Kayıt Ol
Giriş Yap
Menu
Ana Sayfa
Forum
Yardım
Ara
Giriş Yap
Kayıt Ol
www.FaniDunya.Net |HUZURUN, DOSTLUGUN, KARDEŞLİGİN EN GENİŞ PAYLAŞIMIN TARAFSIZ, KALİTELİ, DEVAMLI HİZMETİN ADRESİ
FANİDUNYA NET TARİH, KÜLTÜR, SANAT, EDEBİYAT
KÖŞE YAZARLARI - KARMA
Yaşar Değirmenci
Yaşayan İslâm’ın Ölü Müslümanı Olmayalım! 1
FANİ DUNYA FORUM HABERLER
« önceki
sonraki »
Yazdır
Sayfa: [
1
]
Aşağı git
Gönderen
Konu: Yaşayan İslâm’ın Ölü Müslümanı Olmayalım! 1 (Okunma sayısı 152 defa)
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
fanidunya
Ziyaretçi
Yaşayan İslâm’ın Ölü Müslümanı Olmayalım! 1
«
:
Mart 14, 2021, 09:21:42 ÖÖ »
Yaşayan İslâm’ın Ölü Müslümanı Olmayalım! 1
Nefs muhasebesi yapmamıza, ebedî ahiret yolculuğuna hazırlanırken “sünneti çağa taşıma”yı nasıl yapmamız gerektiğine rehberlik edecek bir canlı sünnet üzerinde düşünelim.
Mü’minin güvenilen ve güven veren şahsiyetli, kompleksiz bu dünyada yaşarken kendi dünyamızı nasıl yaşayacağımıza da ufuk açan bir hâdise. Nasıl mı? Buyrun:
Peygamberimizin Muaz b. Cebel’i Yemen’e vali olarak göndermesiyle ilgili bilinen bir rivayet vardır. Bu rivayette Peygamberimiz Muaz’a, bir yönetici olarak karşılaşacağı meselelerin hallinde nasıl bir yol takip edeceğini sormuş, bu sorusuyla da Hz. Muaz’a, dolaylı olarak yol göstermek istemiştir. Peygamberimiz Muaz’a:
“Bir meseleyle karşılaşırsan neye dayanarak hüküm vereceksin?” der. Hz. Muaz:
“Allah’ın kitabı Kur’an ile” cevabını verir. Hz. Peygamber:
“- Peki, Kur’an’da çözümünü bulamazsan ne ile hüküm vereceksin?” der. Hz. Muaz:
“- Allah’ın elçisinin Sünneti ile” cevabını verir.
“- Peki, Sünnet’te de çözümü bulamazsan ne yapacaksın?” deyince,
“- Kendi içtihadıma, araştırmama göre hükmü veririm,” der.
Rasulullah Efendimiz de bu cevapların doğruluğunu tasdik eder bir şekilde:
“Peygamberinin elçisini, onun razı olacağı şeye muvaffak kılan Allah’a hamd olsun” der. Aldığı cevapla da Hz. Muaz’la iftihar eder.
Bu rivayette dikkat edilmesi gereken ilk husus, sahabilerin din anlayışlarıdır.
Sahabe; din konusunu ciddi bir konu olarak anlamakta, bu konuda kendisini yetiştirmiş olduğunu ortaya koymaktadır. Dini, bir kültür veya çevresinde yaşanan alelade bir sosyal olay olarak kabul etmiş görünmemektedir. Sahabenin bu tutumu, bugün bizim için de, dine nasıl bakmamız gerektiği konusunda bir örnek teşkil etmektedir. Zira içinde yaşadığımız çağda, Müslümanların büyük bir çoğunluğu, dinin ciddiyetini ve önemini tam olarak henüz kavramış değillerdir.
Din hakkında yaygın olan kanaat, onun birtakım ahlaki emirler ile bazı ibadetlerden; namaz, oruç, zekat, hac, dua, Kur’an okumak, hatim indirmek gibi hususlardan ibaret olduğudur. Bir Müslümanın dinle ilgisi, genellikle bunlarla sınırlı kalmakta, öldükten sonra kılınan cenaze namazıyla da bu ilişkinin son halkası tamamlanmaktadır. Halbuki rivayete bakıldığında, sahabenin din anlayışının bunlarla sınırlı olmadığı, aksine çok daha geniş bir alana, yani insan hayatının her alanına, her yönüyle şamil olduğu anlaşılmaktadır. Zira sahabe, hangi konuda olursa olsun bir meseleyle karşılaştığında ilk olarak Allah’ın kitabı Kur’an’a başvurması gerektiğini çok iyi bilmektedir. Tabiatıyla onlara bu şuuru ve anlayışı veren de Peygamber Efendimizdir.
O halde bu rivayetin bize telkin ettiği ilk husus, bir Müslümanın dini ciddi bir konu olarak ele almasıdır. Bunun sonucu olarak da onun, her türlü davranışını Kur’ana başvurması gerektiği anlaşılmaktadır. Rivayetin işaret ettiği ikinci husus ise şudur:
Müslümanın dinle ilişkisi sadece Kur’an’la da sınırlı olmayıp, Kur’an’ın çözüm getirmediği konularda Kur’an’ın en yetkili yorumcusu ve ilk uygulayıcısı olan Hz. Peygamberin Sünnetine de başvurması gerekmektedir. Bunun için her Müslümanın gücü, imkanı ve bilgisi nispetinde Peygamberimizin Sünnetini, yani peygamber modelini öğrenmeye çalışması, onun dini görevlerinin başında gelir. Hiç şüphe yok ki, ilk öğrenilmesi gereken şey, bu modelin din anlayışının nasıl olduğudur.
Kur’an-ı Kerim’in tercümanı olarak bilinen İbni Abbas: “Din, dört kısımdır” diyerek tasnif yapar.
1-Akaid
2-Ahlak
3-İbadet
4-Muamelat.
Bir Müslüman, bu dört hususa riayeti ile dini yaşar.
Yaşar Değirmenci
Kayıtlı
fanidunya
Ziyaretçi
Ynt: Yaşayan İslâm’ın Ölü Müslümanı Olmayalım! 2
«
Yanıtla #1 :
Mart 14, 2021, 09:29:02 ÖÖ »
Yaşayan İslâm’ın Ölü Müslümanı Olmayalım! 2
Âlimlerimiz, dinin insanın dört boyutuna hitap ettiğini beyan ederler:
1- Duyma, inanma: İman
2- Düşünme, bilme: Marifet
3- Yapma: İbadet
4- İfade etme: İkrar) Dikkat edilirse Din, hayatın tamamında, insan fıtratının her özelliğinde vardır. Boşluk bırakmaz. Sünnet de iyi anlaşılmalıdır. Sünnet; söz ve şekilden ziyâde hikmet/ruh/ilke/mânâ ve gaye ile anlaşılmalıdır.
Kur’an’ın pratiği veya hayata aktarılışıdır. Peygamber Efendimizin, Kur’an-ı Kerim’i esas alarak hayatın her alanında; inanç-ibadet-eğitim-hukuk ve ekonomi vs. gibi konuları kapsayacak şekilde ortaya koyduğu bir model ve dünya görüşüdür, yaşayış tarzıdır. Allah Rasulünün İslâm’ı anlama ve hayatın her alanına uygulama, teorik ve pratik olarak ortaya koyduğu bir düşünce ve hayat tarzıdır.
Dinimizi yaşarken örnek alacağımız Peygamberimizin Hayatı, bir kalıp veya şablon değil, bir nümune/emsal/örnek model olarak ele alınıp değerlendirilmelidir. Dinimizi ciddiye almak her Müslümanın olmazsa olmaz şartıdır. Hz. Muaz’ın cevabından hareketle; sünnet anlayışımız, sadece geçmişin bir tekrarı olmamalı, asrımızdaki İslam toplumlarının karşılaştığı problemleri çözmede yol gösterme (kılavuz ve rehber) fonksiyonu taşımalıdır.
Dinimizi ciddiye alma şuuru Rabbimizin razı olduğu hayat tarzını ortaya koymaktır. Kınayanların kınamasından korkmadan, mazeretlere sığınmadan, yaşayamadığımız hususlarda kabahati zamana yüklemeden. Önemli olan insanın imanı hakkında ne söylediği değil; bu imanın o insanı ne yaptığı ve ne hâle getirdiğidir. Seni herkesle aynı yapmaya çalışan bir dünyada, kendin olarak kalabilmek en büyük başarı değil midir? Kötüler, kendilerine tahammül edildikçe daha çok azmazlar mı? Uygun üsul ve üslupla emri bil maruf nehyi anil münkeri de her hal ve şartta yapmamız gerekmez mi?
İman, düşünce ve davranış alanındaki anlayış ve uygulamamız “Sünnet” ölçüsüyle değerlendirilmelidir. İman esaslarını da (ister amel, yani uygulamayla ilgili olsun) Peygamberimizin “telkin edip öğrettiği esasların tamamı” olarak kabul etmelidir. Aslında Hz. Peygamber’in yolu demek olan Sünnet, bu manada Kur’an’ın yorumlanması, sonra da uygulanmasıyla ilgili esaslardan ve açıklamalardan başka bir şey de değildir.
Nitekim Hz. Aişe validemiz Peygamberimizi kastederek:
“O’nun ahlakı Kur’an idi” derken, bu hususu gayet veciz bir şekilde dile getirmiştir. Burada ahlak ile kastedilen, sadece edeple ilgili hususlar veya Türkçedeki anlamıyla ahlak değildir. Aksine burada ahlak kelimesini, “gidişat, davranış ve yaşayış tarzı” olarak anlamak icap eder.
Dolayısıyla Hz. Aişe’nin bu sözünün manası Peygamberimizin inancı, düşüncesi, gidişatı, kısacası hayatı “Kur’an’ın tatbikinden başka bir şey değildi” demek olur. Rivayette sözü edilen üçüncü nokta ise, kısaca içtihat diyebileceğimiz bir ‘araştırma çabası’dır.
Müslüman problemlerinin çözümünü Kur’an ve Sünnet’te açıkça bulamadığı takdirde, Kur’an ve Sünnet’i esas alarak bir takım çözümler araması gerekir. Müslüman zaman ve mekân üstü bir dinin mensubudur. Her hal ve şartta yaşanan bir dinin. Değişen şartlar, ortaya çıkan yeni düşünce ve fikir sistemleri, problemler, meseleler, ümitsizlikler, hastalıklar, vs. karşısında İslam’ın tavrını belirlemek ve İslam’ı iyi anlamak oradan alacağımız ışıkla, ilhamla çağın karanlığına tutmaktır. Böyle bir yorumu yapabilmek için, her şeyden önce içinde yaşadığımız çağdaki gelişmeleri ve bu asırda yaşayan Müslümanların fikri ve sosyal meselelerini bilmek ve bunlara göre yorum yapmak şarttır. Başka bir tabirle, İslâm’ın ekonomik, sosyal, ahlaki ve fikri alanlarda yeniden yorumlanması ve çağın gereklerine cevap verebilecek bir hale getirilmesi demektir. İşte böylesine önemli ve güç bir vazifeyi yerine getirebilmek için, hiç şüphe yok ki öncelikle Kur’an’ın ve Sünnetin çok iyi bilinmesi gerekir. Bu ikisini bilmeden yapılacak her yorum, daima hatalara maruz kalmaktan kurtulamayacak, dahası, İslam’ın gerçek çehresinin ortaya konmasına da mani olacaktır.
Müslüman dinine, dininin dışında pek çok şeye verdiği önem kadar önem vermeli, dinin iki temel kaynağı olan Kur’an ve Sünnet ile irtibat kurarak, Kur’an ve Sünneti tanıma, öğrenme ve uygulama çabası içerisinde olmalıdır. Bu öğrenme çabasından maksat, öğrenilenleri düşünce ve uygulama alanına aktarmaktır. Yoksa sadece öğrenmiş olmak için öğrenmek değildir. Nitekim Peygamberimizin ashabının büyüklüğü de, onların Kur’an ve Sünneti ya da içtihadı iyi bilmekle beraber, öğrendiklerine içten inanıp, bunları samimiyetle uygulamış olmalarındandır. Rabbim bizleri o izi takip edenlerden kılsın.
Allah’ım! Haksızlık etmekten ve haksızlığa uğramaktan sana sığınırım.
Yaşar Değirmenci
Kayıtlı
Yazdır
Sayfa: [
1
]
Yukarı git
« önceki
sonraki »
www.FaniDunya.Net |HUZURUN, DOSTLUGUN, KARDEŞLİGİN EN GENİŞ PAYLAŞIMIN TARAFSIZ, KALİTELİ, DEVAMLI HİZMETİN ADRESİ
FANİDUNYA NET TARİH, KÜLTÜR, SANAT, EDEBİYAT
KÖŞE YAZARLARI - KARMA
Yaşar Değirmenci
Yaşayan İslâm’ın Ölü Müslümanı Olmayalım! 1