* FANİ DUNYA FORUM HABERLER


Gönderen Konu: Gençlerde internet bağımlılığına dikkat  (Okunma sayısı 797 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

fanidunya

  • Ziyaretçi
Gençlerde internet bağımlılığına dikkat
« : Şubat 19, 2017, 10:26:48 ÖÖ »
Gençlerde internet bağımlılığına dikkat

Değerli okuyucularım, danışmanlık merkezlerine veya psikiyatristlere son zamanlarda internet bağımlılığı yüzünden ders başarısı düşen, okulda başarılı olamayan, sosyal ilişki kuramayan, arkadaş çevresi olmayan birçok gencin aileleri başvurmakta... Tabii ki internet yerinde ve zamanında kullanıldığında harika bir araç. Ancak gençlerimiz veya çocuklarımız zamanının çoğunu tek başına odasında, internet başında ya oyun oynayarak ya da Facebook’a, Whatsapp’a girerek geçiriyor. Bütün bunların sonucunda tabii ki düzenli ders çalışamıyor, uzun süre internet kullandığından dolayı dikkat problemleri ortaya çıkabiliyor, böylece de ders başarısı düşüyor.

İnternet bağımlılığı, bilgisayar veya cep telefonu başında, internete bağlı olarak, gereğinden fazla zaman geçirme sorunu şeklinde tanımlanmaktadır. İnternet bağımlılığının belirtilerini şöyle sıralayabiliriz: İnternet başında aşırı zaman geçirmeye bağlı olarak yaşam biçiminde değişiklikler olması, genel fiziksel aktivitelerde azalma, kişinin sağlığının, gözlerinin bozulması, internette fazla zaman geçirmeye bağlı olarak uyku aktivitesinde bozulma, arkadaşları kaybetme ve sosyalizasyonda azalma, aile ve arkadaşları ihmal etme, iş ve kişisel sorumluluklarını ihmal etme, internette zaman geçirmediğinde eksiklik hissetme, internete giremediğinde endişe yaşama gibi belirtilere sıklıkla rastlanmaktadır.

İnternet bağımlılığı insan hayatının bütün alanlarını olumsuz yönde etkiler. Bütün bağımlılıklarda olduğu gibi sadece sosyal ilişkilerini bozmakla kalmaz, insanın fiziksel sağlığını da etkilemeye başlar. Uzun süre oturmaya dayalı bel ve sırt ağrıları, görme bozuklukları, uyku düzeninde bozulma ve buna bağlı yorgunluk, huzursuzluk, sinirlilik olabilir.

Bağımlılıkta, asıl önemli olan, bilgisayar başında ne kadar zaman geçirdiğimizden çok, işlevselliğinizi, sosyal hayatınızı ve ilişkilerinizi ne kadar etkilemeye başladığıdır. İnternet başından ayrılamadığınız ve vakit kaybettiğiniz için önemli birçok işinizi ertelemeye başlamışsanız, bağımlılıktan bahsetmek için yeterli bir süredir.

Ne yazık ki, sosyal ilişki kurma konusunda yetersizlik hisseden, yalnızlık yaşayan veya duygusal boşluk içinde olan birçok gencin sığınağı ve umut kapısı olmaya başladı sanal ortamlar... Bütün bağımlılıklarda olduğu gibi ilk aşamalarda kişi, durumunun farkında değildir. Fakat internet başında geçirilen süre artmaya başladıkça kişi fark etmese de öncelikle yakınları durumun farkına varırlar ve şikâyetçi olmaya, uyarmaya başlarlar. Kişi veya genç durumlarını inkâr etmeye eğilimlidirler. Kendilerini de, normal sınırlarda kullandıkları konusunda telkin ederler. Zaman geçtikçe, sosyal hayatları aksamaya başladıkça, kişiler durumlarının farkına varmaya başlarlar fakat diğer bağımlılıklarda olduğu gibi gizli bir şekilde ya da bütün her şeyi reddetme riskini göze alarak, davranış kalıplarına devam ederler.

Değerli okuyucular, bilgisayar bağımlılığından etkilenenlerin % 90’ı erkeklerdir. Bu erkeklerin belirgin bir tip dağılımı vardır. Sessiz, içine kapanık olma eğilimindedirler. Genellikle ortalamanın üzerinde bireysel beceri ve yeteneği olan, iyi ailelerden gelen ve annelerine normalden daha fazla bağlı olan erkek çocuklar, bilgisayar bağımlılığı konusunda riskli gruptadırlar. Anne ve çocuk arasındaki ilişki bir süre sonra çatışmaya dönüşür. Buna bağlı olarak depresif veya saldırgan davranışlar gösterebilir. Daha sonra çocuk kendi sanal dünyasındaki gerçekliğe kaçar.
  Online role-playing game denen oyunlarda bağımlılık oranının daha yüksek olduğu bildirilmiştir. Bu oyunlarda karmaşık görevler vardır ve oyuncu bunları çözmek için oyunun içine dalmaktadır. Oyuncular öncelikle bir birlik-grup yapısına katılarak, orada kendine arkadaş edinerek, onlarla iletişime geçer. Bu oyunlardaki iletişimi sağlayan karakter geçmiş yıllardaki oyunlarda olmayan, yeni bir ögedir. Sanal gerçekliği yoğunlaştıran kavram, oyundaki karakterlerin birbiriyle iletişimde olmalarıdır.

Bu oyunlarda, belirli şekillerde çözümlenen sorunlar sonrasında, oyun karakteri farklı özellikler kazanarak güçlenir.

Oyundaki karakter güçlendikçe, oyuncunun dâhil olduğu gruptaki statüsü ve pozisyonu yükselir. Bir diğer oyun tipi olan shooter oyunlarda ise bağımlılık yaratma düzeyi daha düşüktür. Oyuncu karakterleri arasında iletişim sınırlıdır ve bilgisayarı açtığınızda oyun başlar, bilgisayar kapatıldığında ise oyun biter. Rol-playing game ise, gerçek zaman ekseninde dönmektedir ve oyuncunun yaşam kalitesini bu sebeple daha fazla etkilemektedir.

Bilgisayar oyun dünyasında bir idol, bir kahraman olan oyuncu, gerçek dünyada kendisini değersiz hissederek, depresyona girme eğilimi artacaktır. Buna bağlı olarak, gerçek dünyadan kaçmayı tercih edecek ve sanal gerçekliği tercih edecektir. Bilgisayar bağımlısı olan çocuk ya da genç, kurduğu sanal ortamda kendisine dokunulmasını istemeyecek ve kendisini bu şeklide mutlu hissettiğini belirtecektir.

Tedavide ilaç ve psikoterapi aynı anda kullanılmalı. Bağımlılık davranışının neden olduğu uykusuzluk, huzursuzluk, sosyal ilişkilerde bozulma ile gelişen sorunlara yönelik ilaç ve terapi desteği çok önemlidir.

Gençlerimizin teknolojiyi sınırlı ve yerinde kullanabilmesi duasıyla Allah’a emanet olunuz.

Kıvanç Tığlı Bulut.

Psikolojik danışman.

fanidunya

  • Ziyaretçi
Ynt: ERGENLERDE İNTERNET KULLANIMI
« Yanıtla #1 : Mart 23, 2018, 01:25:22 ÖÖ »
ERGENLERDE İNTERNET KULLANIMI

Değerli okuyucularım, danışmanlık merkezlerine veya psikiyatristlere son zamanlarda internet bağımlılığı yüzünden ders başarısı düşen, okulda başarılı olamayan, sosyal ilişki kuramayan, arkadaş çevresi olmayan birçok gencin aileleri başvurmakta... Tabii ki internet yerinde ve zamanında kullanıldığında çok faydaları olan bir araç. Ancak gençlerimiz zamanının çoğunu tek başına odasında, internet başında ya oyun oynayarak ya da sosyal medyaya girerek geçiriyor. Bütün bunların sonucunda düzenli ders çalışamıyor, uzun süre internet kullandığından dolayı dikkat problemleri veya pek çok fiziksel sorunlar ortaya çıkabiliyor, böylece de ders başarısı düşüyor. En önemlisi de sosyal yönden geri kalıyor, arkadaşlarıyla kaliteli vakit geçireceğine zamanının çoğunu sanal ortamda geçiriyor.

İnternet bağımlılığı, bilgisayar veya cep telefonu başında, internete bağlı olarak, gereğinden fazla zaman geçirme sorunu şeklinde tanımlanmaktadır. İnternet bağımlılığının belirtilerini şöyle sıralayabiliriz: İnternet başında aşırı zaman geçirmeye bağlı olarak yaşam biçiminde değişiklikler olması, genel fiziksel aktivitelerde azalma, kişinin sağlığının, gözlerinin bozulması, internette fazla zaman geçirmeye bağlı olarak uyku aktivitesinde bozulma, arkadaşları kaybetme ve sosyalizasyonda azalma, aile ve arkadaşları ihmal etme, iş ve kişisel sorumluluklarını ihmal etme, internette zaman geçirmediğinde eksiklik hissetme, internete giremediğinde endişe yaşama gibi belirtilere sıklıkla rastlanmaktadır.

Araştırmalar çocuk ve ergenlerde sosyal medya kullanımının iletişim, sosyal beceri ve hatta teknik beceriyi arttırdığını gösteriyor. Facebook gibi ortamlar ortak ilgilerin paylaşıldığı arkadaşlarla iletişimde kalma imkânı sunuyor. Bir araştırmaya göre ergenlerin % 22’si en sevdikleri sosyal medya sitesini günde on kereden fazla, yarısından fazlası da günde bir kez ziyaret ediyor. Ergenlerin % 75’inin telefon sahibi olduğu; bunların % 25’inin telefonu sosyal medya için, % 54’ünün mesajlaşmak, % 24’ünün de anında mesajlaşma özelliğinden yararlanmak için kullandığı belirtiliyor.

Araştırmalarda internet bağımlılığının beyindeki duygu işleme, yönetici dikkat, karar verme ve bilişsel kontrolü içeren beyin bölgelerinde yapısal ve fonksiyonel değişiklikler yaptığı gözlenmiş. Bağımlı olmasalar da çocuklar ekran ışığına maruz kaldıkça uyarıcı yüklenirler bu da uyku sorunlarına, sinir sisteminin aşırı uyarılmış hale gelmesine yol açar. Sinir sisteminin uyarılmış olması da çocukların dürtüsel, huysuz ve dikkatsiz olmalarına sebep olur. Araştırmalar bağımlılığın beyinde küçülmeye yol açtığını göstermektedir. Küçülme yaşanan bölgeler arasında özellikle plan yapma, önceliği belirleme, organize etme ve dürtü kontrolü gibi önemli yürütücü işlevlerden sorumlu olan Frontal lob da yer almaktadır.

Etkilenen diğer önemli beyin bölgesi İnsula’dır. Bu bölge diğer insanlara karşı empati ve şefkat geliştirebilme becerimizde ve fiziksel sinyalleri duyguyla birleştirebilme becerimizde rol alır.

Çocuk ve ergenlerin beyinleri her ne kadar günümüzde tamamen engelleme şansımız olmasa da sosyal medyayı kullanmaya uygun değildir. Bu yaşlardaki beyin gelişimi, sosyal medyadaki cazip gelen şeyleri veya dikkat dağınıklığı oluşturabilecek durumları düzenleyebilecek durumda değildir. Öncelikle sosyal medya kullanımının gerektirdiği olgunluğa sahip olmayacaklarını, yetişkin biriyle çocuk veya ergenin sosyal medya kullanımı arasında fark olacağını kabullenmek gerekiyor.

Kendine büyük gelen bir kıyafeti giymesi gibi çocuğunuz da sosyal medyayı büyüyüp olgunlaşana dek uygunsuz kullanacaktır. Bu sebeple mümkün olduğunca sosyal medya kullanımını ertelemeye çalışın. Bunu yaparken de ekran değil yüz yüze kişisel iletişimini geliştirmek için çabalayın. Her ne kadar güvenlik ayarlarını kullansanız da dijital dünyada hiçbir şey gizli kalmıyor, bu yüzden hesaplarını takip edin ve çocuğunuza eğer özelse o arkadaşıyla mesajla değil yüz yüze iletişim kurmasını isteyin. Çocuğunuzun arkadaşlarıyla güvenli iletişim kurabileceği bir ortak aile hesabı kullanmak da faydalı olabilir. Sosyal medyayı telefon yerine bilgisayarda daha kontrollü kullanmalarını sağlayın.

Çocuk veya ergenler siz ne yaparsanız yapın sosyal medya kullanımı için ayırdığınız zamana uymazlar bu yüzden saate siz dikkat edin, sosyal medyada saatlerce geçirdikleri zamanı azaltın. Çocuğunuza sosyal medyada zaman geçirmesi için haftada üç gün ve bu günlerde belirli bir zaman aralığı belirleyin. Ergenler öyle görünmeseler ve ebeveynleri kızdırsalar da aslında ailelerine bağlıdırlar, sosyal medyada yaşadıkları ‘dramayı’ ebeveynle gerçek bir bağ kurarak aşabilirler. Sosyal medyada daha çok zaman geçirmeye istekli olsalar da siz ebeveyn olarak birlikte geçirilecek aile planları yaparsanız sizle bağ kurmak istediklerini gözleyebilirsiniz.

Ebeveyn olarak çocuklarınıza bilinçli internet kullandırabilmeniz duasıyla Allah’a emanet olunuz.

KIVANÇ TIĞLI BULUT.

PSİKOTERAPİST DANIŞMAN.

 


* BENZER KONULAR

Allah’ı Ne Kadar Seviyoruz Gönderen: anadolu
[Bugün, 08:40:07 ÖS]


Böyle Sevdik Gönderen: anadolu
[Bugün, 08:35:30 ÖS]


Dostluk Üzerine Gönderen: anadolu
[Bugün, 08:27:16 ÖS]


Sevmek-Sevilmek Gönderen: anadolu
[Bugün, 08:21:12 ÖS]


Sermayemiz takvamız olsun Gönderen: anadolu
[Bugün, 08:14:00 ÖS]


Bize De Dua Yâ Rasulallah (S.A.V) Gönderen: anadolu
[Bugün, 08:09:36 ÖS]


Çoban Deyip Geçmeyelim 2 Gönderen: fanidunya NET
[Bugün, 08:04:55 ÖÖ]


Çoban Deyip Geçmeyelim 1 Gönderen: fanidunya NET
[Bugün, 07:57:14 ÖÖ]


Yabancılaşmadan Değişmek ve Gelişmek Gönderen: fanidunya NET
[Bugün, 07:44:43 ÖÖ]


Suriye Olaylarının Perde Arkasında Neler Var 8 Gönderen: fanidunya NET
[Bugün, 07:34:29 ÖÖ]


O insanı Yetiştiremezsek 1 Gönderen: fanidunya NET
[Bugün, 07:25:16 ÖÖ]


Mutluluğun Sırrı Gönderen: fanidunya NET
[Bugün, 07:12:56 ÖÖ]


Murada Ermek İçin Gönderen: fanidunya NET
[Bugün, 07:07:00 ÖÖ]


Bize Kalana Bakın Siz Gönderen: gurbetciyim
[Dün, 06:02:09 ÖS]


Âlemler O’na Hayran Gönderen: gurbetciyim
[Dün, 05:34:39 ÖS]


Dünya Nedir Gönderen: gurbetciyim
[Dün, 05:25:53 ÖS]


Gönül Allah (CC) 'ta Gönderen: gurbetciyim
[Dün, 05:22:44 ÖS]


İmani olgunluğun sırrı - Teslimiyet Gönderen: gurbetciyim
[Dün, 05:15:04 ÖS]


İnsanın Manevi Yapısı (Ruh, Kalb, Akıl ve Nefs) İle İlgili Meseleler Gönderen: gurbetciyim
[Dün, 05:06:24 ÖS]


Esat Kabaklı - Sürgün - 320 KBPS Gönderen: fanidunya NET
[Dün, 04:50:26 ÖS]