* FANİ DUNYA FORUM HABERLER


Gönderen Konu: Suriye Olaylarının Perde Arkasında Neler Var 7  (Okunma sayısı 87 defa)

0 Üye ve 3 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimiçi fanidunya NET

  • Administrator
  • *****
  • İleti: 7241
Suriye Olaylarının Perde Arkasında Neler Var 7
« : Aralık 19, 2024, 07:48:49 ÖÖ »


Suriye Olaylarının Perde Arkasında Neler Var 7

V-2. KÖRFEZ SAVAŞI-IRAK’IN İŞGALİ (IRAK SAVAŞI)

ABD’NİN, TÜRKİYE ÜZERİNDEN IRAK’I İŞGAL ETME PLANI

*ABD, Türkiye hava sahası, limanları ve topraklarını kullanarak Irak’ı işgal etmeyi planlıyordu. Çünkü bu seçeneğin dışındaki yollar ABD’ye stratejik olarak güçlük çıkaracak ve ekonomik olarak da ağır bir maliyet yükleyecekti. Bunun için Türk Hükümet yetkilileriyle temasa geçildi. Hükümet 6 Şubat 2003’de TBMM’ye ‘Türkiye’deki ABD askeri üs ve tesislerinin yenilenmesi ve geliştirilmesiyle ilgili bir tezkere sundu. Bu tezkere ABD teknik personelinin üç ay Türkiye’de kalmasını ihtiva ediyordu. Bu tezkere TBMM’de kabul edildi. Bu tezkerenin kabulünden cesaret alan ABD, Mersin’den Diyarbakır’a kadar olan bölgede kullanacağı tesislerin inşasına başlamış ve depolar kiralamıştı. Ayrıca 522 zırhlı aracı İskenderun limanına getirmişti.

1 MART TEZKERESİ

*6 Şubat tezkeresinin TBMM’den geçmesi üzerine T.C. Hükümeti ile ABD arasında yetki alanlarını belirlemek maksadıyla müzakereler yapıldı. T.C. Hükümeti TBMM’ye sunulmak üzere bir tezkere hazırladı. Bu tezkereye göre; ABD’nin Irak’ı işgali öncesi, 60.000 kişilik askeri kuvveti, 255 uçak ve 65 helikopteri Türkiye topraklarında konuşlanacaktı. Ayrıca ABD, bu yolla Iraklı Kürtlere uçaksavar füze bataryası vermeyi de planlıyordu. T.C. Hükümetine göre; bu tezkere ile meşru bir şekilde TSK Kuzey Irak’a girecek ve PKK unsurlarını bertaraf edecekti. Kuzey Irak’taki gelişmeleri kontrol etmenin tek yolunun da bu operasyona iştirak etmek olduğu varsayılıyordu. Binaenaleyh ABD, Türk askerinin Kuzey Irak’ta hareketinin sınırlı olması ve sadece meşru müdafaa durumunda ateş açmasını şart koşuyordu (Peki PKK ile karşılaşıldığında, ateş açmak için PKK’nın saldırması mı beklenecekti?).

*T.C. Hükümeti, geniş adı ‘Türk Silahlı Kuvvetlerinin yabancı ülkelere gönderilmesi ve yabancı silahlı kuvvetlerinin de Türkiye’de bulunması için Hükümet'e yetki verilmesine ilişkin Başbakanlık Tezkeresi' olan Tezkereyi 25 Şubat 2003’te TBMM’ye sundu. Tezkere üzerinde gerek siyasi partiler, gerekse Türk kamuoyu nezdinde hararetli tartışmalar başladı. Muhalefete göre; ‘Hukuki meşruiyeti olmayan harekâtın, vicdanî ve siyasi haklılığı da olamazdı’. Dönemin Genel Kurmay Başkanı Hilmi Özkök de, Irak'a müdahale kararına ilişkin olarak ‘Türkiye'nin kötü ile daha kötü arasında seçim yapmak zorunda olduğunu ve şayet tezkere geçerse çok sayıda askerimizin Irak’a gireceğini ve PKK konusunda daha avantajlı olacağımızı’ söylemişti.

*Tezkere görüşmelerinde TBMM’de hararetli tartışmalar yaşandı. TBMM’de AK Parti 365, CHP 177, bağımsızlar 8 mv. ile temsil ediliyordu. 1 Mart 2003’de yapılan oylamaya 533 milletvekili katıldı. 250 ret, 264 kabul, 19 çekimser oyu kullanıldı. Ancak, Anayasa'nın 96. maddesinde öngörülen 267 salt çoğunluğa ulaşılamadığı için tezkere kabul edilmemiş sayıldı. TBMM’deki bu durumu Abdullah Gül’ün danışmanlığını yapan Ahmet Sever şöyle anlatıyor; CHP tezkereye karşıydı. Ak Parti içinden de Beşir Atalay, Ertuğrul Yalçınbayır, Bülent Arınç, Mehmet Aydın, Zeki Ergezen, Azmi Ateş ve Kemalettin Göktaş’ın da içinde bulunduğu bir grup mv. tezkereye red oyu verdiler. R. Tayyip Erdoğan ise, tezkerenin mutlaka meclisten geçmesi gerektiğini vurguluyordu’. Yine Ahmet Sever; Cüneyt Zapsu, Egemen Bağış tezkerenin kabulü için çırpınıyordu’ demektedir.

*1 Mart tezkeresinin TBMM’de onaylanmaması ABD’de hayal kırıklığı oluşturmuş ve bu durumdan memnun olmamıştır. Türk hava sahası, liman ve topraklarını kullanamayan ABD, plan değişikliğine gitmiş ve Irak işgali sırasında ağır bir ekonomik ve sosyal fatura ödemek zorunda kalmıştır. Nitekim ABD’nin memnuniyetsizliğini Paul Wolfowitz Mayıs 2003’te ‘Türkiye hata yaptığını kabul etmeli. Özellikle askerler beklenen güçlü liderliği gösteremedi’ diyecektir.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------

Kaynakça

1- 1 Mart Tezkeresinin Türk Dış Politikasına Etkisi. politikaakademisi. org.

2- Tezkere Meclis'e geldi. Yeni Şafak. 26 Şubat 2003.

3-Ahmet Sever, Abdullah Gül ile 12 Yıl, Doğan Kitap.

4- "1 Mart Tezkeresi'nin tutanakları açıklanacak mı?". Haberturk. com.

5- “1 Mart Tezkeresi". dusunuyoruz. com. 1 Mart 2009.

6- “1 Mart tartışması". 1 Mart Tezkeresi meclisten geçseydi!'

Prof. Dr. Yusuf Özertürk.

İNTERNET RADYOMUZ. 24 SAAT YAYINDADIR.

RADYO  FANİDUNYA FM
Yükleme linklerini görebilmek için üye olmanız gerekmektedir. Üye Ol veya Giriş Yap