HAC MAHŞERİN PROVASIDIR
Hac günleri yaklaşıyor. Hac için yola çıkanları bir heyecan sardı. Dünyanın en mutlu insanı onlardır beklide. Çünkü İslam’ın 5 rüknünden birini ifa edecek olmanın tatlı heyecanını yaşıyorlardır.
İslam’ına ana omurgası beştir ki Efendimiz sa bunu şöyle dile getirmiştir: “İslam beş şey üzerine bina edilmiştir:Allah’tan başka ilah olamadığına ve Muhammed’in O’nun Rasulü olduğuna şehadet etmek(Kelime-i şehadet),namaz kılmak,zekat vermek,Haccetmek ve ramazan orucu tutmak”
Haccın tarihçesi ta Hz.İbrahim(as)’e kadar dayanır. Haccın merkezinde olan Kabe Hz.İbrahim ile oğlu İsmail tarafından inşa edilmiştir.”Hani İbrahim, İsmail ile birlikte evin (Kâbe’nin) temellerini yükseltiyor, “Ey Rabbimiz! Bizden kabul buyur! Şüphesiz sen hakkıyla işitensin, hakkıyla bilensin” diyorlardı. “(bakara2/127) Hz. İbrahim ile oğlu İsmail bir yandan Kabe’yi yapıyorlar bir yandan da bunu kendilerinden kabul etmesi ve zürriyetlerinden Allah’a teslim olacak bir ümmet vermesi için dua ediyorlardı.
Sonra Allah İbrahim as’a insanları Hacca davet etmesini emreder.: “İnsanlar arasında haccı ilan et ki, gerek yaya olarak, gerek uzak yollardan gelen yorgun develer üzerinde sana gelsinler.(Hac22/27) İbrahim ‘as de bu emir doğrultusunda Hac menasikini insanlara göstermiş ve Kabe’nin her yıl ziyaret edilmesini sağlamıştır.İşte bundan sonra gelen bütün Peygamber Efendilerimiz(sa) bu daveti tekrarlamışlar ve ümmetlerini Hacca davet etmişlerdir. Peygamberler silsilesinin son halkası olan Efendimiz(sa) de aynı şekilde bu daveti güncellemiş ve ümmetini hacca davet etmiş ve 1400 küsur senedir de bu davete milyonlar LEBBEYK diyerek cevap vererek Kabe’ye koşa akın etmişlerdir.
HACCIN DİĞER İBADETLERDEN FARKI NEDİR?
Hac diğer ibadetlerden farklıdır. Zira hac hem mali hem de bedeni bir ibadettir. Bedenen sağlıklı olmak şart olduğu gibi mali yönden gücümüzün olması gereklidir.Diğer ibadetler her yerde yapılırken Hac sadece özel mekanlarda yapılır.Bu özel mekanlar da Mekke’de 4 yerdir:
1- Arafat
2- Müzdelife
3- Mina
4- Mescid-i Haram .
Yani Hac yapmış olmak için bu mekanlarda belirlenen şekillerde belirlenen zamanlarda ibadet yapılmalıdır.Mesela Arafat olmadan Hac olmaz.Öyle ki Zilhicce ayının 9. günü(Arafe Günü) Arafat’ta bulunmayan haccetmiş olamaz.İsterse Kabe’yi 1000 defa tavaf etsin.
Hac diğer ibadetlere nazaran çok daha zordur. Nitekim Hacca niyet edilirken: “Allah’ım Haccetmek istiyorum bunu benden kabul buyur ve bubu bana kolaylaştır” denilir. Diğer ibadetlerde “Kolaylaştır” ibaresi yoktur. Bu sadece hacca mahsustur. Demek ki Hac zor bir ibadettir.
HACCIN SAĞLADIĞI FAYDALAR NELERDİR?
“İnsanlar arasında haccı ilan et ki, gerek yaya olarak, gerek uzak yollardan gelen yorgun develer üzerinde sana gelsinler. Gelsinler ki, kendilerine ait bir takım menfaatlere şahit olsunlar…” (Hac 22/27-28) Bu ayet de gösteriyor ki haccın bir çok faydaları vardır.Bunlar neler olabilir? Bir kaçını sıralayalım.
1-Hac Mal İhtirasından korur: İnsan mala karşı hırslıdır.Nitekim Efendimiz : “Ademoğluna bir vadi dolusu altın versen iki,ncisini ister .Ancak onun gözünü toprak doyurur” buyurarak bu gerçeği dile getirmiştir.Hacda mal harcama vardır.Hacca giden insan bu sayede mala düşkünlükten bir nebze olsun kurtulur.
2-Hac Dini Duyguları Güçlendirir: Yeryüzünün ilk mabedini ziyaret etmek,beş vakit namaz kılarken yöneldiğin Kabe’yi canlı olarak görmek,onu tavaf etmek ne demek bir düşünün.Alemlerin Efendisi(sa)’in doğup büyüdüğü ve vahyi aldığı mekanları dünya gözüyle görmek az şey midir?
3-Hac Zorluklara Dayanma Gücü Sağlar: Hac zor bir ibadettir.Çok sabır gerektiren bir ibadettir.Sıkıntılıdır.Bunun için hacda daha çok hoş görü ve sabır istemiştir Yüce yaratanımız. (bkz:Bakara2/197).
4-Hac Mahşeri Hatırlatır : Hac aynı zamanda mahşerin de provasıdır.Zaten kefen misali Hac elbisesi giymek de bunu anlatır.Tabi anlayana.İctimai ve iktisadi durumu ne olursa olsun bu kefeni herkes giymek zorundadır Hacda. Bu bakımdan bu elbiseyi bir Reis-i Cumhur da giymek zorundadır bir çoban da.
5-Hac İslam Kardeşliğini Pekiştirir: düşün bir kere Hac günlerinde dili,rengi,kültürü farklı milyonlarca insan tek bir gaye için bir araya gelir.Yürekler Kabe için atar artık. Ne ırk ne kabile ne de mezheb vardır orada.Orada Ümmet vardır sadece.Mescid-i Haramın minarelerinden “Allahü Ekber” nidası yükselirken binlerce Müslüman sel olup akar Kabe’ye doğru. Kimse kimseden üstün değildir.Bunu yaşayarak görürsün orada.Üstünlüğün takvada olduğunu yakinen görürsün orada.
6-Hac Günahlara Kefarettir: “Kim Allah için hacceder de hac esnasında kötü sözlerden ve Allah’a karşı gelmekten sakınırsa annesinin onu doğurduğu günkü gibi hacdan döner.” İşte size Efendimizin müjdesi. Hakkiyle hac yapan günahlarını sıfırlayarak döner. Tabi kul hakkı bunlardan müstesna.
7-Hac Ömürde Bir defa farzdır: Namaz günde 5 defa, Oruç yılda bir ay,zekat yılda bir defa farz iken Hac ömürde gücü yetene bir defa farz olan bir ibadettir.
Recep Şahan.