Güzel Ahlâkın Faydaları
Güzel ahlâklı olmak, birey ve toplum için çok önemli bir özelliktir. Çünkü güzel ahlâkın fert ve toplum için maddî ve mânevî pek çok faydaları vardır.
Güzel Ahlâkın Ferde Olan Faydaları
* Allah Teâlâ güzel ahlâklı kulunu sever ve mükâfat olarak onu cennete koyar.
* Hz. Peygamber (s.a.s.) de güzel ahlâklı Müslümanı sever ve âhirette (cennette) ona çok yakın olur, yani ona komşu olur.
* Güzel ahlâklı olan çevresindekiler tarafından da sevilir. Bu sayede hem kendisi mutlu, huzurlu olur hem de diğer insanların mutluluğuna katkıda bulunur.
* Güzel Ahlâk, insanlar arasında sevgi, saygı ve dostluk bağlarını güçlendirir.
* Güzel Ahlâk, küskünlerin barışmasını sağlar, düşmanı dost yapar.
* Güzel ahlâk, Allah’ın bağış ve mağfiretine sebep olur.
* Güzel ahlâklı bir Müslüman üstün bir karektere, yüksek bir şahsiyete sahiptir.
* Güzel ahlâk, insanı kötülüklerden uzak tutar, iyiliklere yöneltir. Kişi çevresiyle uyumlu ve barışık bir insan haline gelir.
* Güzel ahlâklı fert doğru, dürüst, güvenilir kişiliği ile yakınları, arkadaşları, tanıdıkları tarafından sevilir, takdir, iyilik ve ilgi görür, bu da ona huzur verir. Çünkü güzel ahlâk, mutlu olmayı sağlar.
* İnsanlara maddî ve mânevî iyilik yapan ve çevresine zararı değil faydası olan ve iyi davranan ahlâklı kişinin vicdanı rahattır ve insanlar tarafından sevgi ve saygı görür.
* Müslüman kişi, güzel ahlâk sayesinde tevekkül sahibi olur ve aşırı stresten, üzüntü verecek olumsuz düşüncelerden, kötü alışkanlıklardan uzak durur.
*Güzel ahlâk sahibi olanın hayatı bereketli ve mutlu, huzurlu olur.
* Kıyâmet gününde mü’min kişinin mizanında güzel ahlâktan daha ağır bir şey yoktur.
* Güzel ahlâk sahibi olan cennetin en yüksek yerlerinde bir köşk verilecektir.
* Güzel ahlâklı bir Müslümanın iman, ibadet ve güzel davranışları sebebiyle dünyada huzur ve mutluluğa kavuşacak, ahirette de mutluluk yurdu olan cennete girecek ve cennette arzu ettiklerine ulaşacaktır.
Güzel Ahlâkın Topluma Olan Faydaları
* İnsanlar arasında sevgi, saygı ve muhabeti artırır.
* Diğer insanlarla olduğu gibi aile fertleriyle de iyi geçinmeye vesile olur.
* Toplum içerisinde güveni, huzur ve emniyeti temin eder.
* İnsanlara maddî mânevî yardımcı olunmasına sebep olur.
* Sevinç ve üzüntülerin paylaşılmasına katkı sağlar.
* İnsanlar arasında çıkan küskünlük ve dargınlıkları sona erdirir.
* Toplumun fertleri, insanlara iyilik yapan güzel davranış sergileyenleri örnek alır ve güzel huylar edinir ve kötü huylardan sakınır. Böylece vicdanı rahat olur, içinde sevinç, huzur duyar, yani kendini iyi hissetmesi mümkün olur.
* Birlik, beraberlik ve yardımlaşmaya götürür ve bu yüzden de toplum mutlu ve huzurlu olur.
* İnsanların iyi veya kötü olarak tanınmasını sağlar.
* İnsanların bir arada barış, huzur ve güven içinde yaşaması kolay olur.
* İnsanlara huzur veren; ihlâs, adalet, doğruluk, güzel geçim, sabır, şükür, şevkat, merhamet, edep, iffet, hayâ, tevbe, takva, kanaat ve cömertlik gibi iyi davranışlara sahip olur.
* İnsanların arasını açan, üzen, huzurunu bozan; yalan, iftira, gıybet, dedikodu, kıskançlık, haddi aşmak, cimrilik gibi kötü huylardan korur ve içki, kumar, zinâ, zulüm, eşcinsellik, haksızlık, israf, ahlâksızlık, kul hakkı yemek, cana kıymak, hırsızlık, rüşvet gibi haramlardan, günahlardan, kötü davranışlardan da uzaklaştırır. Dolayısıyla güzel ahlâk Müslümanlara dünya ve âhirette huzur ve mutluluk kazandırır!
Süleyman Gülek.