Kayıt Ol
Giriş Yap
Menu
Ana Sayfa
Forum
Yardım
Ara
Giriş Yap
Kayıt Ol
www.FaniDunya.Net |HUZURUN, DOSTLUGUN, KARDEŞLİGİN EN GENİŞ PAYLAŞIMIN TARAFSIZ, KALİTELİ, DEVAMLI HİZMETİN ADRESİ
FANİDUNYA NET TARİH, KÜLTÜR, SANAT, EDEBİYAT
KÖŞE YAZARLARI - KARMA
Siyami Akyel
Peygamberin Kurduğu Devletin Unsurları
FANİ DUNYA FORUM HABERLER
« önceki
sonraki »
Yazdır
Sayfa: [
1
]
Aşağı git
Gönderen
Konu: Peygamberin Kurduğu Devletin Unsurları (Okunma sayısı 208 defa)
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
fanidunya NET
Administrator
İleti: 7241
Peygamberin Kurduğu Devletin Unsurları
«
:
Aralık 19, 2022, 08:10:20 ÖÖ »
Peygamberin Kurduğu Devletin Unsurları
Peygamber Efendimiz (s.a.v)’in kurduğu İslâm Devleti’nin, varlığı, başkenti, bayrağı, resmi dili, idare merkezi, idare şekli ve sınırları belliydi. Bu bakımdan İslâm Devleti’nin tesisi, kurumsallaşması ve etki alanını genişletmesi bütün yönleriyle tesbit edilmiştir. Bunda hiç şüphe yoktur. Yani farazi bir devletten bahsetmiyoruz. 10 yıl gibi kısa bir sürede sınırları 3 milyon km²’ye uzanan bir devlet tarihte hiçbir devlete nasip olmamıştır. Bunu âlemlere rahmet bir Peygamber başarabilirdi.
A) BAŞKENT: İslâm devletinin başkenti “Medine”ydi.
B) Devlet Medine merkezli kurulduğundan bu tabiidir. Peygamber Efendimiz (s.a.v) döneminde devletin sınırları Arabistan Yarımadası’nı kapsayacak kadar büyüse de Medine’nin başkent vazifesi hiç değişmemiştir.
Peygamber Efendimiz (s.a.v), doğduğu ve hicret etmek zorunda kaldığı toprak Mekke’yi fethettikten sonra da Medine başkent olmaya devam etmiştir. Rasulullah Aleyhisselam, Mekke’nin fethinden sonra orada oturmayıp Medine’ye tekrar gelmiştir ve orada vefat etmiştir.
B) BAYRAK: Devletin simgelerinden birisi de bayrağıdır. Günümüz devletlerinde olduğu gibi tarihin her devrinde de devletlerin bayrağı bulunurdu. Bayrak, devleti temsil eden simgedir. Genellikle, devletin kuruluş hengâmında belirlenen bayrak simgesi, geçmişte devlet başkanının inisiyatifiyle değişebilmekteydi.
Peygamber Efendimiz (s.a.v)’in “Ukâb” adında bir bayrağı vardı ve onu kurduğu devlete simge yapmıştır. Bayrağının rengi siyahtı. Peygamberimiz’in sancağı da beyaz idi.
C) RESMİ DİL: Peygamber Efendimiz (s.a.v)’in kurduğu devletin resmi dili Arapça idi. Haddizatında Arapça vahiy dili de olduğu için devletin resmi dili olması tabiidir. Peygamber Efendimiz (s.a.v) döneminden sonra devletin sınırları üç kıtaya uzanınca değişik dillerin de kullanıldığı vakidir. Ancak Rasullulah Aleyhisselatu Vesellem döneminde devletin resmi dili hep Arapçaydı.
D) ANAYASA: Peygamber Efendimiz (s.a.v), İslâm devletinin kuruluşunda geçici bir anayasa hazırlamıştı.
Medine Sözleşmesi adındaki bu geçici anayasa aslında kuruluş aşamasında gerekliydi. Ancak bu anayasa Yahudiler tarafından ihlal edildi. Peygamber Efendimiz (s.a.v), vahiy merkezli bir anayasa oluşturmuş, Kur’an ve kendi reyiyle yani Sünnet’le hükmediyordu. Yani İslâm Devleti’nin anayasası Allah-u Teâlâ’nın Kur’an-ı Kerim’de devlet yönetimiyle alakalı hükümleri ve bu hükümleri açıklama ve detaylandırma ve uygulama yönüyle Sünnet-i Seniyye ile ortaya çıkmıştır. Bu bir süreçtir. Çünkü bu süreçte vahiy gelmeye devam etmiştir.
E) İDARE ŞEKLİ: İslâm devletinin idaresi şer’i hukukla daha doğrusu Peygamber Efendimiz (s.a.v)’in mutlak yetkisiyle devam etmekteydi. Hem Peygamber, hem devlet başkanı olarak Muhammed Aleyhisselam, gerek diğer devletlere mektuplar göndererek onları İslâm’a davet etmiş, gerek savaşa karar vermiş, gerektiğinde barış anlaşması imzalamış, zekât ve vergi toplanması, hazineden fakir fukaranın geçiminin sağlanmasını, gerekse savaşa (cihad) karar verme gerekse eğitim faaliyetlerine karar verme yetkisine sahipti. Yönetici atama yetkisi de kendisine aitti. Peygamber Efendimiz (s.a.v), bütün bu yetkilerini Allah-u Teâlâ’dan almaktaydı.
F) DEVLETİN SINIRLARI: Peygamber Efendimiz (s.a.v)’in devleti ilk kurduğu hengâmda sınırlar Medine ve havalisiyle sınırlıyken, 622 yılında kurduğu bu devlet, 632 yılında vefat ettiğinde sınırları Arap Yarımadası’nın her tarafına, Filistin ve Irak’ın güneyine kadar uzanmıştır. Yani 10 yıllık kısa sürede sınırları 3 milyon km² yüzölçümüne sahip büyük bir alanı kapsamıştı. Önce Medine’deki münafıklar, buradaki Yahudiler itaat altına alınmış; Mekke fethedilerek buradaki müşrik devlet yıkılmış, Arap Yarımadası’ndaki kabileler itaat atlına alınarak hâkimiyet yarımadanın tamamına ulaştırılmıştır.
Siyami Akyel.
RADYO FANİDUNYA FM.
Yükleme linklerini görebilmek için üye olmanız gerekmektedir.
Üye Ol
veya
Giriş Yap
Kayıtlı
Yazdır
Sayfa: [
1
]
Yukarı git
« önceki
sonraki »
www.FaniDunya.Net |HUZURUN, DOSTLUGUN, KARDEŞLİGİN EN GENİŞ PAYLAŞIMIN TARAFSIZ, KALİTELİ, DEVAMLI HİZMETİN ADRESİ
FANİDUNYA NET TARİH, KÜLTÜR, SANAT, EDEBİYAT
KÖŞE YAZARLARI - KARMA
Siyami Akyel
Peygamberin Kurduğu Devletin Unsurları