Akıllı İnsan Önce Ahiretini Düşünendir
İnsan önce ahiret bilgilerini öğrenmeli, sonra bu bilgilere göre yaşamalı, nihayet böyle olan kişilerle arkadaşlık yapmalıdır.
Tophaneli Mehmed Efendi, Celvetî şeyhlerinden olup Aziz Mahmut Hüdayi hazretlerinin halifelerindendir. Vefatından sonra onun makamına geçenlerin üçüncüsüdür. 1075 (m. 1664)’de vefat etti. “Tecelliyat” isminde bir risalesi vardır. Bu eserinde şöyle buyuruyor:
İnsanın dini, arkadaşının dini gibidir. Kötü arkadaş insanı, Allahü tealanın yasak ettiği şeyleri yapmağa teşvik eder. Siz onun yanında namaz kılmazsınız. Fakat siz ona, ben camiye gidip geleceğim deseniz, ya o sizden soğur, ya siz ondan soğursunuz, arkadaşlığınız biter. Allahü teala Kur'ân-ı kerimde:
“İyiler, iyilerden hoşlanır. Kötüler, kötülerden hoşlanır” buyuruyor. Peygamber sallallahü aleyhi vesellem Efendimiz de; “Nasıl yaşarsanız, öyle ölürsünüz. Nasıl, ölürseniz, öyle haşrolursunuz” buyuruyorlar. İnsanın imanla ölmesi için, iyilerin arasında olması ve iyi kişilerle arkadaşlık kurması lazımdır. Dinimizde birkaç çeşit iyilik vardır. Birinci iyilik, insanların dünyasına faydalı olmak, yani cömertliktir. Mesela, borç isterse ona para vermek, sıkıntılı zamanında ona yardım etmek, hastalığında ziyaret etmektir. Peygamber Efendimiz; “Bir din kardeşinin yardımına koştuğunuz zaman size o kadar çok sevap verilir ki; kendiniz için yaptığınız ibadetlerden daha çok sevap kazanırsınız” buyuruyorlar. Hâlbuki hakiki iyilik bu değil, onu ahiret azabından kurtarmak, ebedi saadetine vesile olmaktır. Bundan daha büyük iyilik olur mu? En büyük keramet, insanların havada uçması veya gaibden haber vermesi değil, insanlara dünyada ve ahirette faydalı olmaktır.
Dünyada faydalı olmak çok iyidir. Ahireti için faydalı olmak, en iyidir. Onun karşılığını Cenab-ı Hak ahirette verecektir.
Akıllı insan, ahiretini düşünen insandır. İnsan önce ahiret bilgilerini öğrenmeli, sonra bu bilgilere göre yaşamalı, nihayet böyle olan kişilerle arkadaşlık yapmalıdır. Yani Allah, Peygamber ve din sevgisini kalbine akıtacak veya onunla görüştüğü zaman, bu muhabbet kendisinde hâsıl olacak kişilerle arkadaşlık kurması lazımdır. Akıllı insan dünyaya gönül bağlamaz, çünkü bu dünya malı fanidir.
Bugün senin ise yarın başkasınındır. Öldüğün zaman zaten seninle beraber gelmez. Nihayet en sevdiklerin kabre kadar gelir. Kabirde seni bırakır, orada amelinle baş başa kalırsın. Dünyada iken neyi, ne maksatla yaptığının hesabını vereceksin.
Vehbi Tülek.