* FANİ DUNYA FORUM HABERLER

Gönderen Konu: Günümüzde Ahlaki Çöküntü  (Okunma sayısı 51 defa)

0 Üye ve 3 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimiçi fanidunya NET

  • Administrator
  • *****
  • İleti: 7644
Günümüzde Ahlaki Çöküntü
« : Dün, 08:58:10 ÖÖ »


Günümüzde Ahlaki Çöküntü

Günümüzde ahlâkî yozlaşma, ahlaki çöküntü had safhaya ulaştı. Ahlaktan çok ahlaksızlık ön plandadır.

İletişim araçlarının ve sosyal medyanın amacının dışında faydasız, boş ve kötü şekilde kullanılması ahlâkî çöküntünün sebeplerinden biridir. Teknolojinin gün geçtikçe daha fazla geliştiği ve bu gelişme ile birlikte ahlak dışı yayın yapan İslâmî değerlere ters düşen, müstehcen içerikli sinema filmleri, televizyon programları, dizi filmleri, magazin programları ve internet siteleri ahlâkî erozyona ve ahlâkî yozlaşmaya sebep olmaktadır.

Ahlaki çöküntü, bireylerin veya toplumların ahlaki değerlerinde zayıflama ve yozlaşma yaşanması durumunu ifade eder. Genelde, bireysel çıkarların öncelik kazandığı, maddî değerlerin manevî değerlerin önüne geçtiği durumlarda ahlaki çöküntü yaşanır.

Günümüzde, hızlı toplumsal değişim, teknolojinin etkileri, geleneksel değerlerin sorgulanması ve ekonomik-sosyal problemler ahlaki çöküntü ile ilgili tartışmaları daha da görünür hale getirmiştir.

Ahlaki Çöküntünün Belirtileri

1. Toplumsal değerlerin zayıflaması: Aile yapısının zayıflaması, paylaşım ve yardımlaşma gibi değerlerin azalması.

2. Bencillik ve menfaatçilik: İnsanlar arasında dayanışma yerine, bireysel çıkarların ön planda tutulması.

3. Adalet ve dürüstlük ilkelerinin göz ardı edilmesi:Yolsuzluklar, haksız kazanç ve rüşvet, liyakatsiz atamalar bu kategoriye girer. Bir ülkedeki siyasal yapı da toplumsal yozlaşmada önemli bir etken olabilir. Toplumda siyasetin kişisel çıkarlara alet edilmesi, siyasal kayırmacılık, rüşvet yozlaşmaya, ahlaki çöküntüye sebep olmaktadır.

4. Aile ve gençlikte sorunlar: Genç kuşağın maddiyatı aşırı ön plana koyması ve sosyal medya gibi dijital araçlarla yanlış yönlendirilmeler.

Ahlaki Çöküntünün Nedenleri

1. Medyanın ve teknolojinin yanlış kullanımı: Teknolojinin faydalı kullanımı desteklenirken, popüler kültür ve bireyci yaşam tarzını yücelten içeriklerin yaygınlığı sorun üretiyor.

2. Ekonomik eşitsizlikler: Yoksulluk ve gelir adaletsizliği, insanları ahlak kurallarını çiğnemeye itebiliyor.

3. Eğitim sisteminin eksiklikleri: Ahlaki değerlerin yeterince öğretilmemesi, insanları erdemli yaşamdan uzaklaştırabiliyor.

4. Kültürel çatışma ve geleneksel değerlerin yitirilmesi: Gelenek ve modern yaşam arasında kalınması, bireylerin kendi ahlak anlayışında karmaşalar oluşturuyor.

Ahlaki Çöküntünün Çaresi

1. Eğitimle farkındalık sağlama: Ahlak ve değerler eğitiminin erken yaşta başlaması, gelecekte bireylerin ahlaki anlamda güçlü temeller üzerine kurulmasını sağlar.

2. Aileye ve topluma yönelik destekler: Sağlam aile yapısı ve sosyal dayanışma, çöküntüyü engeller.

3. Adaletin tesisi: Adaletin herkes için işlemesi, toplumu tekrar değerlerine kavuşturabilir. İslâm’a uygun bir yaşantı, toplumda adaletin tesisini sağlar.                                       

4. Medyanın ve teknolojinin doğru kullanımı: Zararlı içeriklerin yerine kültürel değerleri destekleyen yapımlar öncelikli hale getirilmelidir. Ahlaki değerlerin korunması, sadece bireylerin değil tüm toplumun görevidir. Bunun için, bireysel çabaların yanı sıra toplumsal politikalar ve uygulamalar da büyük önem taşır. 

Çünkü günümüzde modernlik, çağdaşlık, özgürlük ve cesaret söylemleriyle her türlü ahlâksızlık normalmiş gibi gösterilmeye çalışılıyor.Bir toplumda ahlakı tahrip eden unsurlar devam ettiği sürece ahlak gittikçe bozulur ve o toplumda huzur ve güven kalmaz. Bu itibarla güzel ahlak, günümzde çok büyük bir önem arz etmektedir. Güzel ahlaklı olmak, birey ve toplum için çok önemli bir özelliktir. Güzel davranışların toplumda yaygınlaşması, insanların bir arada barış, huzur ve güven içinde yaşamasına sebep olur ve insanlar arasında, sevgi, saygı ve dostluk bağları güçlenir.

Ahlaki çöüküntünün temelinde insan iradesinin iyi ve doğruyu seçmek yerine nefsine boyun eğmesi ve zamanla onun sınırsız arzularının esiri durumuna düşmesi yatmaktadır. Allah Teâlâ’nın rızasını gözeterek yaşamak yerine sınırsız haz isteği gasp, cinayet, yolsuzluk, hırsızlık, rüşvet, haksızlık, ahlâksızlık, eşcinsellik, edepsizlik, içki, kumar, uyuşturucu ve fuhuş gibi Yüce Allah’ın haram kıldığı davranışlara sürükler.

Bireyin ve sosyal hayatın huzurunu bozan bu olumsuz davranışlar ancak Allah’a tam bir bağlılık ve ahlaki ilkelerin hayatın merkezine alınmasıyla aşılabilir.

İslâm dini; insan hayatına anlam kazandıran, birey ve toplumun dünya ve ahiret mutluluğunu amaç edinen ilahi kurallar bütünüdür. İslâm dininin temel kaynaklarından doğru biçimde öğrenilmesi, yaşanması,  sağlam ve güvenilir bir toplum inşası için büyük önem taşır.

Süleyman Gülek.

İNTERNET RADYOMUZ. 24 SAAT YAYINDADIR.

RADYO  FANİDUNYA FM
Yükleme linklerini görebilmek için üye olmanız gerekmektedir. Üye Ol veya Giriş Yap