* FANİ DUNYA FORUM HABERLER


Gönderen Konu: İslâmî Edebiyat’ın Birinci Kaynağı - Kur’an-ı Kerim  (Okunma sayısı 142 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimiçi fanidunya NET

  • Administrator
  • *****
  • İleti: 7241
İslâmî Edebiyat’ın Birinci Kaynağı -  Kur’an-ı Kerim

İslâmî Edebiyat’ın ilham kaynağı ve nirengi noktası Kur’an-ı Kerim’in söz mucizesidir. Bu büyük mucizenin kalplere çarptığı an uyandırdığı histir, duygu yoğunluğudur. Beşeri yeteneklere meydan okuyan, dengi bir harfin dahi ortaya konulamadığı fesahat ve belagatiyle insanlığa yön veren Kur’an edebiyatı, İslâmî Edebiyat’ın ilham kaynağıdır.

Kur’an-ı Kerim’de sözün güzelliği hakkında önemli mesajlar vardır ve o mesajların en önemlisi şu ayet-i kerime olmalıdır: “Allah sözlerin en güzelini bir kitap halinde indirdi”

(Zümer Suresi, 23)

Yine bu konuda Kur’an-ı Kerim’de şöyle buyrulmaktadır:

“Bu Allah’ın boyasıdır. Allah’tan daha güzel boya veren kim?”

(Bakara Suresi, 138)

“Baksana, Allah güzel bir sözü, güzel bir ağaca benzeterek misal veriyor: Kökleri yere tutunmuş, dalları göklere ser çekmiş. Yetiştiricisinin izniyle her zaman yemiş verir. Allah bu meseli, insanların düşünüp uyanması için veriyor. Ve çirkin sözün örneği de pis bir ağaçtır. Köksüzdür tutunamaz”
(İbrahim Suresi, 24-26)

“Onlara etki edecek güzel sözle nasihat et”

(Nisa Suresi, 63)

“Sizin için en güzel örnek Allah Resulündedir”

(Ahzap Suresi, 21)

“Biz ona şiir öğretmedik. Zaten yakışmaz da. O’nun getirdiği, bir öğüt ve (en güzel) açıklayıcı bir Kur’an’dan ibarettir”

(Yasin Sûresi, 69)

“Şairler mi? Onlara da azgınlar uyar. Baksana, her alanda laf ederler. Çoğunlukla da yapamadıklarını (yapmış gibi) söylerler. Ancak, inanan, salih iş yapan, çile ve zulüm görerek, sonunda yüzü ak çıkanlar ayrı. Onlar sözü dinler, en güzeline uyarlar”

(Zümer Suresi, 26)

Bu yüzden İslâmî Edebiyat’ın nirengi noktası ve birinci kaynağı Allah-u Teâlâ’nın kitabı Kur’an-ı Kerim’dir.

Çünkü güzel başlangıç ancak sözlerin en güzeliyle mümkündür. Edebiyat ve sanat, “Hakikat (Gerçeklik), Hayr (Faydalılık) ve Hüsn (Güzellik)”nü arar. O halde sözlerin en güzeli ve en beliği en başı tutar.

İslâmî Edebiyat’ın üstadı Ali Nar hocamız bunu şöyle açıklamaktadır:

“Kur’an edebiyatının, İslâmî Edebiyat’ın hareket noktası olduğunda ihtilâf yok. Hadis edebiyatının ise onun hudut taşları olduğunda da. Yine Kur’an edebiyatının indiği ortama az çok ve tabii genel görünümüyle uygun düştüğü, düşmesi gerektiğinde de anlaşma var. Ve zaten ‘söz mucizesi’ halinde tecelli ettiğine göre bu böyle. Yani Kur’an mucizedir. Mucizeliğini, ilk muhataplarının alnına çarpa çarpa ilan ve ispat etmiş, tarih boyunca da bunu sürdürmüştür. Yani insana, beşerî yeteneklerine meydan okumuş; O’nun benzeri (misli-dengi) bir sure olsun icat etmeleri, yazarak veya söyleyerek meydan koymaları teklif edilmiş. Benzer yerine ‘Misl’ terimi kullanılmış. Yani öncelikle söz üstünlüğü, söz güzelliği, üslûp, ahenk, tutarlılık, bütünlük, etkinlik yönüyle. Kısaca, fesahat ve belagat yönüyle onun kadar güçlü. Ve tabii onun kadar da ciddi ve doğru bilgi, fikir ve tedbir sunan, ferde ve topluma yön gösteren anlamlar yüklü. Ya da geçmiş ve geleceğe dair sırların ipuçlarını veren, zaman içinde de eskimeyen, geçerliliğini koruyan anlam. Buna ‘icaz’ ya da tam terkibiyle ‘Kur’an’ın İ’câzı’ denmiş ki (i’câz) şeklindeki köküyle, ‘aciz bırakma, dengini yapamayanları hezimete uğratma’ özelliğini anlatır.

İnce bir tevafukla ‘i’câz’ kökünden olunca da ‘veciz’, yani tam yeterince kelime ve terkiplerle ana fikri de, onun yakında birçok nükteyi taşıyabilen öz söz. Esasen, iki yazılışı birlikte algılamak daha yerinde olur. Böylece de Kur’an, benzerini getirmekte bir insanın veya topyekûn insanlığın aciz kaldığı, ama bu benzersizliğin sırf belli formdaki güzellik ve çetinlikten ibaret olmayan, aksine taşıdığı yüce anlam ve maksatların her seviyedeki insanın anlayıp kavrayabileceği, zevk ve ibret alabileceği öz ve sadeliğe sahip bir söz harikası.”

Siyami Akyel.

RADYO DİNLEME LİNKİMİZ
Yükleme linklerini görebilmek için üye olmanız gerekmektedir. Üye Ol veya Giriş Yap