* FANİ DUNYA FORUM HABERLER

Gönderen Konu: Adalet Herkese Lazımdır  (Okunma sayısı 1273 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimiçi fanidunya NET

  • Administrator
  • *****
  • İleti: 7464
Adalet Herkese Lazımdır
« : Ekim 13, 2024, 07:18:01 ÖÖ »


Adalet Herkese Lazımdır

*Adalet ölçülülüktür. Ölçülülük de bir doğru, kalibreli ölçüyü gerektirir. Mesele ölçüyü kimin koyacağıdır.

Ölçüyü; egoist, tarafgir ve cahil olan insan/insanlar mı, yoksa her şeyi bilen ve adil olan mı belirlemelidir? Her şeyi bilen ve Adil-i mutlak olan Allah’tan başka kimdir?

*Hak olan adalet, halkın arasına konulmuş bir terazidir.

Ölçüyü belirleyen de bizzat Allah olmalıdır. Devletin vazifesi teraziye ve ölçüye nezaret etmek olmalıdır.

*Cahilin ve zalimin ölçüsü esas alınırsa, o adalet ifsâd olur.       

*Adalet, önce ne kendine ve ne de başkalarına zarar vermemekle başlar.

*Adalet, insanın ve devletin sağlıklı olmasının temel şartıdır.

* Adalet, insanın ve devletin kendisine düşeni, vazifesini uygun şekilde yapmasıdır.

*İnsanların birbirlerine zulümleri, eğer adil bir devlet varsa, önlenebilir. Ama devletin yaptığı zulümleri önleyecek bir güç yoktur.

*Adalet, devletin temelidir. Devlet de, adaletin muhafızıdır. Adaletsiz devlet, eninde sonunda yıkılmaya mahkumdur. Devletsiz adalet de, cinayete kurban gider.

*Devletin ekonomik faaliyette bulunduğu sahalar, iktidarda bulunanların ve yandaşlarının arpalığı olmamalıdır (İbn Haldun).

*Adaletin tesis edilmesi için, adil bir Anayasa olmalıdır. Anayasa, temel hakları (yaşama, mülkiyet, hürriyet, aile, vs) garanti altına almalıdır.

*Anayasa, bir kişi/kurum tarafından keyfi bir şekilde hazırlanmamalı ve cebren, hile ile bir oldu-bittiye getirilerek onaylanmamalıdır. Anayasa şeffaf şekilde (hükümleri halka açıklanarak) oylama ile ve asgari çoğunluk tarafından onaylanarak yürürlüğe girmelidir.

*Anayasa, bağımsız, özel ve tüzel kişilere karşı tarafsız, azledilmelerini gerektiren suç işlemedikçe (Anayasada belirtilmiş) belirli süre mevkileri ve ikametleri garanti edilmiş belirli sayıdaki üyelerden müteşekkil bir Anayasa Mahkemesi tarafından icra ve takip edilmelidir. Anayasa Mahkemesinin kararları kesin olmalı ve hiçbir şekilde delinmemeli ve askıya da alınmamalıdır.

*Anayasa bütün kanunların üstünde olmalıdır. Anayasaya uygun olmayan hiçbir kanun çıkarılmamalıdır, şayet çıkarılmışsa bu Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edilmelidir.

*Anayasaya uymak bir zorunluluk olmalıdır. Anayasa, her kişi ve kurumu bağlamalıdır. Devletin icracı kuvvetleri Anayasaya bağlı olmalı ve esas görevleri de Anayasayı korumak olmalıdır. Anayasaya uymamak veya tağyir etmek milleti tanımamaktır ve bu diktatörlüktür.

*Devletin mükemmelliği yoktur. Anayasanın mükemmelliği vardır. Anayasa, adalet ilkesine ne derecede uygunsa, o derece de mükemmel olur. Devlet ve devlet organları Anayasaya tam olarak uymak zorundadır (İmmanuel Kant).

*Adalet, her insana hakkını, payını, ona uygun ve onun için yerinde olanı, onun için iyi ve yararlı olanı ona vermektir.

*Baldıran zehiriyle öl, ama adaleti öldürme! Zira sen ölürsen bir kişi ölmüş olur. Ama adalet ölürse çok kişi ölür (Sokrates).

*‘Bir kişiye yapılmış haksızlık, bütün insanlığa yapılmış haksızlık demektir’ (Emile Zola).

*Haksızlığa sapıp, bütün insanların seni takip etmesi yerine, adaletle davranıp tek başına kalmak daha iyidir’ (Mahatma Gandhi).

*’Adalet mülkün temelidir (Adalet devletin temeli, esasıdır)’ (Hz. Ömer).

*Adaletin terazisi bozulursa, hakkı tartacak bir cihaz bulunamaz.

*Adaletle yürütülmeyen devlet, tebaya Cehennemî bir hayat yaşatır.

* “Muhakkak ki, Allah adaletle emreder (Her hususta adaletli olmayı ve adalete göre hüküm vermeyi)” ( Nahl- 90).

*Adalet herkese lazımdır. Bugün olmazsa, yarın, yarın olmazsa da öbür gün. Ama bir gün mutlaka herkese lazımdır. Bugün bana ise, yarın da sana...

*Yaşasın adalet, kahrolsun zulüm…

Prof. Dr. Yusuf Özertürk.

İNTERNET RADYOMUZ. 24 SAAT YAYINDADIR.

RADYO  FANİDUNYA FM
Yükleme linklerini görebilmek için üye olmanız gerekmektedir. Üye Ol veya Giriş Yap