* FANİ DUNYA FORUM HABERLER


Gönderen Konu: Bu Yol Nereye Gider Gardaş  (Okunma sayısı 189 defa)

0 Üye ve 2 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı fanidunya NET

  • Administrator
  • *****
  • İleti: 7234
Bu Yol Nereye Gider Gardaş
« : Aralık 03, 2024, 10:14:18 ÖS »


Bu Yol Nereye Gider Gardaş

İslâm tek din ama neden birçok mezhep var? Allah’ı, kitabı, peygamberi, kıblesi aynı olan bir dinin mensupları neden çok değişik mezhep ve tarikatlara bölünürler? Hazır tek çatı varken ayrılıklar neden? Bu yollar bölücülük, fitnecilik olmuyor mu? Böyle olunca İslâm toplumu olarak zayıflamıyor muyuz? Bu ve bunlar gibi daha değişik birçok soru hep soruluyor.

Hemen yazımızın başında şu önemli ayrıntıya vurgu yapalım. Din ile mezhepleri aynı kategoride değerlendirmemek gerekir. Din Allah’a aittir.

Mezhepler ise dini uygulamalarda insanlar tarafından oluşturulan yollardır. Dinin kaynağı Allah, mezheplerin kaynağı Allah’dan gelen vahyin anlaşılma biçimi ve uygulamalarıdır. Yani din asıldır, asla değişmez.

Mezhepler ise anlama biçimine göre farklılıklar oluşturabilir.

Peygamber Efendimiz zamanında olmayan mezhepler sonraki zamanlarda nasıl ortaya çıktı? Bir kere o yıllarda İslam tüm dünyaya fazla yayılmamış, dar bir alanda varlık gösteriyordu. Bir hayat nizamı olan ve belli bir topluma değil, tüm insanlığa gönderilen en son ve en mükemmel din İslâm’ın vahy ile gönderilen Kur’an, Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed’in (s.a.s.) sünneti Müslümanların hayatına nasıl yansıyacaktı? Öyle ya; dünya üzerinde çok değişik insan var. Bunların da kendilerine göre farklı kişilik yapısı olduğu gibi toplumların da farklı yaşam kültürleri bulunmaktadır.

Yani şimdi İslam’ın doğduğu topraklar olan Hicaz bölgesi ile dünyada çok farklı coğrafyalarda yaşayan insanları aynı kategoride değerlendirmek haksızlık olmaz mı?

Hâl böyle olunca mezhepler bu kaçınılmaz gerçeklerden ortaya çıkan İslâm’ın anlaşılma, yorumlama ve yaşama şekliyle değişik isimler altında ortaya çıkan ama sonuçta aynı amaca ulaşma yollarıdır. Zaten “mezhep”in kelime anlamı da “gidilecek yer ve yol” demek değil mi?

Bir başka bakış açısı da şöyledir. Aynı hedefe ya da şehre gidecek kişilerin bulunduğu yerin konumuna göre değişik yollardan, değişik ulaşım vasıtalarıyla yol almalarıdır. Ya da bir bahçede değişik meyve ağaçlarının bulunması gibi.

Mezhepler toplumların tarihsel ve sosyolojik gerçekleridir. Burada önemli olan İslâm’ın temel esaslarından taviz vermeden, yani sapıklığa düşmeden yol alabilmektir.

Bazı mezhep ya da cemaatlerde görülen sadece kendilerini hak görerek diğer mezhep ve cemaatleri dışlamaları, onları hor görmeleri veya daha da ileriye giderek küfürle suçlamaları kabul edilemez. İslam’ı dar bir kalıba sokup sadece kendi çevresiyle sınırlandıracak tutum, söz ve davranışlardan uzak durmak gerekir.

Yani, tüm insanlığa gönderilen İslam, tekelci bir anlayışa sokulamaz. Hatalar varsa uygun dil ya da metodlarla düzeltilmeye çalışılmalıdır.

Bu yol sonuçta İslam’a gidiyorsa dokunmayın gardaş. Bunun gibi sorunlarla uğraşmaktan, dünya üzerinde neredeyse mahalle kadar etkinliği kalmamış toplum haline gelmedik mi?

Yüksel Tokur.

İNTERNET RADYOMUZ. 24 SAAT YAYINDADIR.

RADYO  FANİDUNYA FM
Yükleme linklerini görebilmek için üye olmanız gerekmektedir. Üye Ol veya Giriş Yap