Kayıt Ol
Giriş Yap
Menu
Ana Sayfa
Forum
Yardım
Ara
Giriş Yap
Kayıt Ol
www.FaniDunya.Net |HUZURUN, DOSTLUGUN, KARDEŞLİGİN EN GENİŞ PAYLAŞIMIN TARAFSIZ, KALİTELİ, DEVAMLI HİZMETİN ADRESİ
FANİDUNYA NET TARİH, KÜLTÜR, SANAT, EDEBİYAT
KÖŞE YAZARLARI - KARMA
Yusuf Özertürk Prof Dr
Futbol Batıl Din Mi 5
FANİ DUNYA FORUM HABERLER
« önceki
sonraki »
Yazdır
Sayfa: [
1
]
Aşağı git
Gönderen
Konu: Futbol Batıl Din Mi 5 (Okunma sayısı 271 defa)
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
fanidunya NET
Administrator
İleti: 8484
Futbol Batıl Din Mi 5
«
:
Nisan 15, 2025, 07:07:20 ÖÖ »
Futbol Batıl Din mi 5
Futbol fanatizmi (Holiganlık)
*Zamanımızda artık futbol, sadece bir ayak oyunu (football) değil, federasyonlar, kulüpler, idareciler, antrenörler, futbolcular, hakemler, seyirciler, yayınlar ve bahisler gibi pek çok yan kollarıyla birlikte 30 milyar avroyu aşan bir pazar büyüklüğüyle devasa bir endüstri sektörü haline gelmiştir. Artık futbol, sadece sporseverlerin seyrettiği bir eğlence değil, ekonomistlerin, iş adamlarının da boy gösterdiği bir alan haline gelmiştir. Hal böyle olunca da bu pazarda kıyasıya bir pay kapma mücadelesi başlamıştır.
Evvela bir takım taraftarlığı kültürü geliştirilmiş, zamanla bununla da yetinilmeyerek, taraftarlık kültürü ‘Fanatizme dönüştürülmüştür.
*’Futbol fanatizmi (Holiganlık), bizzat futbol sömürü düzeninin bir nevi garantisi konumuna çıkartılmıştır. Fanatiklik; Taraftarı olduğu şeye aşırı duygusal bağlılıktır. Fanatik, fanatiği olduğu şeyin (parti, ırk, meslek, futbol, menfaat gurubu, vs.) diğerlerinden üstün ve doğru olduğuna aşırı olarak sabit bir şekilde inanmıştır. Aslında bu makul bir iddia değildir ve akılla, izanla, ilimle de bağdaşmaz. Sorgulamadan, düşünmeden, analiz yapmadan, karşıt fikirleri de nazara almadan bir şeye aşırı inanma, insanı bir nevi mankurt yapar. Fanatikler de bir nevi mankurtlardır. Fanatiklik, aynı inanca sahip bir gurup içinde daha da pekişir. Gurup fanatizmi, gurup üyelerine adeta bir ‘gurup benliği, egosu kazandırır. Gurup egosu içinde ferdin egosu daha da büyür..
*Hangi konuda olursa olsun(Siyaset, meslek, din, ırk, spor, vs.) fanatizm, kitleleri düşünmekten alıkoyarak birer sürü haline dönüştürür. Sürü haline evrilen toplulukları yönlendirmek ve yönetmek kolaylaşır. Nitekim Portekiz diktatörü A. Oliveira Salazar’ın 41 yıl Portekiz’i 3F ile(Fado, Fiesta, Futbol-müzik, eğlence ve futbol) ile yönettiği söylenir. Francisco Franco İspanya’yı 39 sene(ölümüne kadar) dikta ile yönetti. F. Franco yönetiminde Real Madrid taraftarlarının desteğini aldı. 1936 Berlin olimpiyatlarını açan Adolf Hitler futbol fanatizmini Nazizm’e basamak yaptı. Aynı şekilde Türkiye’de, 2013 Gezi olaylarında Beşiktaş kulübünün Çarşı gurubunun meydanlarda hükümete karşı durması veya Başakşehir FK ve Konyaspor taraftarlarının hükümet lehinde tavır almaları hadiselerinde olduğu gibi, fanatizm çeşitli maksatlara alet edilebilir. Bütün bu olaylar gösteriyor ki, ’Futbol, asla sadece futbol değildir’ sözü doğrulanmaktadır. Fanatizm, taraftarlarında sabit bir fikir haline gelince, insanlar arasına kin ve nefret tohumları ekerek kardeşi kardeşe, komşuyu komşuya, ,inançları inançlara, ırkları ırklara, düşman eder. Bu sebepledir ki, farklı takımları tutan kardeşler, komşular hafta sonu oynanan maçta karşı tribünden birbirlerine küfür edebilmekte, kavga etmekte ve hatta birbirlerini yaralamakta ve öldürmektedirler.
*Futbolda şiddet olayları 14. yüzyıldan beridir devam etmektedir. Futbolun beşiği kabul edilen İngiltere’de artan şiddet olayları yüzünden İngiltere kralı II. Edward futbolu yasaklamıştır. Futbolun kurumsallaşmasının ardından şiddet olayları öldürme olaylarına evrilmiştir. Buna bağlı olarak 1964 de Peru-Arjantin maçında 320, 1994 te ABD-Kolombiya maçında 24, 1985 te Liverpool-Juventus maçında 39 kişi hayatını kaybetmiştir. Ülkemizde 17 Eylül 1967 de Kayserispor-Sivasspor karşılaşmasında 41 kişi hayatını kaybetmiştir. Günümüzde ufak çapta da olsa futbolda şiddet halen devam etmektedir. Bütün bu olaylar gösteriyor ki, ticarileşen futbolun yapısında bir nevi ‘deşarjlama’ rahatlığı sağlamasının olmasıdır.
Hayatında yaşadığı sıkıntıların çözümünü bulamayan insanların fanatiklik psikolojisi içerisinde kendisi ile aynı düşüncede olan insanlarla beraber, diğer takımın taraftarlarına (adeta sıkıntılarının sebebi onlarmış gibi) istediği şekilde bağırıp, çağırarak bir nevi deşarj oluyorlar (‘Maça git deşarj ol!’).
*İnsanların, özellikle de şehirlerde yaşayanların (apartman, site hayatı) zamanla birbirleriyle olan samimi bağlarının kopması, komşuluk ilişkilerinin ortadan kalkması (artık komşusunun ismini dahi bilmeyen ve 26 numaradaki, vs. diyen) sonucu yalnızlıkları artmakta ve kendilerini kalabalık içinde yalnız hissetmektedirler. Bu yüzden yeni gruplar kurarak veya var olan gruplara katılarak yeni bir aidiyet kimliği ile kendilerini daha güvende hissetme ihtiyacında olabilirler. Kalabalık şehirleşmenin içinde kendini yalnız hisseden insanların fanatizme kayması daha kolaydır. İleriki dönemlerde futbol endüstrisini daha da geliştirmek isteyen küresel güçler, fanatizmi daha da kuvvetlendireceğe benziyor. Her türlü fanatizm, hem fert için, hem de toplum için tehlikelidir.
Prof. Dr. Yusuf Özertürk.
İNTERNET RADYOMUZ 24 SAAT YAYINDADIR.
Yükleme linklerini görebilmek için üye olmanız gerekmektedir.
Üye Ol
veya
Giriş Yap
Kayıtlı
Yazdır
Sayfa: [
1
]
Yukarı git
« önceki
sonraki »
www.FaniDunya.Net |HUZURUN, DOSTLUGUN, KARDEŞLİGİN EN GENİŞ PAYLAŞIMIN TARAFSIZ, KALİTELİ, DEVAMLI HİZMETİN ADRESİ
FANİDUNYA NET TARİH, KÜLTÜR, SANAT, EDEBİYAT
KÖŞE YAZARLARI - KARMA
Yusuf Özertürk Prof Dr
Futbol Batıl Din Mi 5