Kayıt Ol
Giriş Yap
Menu
Ana Sayfa
Forum
Yardım
Ara
Giriş Yap
Kayıt Ol
www.FaniDunya.Net |HUZURUN, DOSTLUGUN, KARDEŞLİGİN EN GENİŞ PAYLAŞIMIN TARAFSIZ, KALİTELİ, DEVAMLI HİZMETİN ADRESİ
FANİDUNYA NET TARİH, KÜLTÜR, SANAT, EDEBİYAT
KÖŞE YAZARLARI - KARMA
Yusuf Özertürk Prof Dr
Futbol Bâtıl Bir Din mi 1
FANİ DUNYA FORUM HABERLER
« önceki
sonraki »
Yazdır
Sayfa: [
1
]
Aşağı git
Gönderen
Konu: Futbol Bâtıl Bir Din mi 1 (Okunma sayısı 487 defa)
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
fanidunya NET
Administrator
İleti: 8467
Futbol Bâtıl Bir Din mi 1
«
:
Nisan 08, 2025, 08:02:44 ÖÖ »
Futbol Bâtıl Bir Din mi 1
İNSAN OYUN VE EĞLENCEYİ SEVER
İnsanoğlunun ‘nefsinden(ego) kaynaklanan çeşitli zevk ve korkuları vardır. Şayet nefsi, ‘Hakk ölçüler’ ile terbiye edilmezse zevklerinin ve korkularının esiri olur. Bu esaret, insanı çeşitli taşkınlıklar yapmaya sevk eder. Bu taşkınlıklardan biri de ‘oyun ve eğlence’dir. İnsan gerek fert olarak, gerekse topluluk halinde hep eğlenmiştir. Oyun ve eğlencenin vasıtaları, yeri, dekoru vs değişmiştir, fakat mahiyeti değişmemiştir. Antik Roma’da bu arzu, atlı araba yarışları ve gladyatör oyunları şeklinde tezahür etmiştir. İnsanlar, ‘Amphitheatrum (Kolezyum-ölüm arenası-ölüm sahası) denen yerlerde ki, bunlar 50. 000 seyirci kapasiteli, toplumdaki hiyerarşiye (imparator, konsül üyeleri, asilzadeler, tüccarlar, halk vs) uygun amfi tarzında oturma yerleri ve ortada da döğüşlerin yapıldığı saha olan yerlerde (bugünkü spor salonları ve stadyumların antik modeli) eğlenirlerdi. Her eğlencede olduğu gibi bunun bir bedeli, ücreti olurdu. Zamanla oyunları organize edenler, gladyatör yetiştiren okullar, antrenörler, hakemler, reklamcılar vs vs şeklinde sektör halinde kurumsallaştı, büyük rant ve para kaynağı oldu. Bu ölüm arenalarında, önce müzik çalınır sonra, sabah suçlular, esirler, aç bırakılmış vahşi hayvanlarla döğüştürülür, hayvanların insanları veya insanların hayvanları vahşice öldürmeleri seyirciler tarafından çılgınca bağırılarak büyük bir taşkınlıkla kutlanırdı.
Öğleden sonra, paralı veya kölelerden yetiştirilmiş gladyatörler ölümüne döğüştürülür, seyirciler ‘öldür.. öldür.. öldür.. ’ diye bağırarak çılgınca ölümü seyrederlerdi. Ölen ölür, öldüren gladyatör ve sektörde çalışanlar da ödüllerini alır, keyif sürerlerdi.
İmparator da halkı eğlendirerek idaresinden memnun eder, imparatorluğunu sürdürürdü, halk da idareye bir müşkülat çıkarmazdı. Hem muktedirler, hem de halk bu ‘cahiliye ahlâkından’ memnun olarak yaşarlardı. Çağlar değişti, adına modern çağ dendi.
Oyun ve eğlencenin belki türü, adı, mekanları da değişti, ama insandaki oyun ve eğlence arzusu hiç değişmedi. Bugün eski kolezyumlar modern, ringlere, salonlara, devasa stadlara evrildi. İnsan oğlu yine oyun oynuyor, seyrediyor. ‘Rock and roll’, Pop, Arabesk vs müzikle yine kendinden geçiyor, vücuduna jilet atıyor. Boks riglerinde, Roma halkı gibi belki ‘öldür.. öldür.. diye değil, ama ‘indir.. indirrr.. diye bağırıyor. Stadlarda ‘burada sadece bağırılır’ diyerek k…. yırtar derecede, 40-50 bin kişi ‘oley, oleyy, oleyyy, şampiyon, şampiyooonnn’ diye bağırıyor. Eski Roma’da olduğu gibi, bu durumdan idareciler de memnun kalıyor. Nitekim Portekiz’de Salazar, ‘3F ile (Futbol, Fado ve Fiesta- futbol, müzik ve eğlence) 41 yıl iktidarda kaldım’ diye bu durumu çok güzel özetliyecektir.
Dünyada 800 milyondan fazla kişi açlık çekiyormuş, umurlarda mı? Açlık iniltileri, ‘oley! Oleyyy! bağırtılarında kaybolup gidiyor. Cahiliye ahlâkı ‘modern’ maskesiyle devam ediyor.
*Bugün profesyonel spor dalları özellikle de en barizleri olan futbol, sadece futbol olmaktan çıkmış ve büyümeye açık büyük bir endüstri haline gelmiştir (‘Futbol, asla sadece futbol değildir’.) Buna bağlı olarak ‘taraftarlık kültürü’ de gelişmiş ve bir fanatizme dönüşmüştür. Her türlü fanatizm, sonuçlarının nereye evrileceği belli olmayan tehlikeler demektir. Asıl tehlike de budur. Fanatizm bir cahiliye ahlâkıdır.
*Allah, insanları ‘cahiliye ahlâkından’, ‘İlâhi ahlâka’ davet ediyor. Cenab-ı Hakk, Kur’ân-ı Hakîmde şöyle söylüyor;
“Dünya hayatı, bir oyun ve eğlenceden başka bir şey değildir. Elbette Ahiret yurdu, takvâ sahipleri için daha hayırlıdır. Hâlâ düşünmeyecek misiniz (akıllanmayacak mısınız)?” (En’âm-32).
“Biz, gökleri, yeri ve aralarındakileri (içindekileri) bir oyun ve eğlence olsun diye yaratmadık.” (Enbiya-16)
Prof. Dr. Yusuf Özertürk.
İNTERNET RADYOMUZ 24 SAAT YAYINDADIR.
Yükleme linklerini görebilmek için üye olmanız gerekmektedir.
Üye Ol
veya
Giriş Yap
Kayıtlı
Yazdır
Sayfa: [
1
]
Yukarı git
« önceki
sonraki »
www.FaniDunya.Net |HUZURUN, DOSTLUGUN, KARDEŞLİGİN EN GENİŞ PAYLAŞIMIN TARAFSIZ, KALİTELİ, DEVAMLI HİZMETİN ADRESİ
FANİDUNYA NET TARİH, KÜLTÜR, SANAT, EDEBİYAT
KÖŞE YAZARLARI - KARMA
Yusuf Özertürk Prof Dr
Futbol Bâtıl Bir Din mi 1