bu teklifler, duygusal olarak müsait olduğunuz ve bundan dolayı reddedemeyeceğiniz bir anda size gelirse günaha doğru ilk adımı atmanıza sebep olur. Ondan sonra süratle kendinizi kaybedersiniz.

Sadece kendinizi değil, ailenizi, iffetinizi, şahsiyetinizi ve imanınızı da kaybedebilirsiniz, Allah muhafaza… Zorunlu sebeplerle facebook hesabı açtıysanız arkadaşlık tekliflerini kapatın. Twitter`da da “Direkt Mesaj” bölümünü tamamen kapatın. Karşı cinsin paylaşımlarını beğenme veya RT yapmaktan uzak durun. Bu davranışlar, yakınlaşmaya ve işi ileri götürmeye neden olur.

Bir Müslümanın internet ve sosyal medyayı kullanmasının en geçerli ve makul sebebi “DAVET” tir. Bunun dışında ilmi araştırmalar ve haber takibi olabilir. Bu da makul bir süreyi aştığında sizin internet denizinde boğulmanıza ve amacınızdan sapmanıza neden olacaktır.

Şeytan en tecrübesiz zamanında, ilk insanlara, yani ana babamıza günah işletip cennetten çıkmalarına sebep oldu. Bu, Şeytanın ilk icraatıydı.

Aradan binlerce yıl geçti. Bu süre içerisinde hem Şeytanın tecrübesi arttı, hem de Şeytana hizmet edenlerin silahları güçlendi, çeşitlendi. Bu azgın düşmana ve ordusuna yenilmemek için ayeti kerimede buyurulduğu üzere; “Toptan Allah`ın ipine sarılın, ayrılmayın…”

Tüm bunlarla beraber Allah ile irtibatımızı güçlendirir, sürekli olarak ölüm ve ölüm ötesinin hesabını yapar ve birbirimizi korumak için sorumluluklarımızı gereği gibi yerine getirirsek; Şeytanın hilesinin zayıf olduğunu da Rabbimiz bize müjdelemiştir.

Rabbim bizleri gerçek ve sanal dünyanın şeytan ve dostlarından, onların oyun ve tezgâhlarından korusun.

 


* BENZER KONULAR

Allah’ı Ne Kadar Seviyoruz Gönderen: anadolu
[Dün, 08:40:07 ÖS]


Böyle Sevdik Gönderen: anadolu
[Dün, 08:35:30 ÖS]


Dostluk Üzerine Gönderen: anadolu
[Dün, 08:27:16 ÖS]


Sevmek-Sevilmek Gönderen: anadolu
[Dün, 08:21:12 ÖS]


Sermayemiz takvamız olsun Gönderen: anadolu
[Dün, 08:14:00 ÖS]


Bize De Dua Yâ Rasulallah (S.A.V) Gönderen: anadolu
[Dün, 08:09:36 ÖS]


Çoban Deyip Geçmeyelim 2 Gönderen: fanidunya NET
[Dün, 08:04:55 ÖÖ]


Çoban Deyip Geçmeyelim 1 Gönderen: fanidunya NET
[Dün, 07:57:14 ÖÖ]


Yabancılaşmadan Değişmek ve Gelişmek Gönderen: fanidunya NET
[Dün, 07:44:43 ÖÖ]


Suriye Olaylarının Perde Arkasında Neler Var 8 Gönderen: fanidunya NET
[Dün, 07:34:29 ÖÖ]


O insanı Yetiştiremezsek 1 Gönderen: fanidunya NET
[Dün, 07:25:16 ÖÖ]


Mutluluğun Sırrı Gönderen: fanidunya NET
[Dün, 07:12:56 ÖÖ]


Murada Ermek İçin Gönderen: fanidunya NET
[Dün, 07:07:00 ÖÖ]


Bize Kalana Bakın Siz Gönderen: gurbetciyim
[Aralık 21, 2024, 06:02:09 ÖS]


Âlemler O’na Hayran Gönderen: gurbetciyim
[Aralık 21, 2024, 05:34:39 ÖS]


Dünya Nedir Gönderen: gurbetciyim
[Aralık 21, 2024, 05:25:53 ÖS]


Gönül Allah (CC) 'ta Gönderen: gurbetciyim
[Aralık 21, 2024, 05:22:44 ÖS]


İmani olgunluğun sırrı - Teslimiyet Gönderen: gurbetciyim
[Aralık 21, 2024, 05:15:04 ÖS]


İnsanın Manevi Yapısı (Ruh, Kalb, Akıl ve Nefs) İle İlgili Meseleler Gönderen: gurbetciyim
[Aralık 21, 2024, 05:06:24 ÖS]


Esat Kabaklı - Sürgün - 320 KBPS Gönderen: fanidunya NET
[Aralık 21, 2024, 04:50:26 ÖS]