Sigara Bırakmada Hipnoz
Pek çok kişi, sigaranın zararlarını bildiği halde gene de içmekten kendini alıkoyamaz. Sigara çoğu zaman bir arkadaş sohbetinde kahve, çay içerken veya yalnız kaldığınızda kendinizi kötü hissettiğinizde sarıldığınız bir dost gibidir.
Gün içerisinde pek çok sıkıntılı zor durumlarla karşılaşırız, sigara içen kişiler kendilerini sigaranın rahatlattığını söylerler, aslında bu yanıltıcıdır. Kişi sigara içerek kendini daha iyi daha pozitif hissetmez. Sigara içtiğinizde beyninizde salgılanan nikotin, vücudunuzda seratonin salgılanmasına neden olur, bu hormon da sizin kendinizi bir anlık da olsa rahat hissetmenize neden olur. Ancak bu rahatlama hissi geçicidir. Kişiler aslında sigara içerek; hem nikotine hem de bu mutluluk ve rahatlama hissine bağımlı olurlar.
Günümüzde mutlu olmak sosyal medyada ve dizilerde çok farklı şekilde lanse ediliyor. Kişiler “Gün içinde hep mutlu ve rahat olmalıyım, hiç kötü hissetmemeliyim “gibi kalıp yargılara sahip olabiliyorlar. Oysa yaşamımızda hep mutlu olacağız veya hep iyi hissedeceğiz diye bir şey mümkün değildir. En sağlıklı olanı kişinin gün içinde mutluluğu, öfkeyi, utancı, merak duygusunu, şaşırmayı, kaygıyı, korkuyu yani temel duyguları kararınca duruma göre yaşamasıdır. Kişi kötü hissettiğinde bu olumsuz, negatif duygularla kalabilmelidir. Bu duygudan kurtulmak için kendini sigaraya, uyuşturucuya, alkole, aşırı yemeğe, gereksiz alışveriş yapmaya vermemelidir. Kötü duygular hissettiğinde, o duyguyu öncelikle isimlendirmeli, ne hissettiğinin farkına varmalı, sonra da bu duygu beni geçmiş hayatımda nereye hangi anıya veya imgeye götürüyor diye düşünmelidir. Yani geçmiş ve şimdi bağlantısını kurup, içsel dünyasını keşfetmelidir.
Kişiler, genellikle olumsuz duyguyla savaşmak, o duygudan bir an önce kurtulmak isterler. Hâlbuki gün içinde bir kişinin beyninden dört bine yakın düşünce geçmektedir. Yani olumsuz düşünmeyen kişi yoktur. Bu düşüncelerle savaşmak yerine, düşünceleri evimize gelen bir misafir gibi karşılamalıyız. Misafir nasıl belli bir süre sonra evimizden ayrılıyorsa, olumsuz düşünceler de bizden belli bir süre sonra gideceklerdir.
Sigara bırakma terapisinde kişinin mutlaka ruhsal durum değerlendirmesi yapılmalıdır. Bu konuda MMPI kişilik testinden, Rorschach testinden ve Beck depresyon ölçeğinden, Scala -90 gibi ölçeklerden yararlanılabilir. Kişinin sigara içme isteğini stresli, kaygılı olması özgüvensiz ve depresif olması tetikler.
Yapılan terapilerde danışanın stresle baş etme becerileri, öfke kontrol teknikleri, iletişim becerileri, özgüven ego güçlendirme teknikleri geliştirildiğinde, artık sigara gibi sahte bir dosta ihtiyacı kalmayacaktır.
Sigara bırakmada hipnoz oldukça etkili güvenilir bir yöntemdir. Ülkemizde TÜBİTAK’ın yaptığı bir araştırmaya göre, en başarılı sigara bırakma yöntemi olarak hipnoz gösterilmiştir. Hipnoz sırasında bilinçaltına kolaylıkla erişilip, kişi terapistin vereceği telkinlere daha açık hale gelebilmektedir. Bilinçdışı, alışkanlık haline gelmiş bir şeyi, kişinin iyi olması için faydalı ve ihtiyaç duyulan bir şey olarak değerlendirir.
Bilinçaltı alışkanlığın zararını dikkate almaz, hatta alışkanlığı değiştirmeye yönelik bilinçli uğraşları görmezden gelir. Bundan dolayı bilinçdışı ile iletişim kuramayan sigara bırakma bantları, ilaç tedavileri gibi yöntemler çok işe yaramamaktadır.
En etkili sigara bırakma yöntemi hipnozdur. Bunun diğer nedenlerinden biri de zaten sigara içen kişiler de bir çeşit hipnozdadır. Çok sık tekrarlanan her düşünce ve davranışın bilinçdışında kayıtlı hale gelip, otomatik davranışlar oluşturması gibi, sigara içilmesi de bilinçdışına yerleştiğinde neşe verici bir nesne olarak algılandığında artık siz sigara kullanmak istemeseniz bile sigara içmeye kendinizi mecbur hissedersiniz. Hipnoz sırasında relaksasyon yani gevşeme teknikleri ve telkinler ile bilinçdışındaki sigaranın gerekli olduğuna dair otomatik düşünce yapısı da kırılmış olacaktır.
Sigara bırakmada bazen tek bir seans yeterli olmakla birlikte, çoğu zaman en etkili terapi seansı aralığı 3-5 seanstır. Danışanın sigara bırakma seanslarının uzamasında bireyin kişilik özellikleri, stres kaygı düzeyi, stresle başa çıkma becerisi, ego kapasitesi, sigaraya yüklediği anlam, sigarayı bırakma isteğinin az veya çok olması da etkilidir. Hipnozla sigara bırakırken, kilo almadan çok bunalmadan bu alışkanlıktan kurtulabilirsiniz.
Sağlıklı sigarasız günler duasıyla Allah (c.c)’a emanet olunuz.
KIVANÇ TIĞLI BULUT PSİKOTERAPİST DANIŞMAN.