Kayıt Ol
Giriş Yap
Menu
Ana Sayfa
Forum
Yardım
Ara
Giriş Yap
Kayıt Ol
www.FaniDunya.Net |HUZURUN, DOSTLUGUN, KARDEŞLİGİN EN GENİŞ PAYLAŞIMIN TARAFSIZ, KALİTELİ, DEVAMLI HİZMETİN ADRESİ
FANİDUNYA NET TARİH, KÜLTÜR, SANAT, EDEBİYAT
KÖŞE YAZARLARI - KARMA
Siyami Akyel
Bakara 155’inci Ayetten Alınacak Dersler
FANİ DUNYA FORUM HABERLER
« önceki
sonraki »
Yazdır
Sayfa: [
1
]
Aşağı git
Gönderen
Konu: Bakara 155’inci Ayetten Alınacak Dersler (Okunma sayısı 468 defa)
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
fanidunya NET
Administrator
İleti: 7241
Bakara 155’inci Ayetten Alınacak Dersler
«
:
Ağustos 25, 2023, 08:30:42 ÖÖ »
Bakara 155’inci Ayetten Alınacak Dersler
Kur’an-ı Kerim’de sürekli vurgulanan ayetlerden birisi, “Allah sabredenlerle beraberdir” ayetidir. Bakara Suresi, 153’üncü ayet-i kerimede, “Ey iman edenler! Sabırla ve namaz kılarak Allah’tan yardım dileyin. Şüphe yok ki, Allah sabredenlerle beraberdir” buyrulmaktadır.
Surenin 154’üncü ayetinde ise, “Allah yolunda öldürülenlere ‘ölüler’ demeyin, zira onlar diridirler fakat farkında değilsiniz” buyrulmaktadır.
Allah-u Teâlâ, bizleri imtihan için yaratmıştır. Şükür ve sabır imtihanın gereğidir. İmtihanda korku da vardır cesaret de, hüzün de vardır sevinç de, zenginlik de vardır fakirlik de. Bu durum Kur’an-ı Kerim’de şöyle anlatılmaktadır: “And olsun ki sizi biraz korku ve açlık; mallardan, canlardan ve ürünlerden biraz azaltma (fakirlik) ile deneriz (imtihan ederiz). (Ey Peygamber) Sabredenleri müjdele” (Bakara, 155).
Bir sonraki ayette ise, “Onlar, başlarına bir musibet gelince ‘biz şüphesiz (her şeyimizle) Allah’a aidiz ve şüphesiz O’na döneceğiz’ derler” (Bakara, 156) buyrulmaktadır.
Allah-u Teâlâ, kendisine itaat, ibadet ve yüceltmeye kotladığı melekler varken insanı şerefli ve en güzel şekilde yaratması, sayısız nimetler bahşetmesi, nimetlerle rızıklandırması, yeryüzünü insanın emrine vermesindeki murat, iyiliğe ve kötülüğe meyletme olasılığı olan insanı özgür iradesiyle bıraktığı zaman tercihini haktan yana mı yoksa batıldan yana mı kullanacağını, daha önce yüklendiği emanete sahip çıkıp çıkmayacağını sınamak içindir. İşte buna imtihan denilir. İmtihan, insanoğlunun haktan mı yoksa batıldan mı yana tavır alacağının sınanmasıdır. Bu gerçek Kur’an-ı Kerim’de, “O hanginizin daha güzel/hayırlı amel yapacağını sınamak için ölümü ve hayatı yaratandır. O, mutlak güç sahibidir, çok bağışlayandır” (Mülk, 2) ayetinde açıklanmaktadır.
Mülk Suresi 2’inci ayette Allah-u Teâlâ’nın hangimizin daha güzel amel yapacağını sınamak yani imtihan için ölümü ve hayatı yarattığından bahsetmesi genel bir tanımlama iken Bakara Suresi 155’inci ayette imtihan alanında “korku, açlık, fakirlik ve ölümle” imtihan edilebileceğimizden bahsedilmekte. Yani imtihandaki bazı önemli noktalara dikkat çekilmektedir.
Buraya kadarki ayet-i kerimelerde imtihandaki “sabır” faktöründen bahsedilmektedir. Bir de “şükür” faktörü vardır ki bu iki faktör birlikte bir bütünü oluşturur. Bu konu hakkında büyük İslâm âlimi İmam-ı Gazali, İhyâ-u Ulûmi’d-Din adlı eserinde, “İman iki bölümden oluşur.
Bunun yarısı sabır, diğer yarısı şükürdür” demektedir.
Allah-ü Teâlâ, Kur’an-ı Kerim’de şükretmemiz gerektiği hakkında, “O halde siz, bana itaat ve ibadet ederek beni anın ki, ben de sizi mağfiretimle anayım. Nimetlerime şükredin de nankörlük yaparak küfre varmayın (beni ve nimetlerimi inkâr etmeyin)” (Bakara, 152) buyurmaktadır.
Başka bir ayette, “Eğer şükreder ve iman ederseniz, Allah size niye azap etsin ki? Allah, şükrün karşılığını verendir, hakkıyla bilendir” (Nisa, 147) buyrularak şükrün gerekliliği vurgulanır.
Kur’an-ı Kerim’de kâinatı kusursuz yaratan Allah’a şükredilmesi halinde nimetlerin daha da artırılacağı da bildirilmiştir: “Hani Rabbiniz size, eğer şükrederseniz nimetlerimi artırırım ve eğer nankörlük ederseniz azabımı şiddetlendiririm, demişti” (İbrahim, 7).
Allah-u Teâlâ’nın bize bahşettiği nimetlere şükretmek ve belalara karşı sabretmek, yaratılışta ve sonraki süreçte bu iki dengenin varlığını bilmek ve ona göre hareket etmek hem dinî bir vecibe hem de psikolojik bir tedavidir.
Zorluklara ve belalara karşı sabretmeyen, bahşedilen nimetlere şükretmeyen bir insanlığın mutlu olması mümkün değildir. Özellikle nimetlere karşı şükretmeyen, üstelik fakir fukaranın üzerindeki yükü paylaşmak ve kaldırmak için uğraşması gereken zenginlerin; gelir adaletsizliğini gidermek ve fakirin yaşam koşullarını iyileştirmek için uğraşması gereken yöneticilerin vurdumduymaz tavırları ve slogandan öteye geçmeyen söylemleri fakirliği daha da artırmaktadır.
Siyami Akyel.
RADYO FANİDUNYA FM
Yükleme linklerini görebilmek için üye olmanız gerekmektedir.
Üye Ol
veya
Giriş Yap
Kayıtlı
Yazdır
Sayfa: [
1
]
Yukarı git
« önceki
sonraki »
www.FaniDunya.Net |HUZURUN, DOSTLUGUN, KARDEŞLİGİN EN GENİŞ PAYLAŞIMIN TARAFSIZ, KALİTELİ, DEVAMLI HİZMETİN ADRESİ
FANİDUNYA NET TARİH, KÜLTÜR, SANAT, EDEBİYAT
KÖŞE YAZARLARI - KARMA
Siyami Akyel
Bakara 155’inci Ayetten Alınacak Dersler