Kayıt Ol
Giriş Yap
Menu
Ana Sayfa
Forum
Yardım
Ara
Giriş Yap
Kayıt Ol
www.FaniDunya.Net |HUZURUN, DOSTLUGUN, KARDEŞLİGİN EN GENİŞ PAYLAŞIMIN TARAFSIZ, KALİTELİ, DEVAMLI HİZMETİN ADRESİ
FANİDUNYA NET TARİH, KÜLTÜR, SANAT, EDEBİYAT
KÖŞE YAZARLARI - KARMA
YENİ - Yusuf Özertürk Prof Dr
Suriye Olaylarının Perde Arkasında Neler Var 27
FANİ DUNYA FORUM HABERLER
« önceki
sonraki »
Yazdır
Sayfa: [
1
]
Aşağı git
Gönderen
Konu: Suriye Olaylarının Perde Arkasında Neler Var 27 (Okunma sayısı 451 defa)
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
fanidunya NET
Administrator
İleti: 7643
Suriye Olaylarının Perde Arkasında Neler Var 27
«
:
Ocak 23, 2025, 07:57:26 ÖÖ »
Suriye Olaylarının Perde Arkasında Neler Var 27
SÖMÜRGECİLERİN PLANLARI VE TAŞERON ÖRGÜTLERİN KURULMASI
VI-SURİYE İÇ SAVAŞI (15 Mart 2011-8 Aralık 2024)
SURİYE İÇ SAVAŞININ NETİCELERİ
*15 Mart 2011’de başlayıp 8 Aralık 2024’te sona eren, 13 yıl süren Suriye iç savaşında 2022 rakamlarına göre 500.000’e yakın (470. 000) kişi hayatını kaybetti.
Bunların 20.000-30. 000 sivil insanlar teşkil ediyor (BM Suriye Politik Araştırma Merkezi-SCPR). *500 çocuk öldü. 400 çocuk da tutuklandı (UNICEF-Birleşmiş Milletler Çocuklara Acil Yardım Fonu).
*127.916 kişi cezaevlerine atıldı. 13.983 kişi B. Esad rejiminin işkencesi altında hayatını kaybetti (Suriye İnsan Haklarına teşkilatına göre-SNHR).
*PEW Araştırma merkezine göre;13 milyon Suriyeli Suriye içine ve Suriye dışına göç etmek zorunda kaldı (Savaş öncesi Suriye nüfusu 21 milyon civarı). Suriye dışına göç edenlerin 3 milyon 644.000 Türkiye’ye, 1 milyon Lübnan’a, 660.000 Ürdün’e, 250.000 Irak’a, 150.000 Kuzey Afrika ülkelerine, 530.000 Almanya’ya, 110.000 İsveç’e, 50.000 Avusturya’ya, 100.000 kişi de Kuzey Amerika’ya göç etti. .
*13 milyon kişi yardıma muhtaç hale düştü. Açlık ve ilaç yetersizliğinden 921 kişi hayatını kaybetti(SNHR).
*54 yıldır Suriye’de iktidarda olan Esad hanedanı (Hafız Esad-Beşşar Esad) yıkıldı.
*İç savaşla ilgili yıkım, yaptırımlar ve insanların göç etmesi sebebiyle Suriye’nin uğradığı ekonomik zarar 143 milyar dolar olarak tahmin edilmektedir (BM).
*Türkiye hem gelen Suriyeli sığınmacılara, hem de Kuzey Suriye’dekilere (SMO) barınma, gıda, güvenlik, sağlık, eğitim, vs için 100 milyar doların üzerinde harcama yaptı. Suriye’ye ve Suriye üzerinden yapılan ihracat gelirleri azaldı. Türkiye, sığınmacılar sebebiyle; sosyal, kültürel, demografik, iş barışı, vs problemlerle başa çıkmak zorunda kaldı. Türkiye, ABD’nin patriot savunma sistemini vermemesi üzerine 2. 5 milyar dolar vererek Rusya’dan S-400 füze savunma sistemi almak zorunda kaldı. Türkiye ABD ile ortak yürüttüğü F-35 projesinden çıkartıldı. Türkiye ne, F-35 alımı için ABD’ye verdiği 1 milyar 400 milyon doları, ne de F-35 leri alabildi. Türkiye 900 km Suriye sınırı boyunca terörist YPG/PKK ile sınır komşusu oldu.
*İran, Suriye iç savaşında İsrail’in Hizbullah liderlerini öldürmesi ve Hizbullah’ı zayıflatmasıyla, bölgedeki hakimiyetini büyük ölçüde kaybetti.
*ABD, Fırat’ın doğusundan Irak sınırına kadar olan Suriye topraklarında (Suriye’nin 1/3) kendi kontrolünde PYD-YPG (SDG) işgalini gerçekleştirdi ve adı konmamış bir Kürt devletçiği oluşturdu. ABD, Suriyede 18 üs kurdu.
*Rusya Suriye iç savaşına müdahil olarak, Çar Petro’dan beri 300 senedir inmek isteyip de inemediği sıcak denizlere (Akdeniz) inme fırsatı buldu. Rusya, Suriye’nin Akdeniz kıyısındaki Tartus şehrinde bir Deniz üssü, Hmeymim hava üssü kurdu. Böylece Rusya, ABD’nin çıkardığı yangını fırsata çevirip, Suriye’ye yerleşti. Rusya, Suriye’de 16 üs kurdu.
*İsrail, Suriye ile arasındaki askerden arındırılmış tampon bölgeye girdi. Hermon Dağını ve Golan tepelerinin Suriye’ye ait bölgesini işgal etti.
Böylece İsrail 31 Mayıs 1974 imzalanan ateşkes anlaşmasından sonra ilk defa Suriye topraklarına girdi. İsrail aynı zamanda Suriye’ye hava saldırıları düzenleyerek Dera, Süveyde, Lazkiye ve Tartus’taki stratejik Suriye bölgelerini, silah depolarını, radar mevzilerini, Hava savunma sistemlerini, Hava üslerini, füze fırlatma rampalarını, Scud füzesi depolarını imha ederek Suriye’nin savunma sistemini çökertti. İsrail, Irak’tan sonra kuvvetli bir düşmanı olan Suriye’den de kurtuldu.
SON SÖZ
*ABD, Irak’tan sonra fiilen Suriye’yi de 3-4 bölmüş ve BOP’un Suriye ayağını da gerçekleştirmiştir. ABD, İsrail’in güvenliğini de büyük ölçüde teminat altına almıştır. Bundan sonra Ortadoğu’da İsrail’e tehdit oluşturacak bir devlet kalmamıştır.
*Türkiye, evvelemirde Suriye’nin üniter yapısının bozulmaması ve ülkenin bütününe hakim merkezi bir yönetim kurulması için çalışmalıdır.
TARİH TEKERRÜR EDİYOR VE SÖMÜRÜ DEVAM EDİYOR. DEMEK Kİ, İBRET ALINMIYOR…
Prof. Dr. Yusuf Özertürk.
İNTERNET RADYOMUZ. 24 SAAT YAYINDADIR.
RADYO FANİDUNYA FM
Yükleme linklerini görebilmek için üye olmanız gerekmektedir.
Üye Ol
veya
Giriş Yap
Kayıtlı
Yazdır
Sayfa: [
1
]
Yukarı git
« önceki
sonraki »
www.FaniDunya.Net |HUZURUN, DOSTLUGUN, KARDEŞLİGİN EN GENİŞ PAYLAŞIMIN TARAFSIZ, KALİTELİ, DEVAMLI HİZMETİN ADRESİ
FANİDUNYA NET TARİH, KÜLTÜR, SANAT, EDEBİYAT
KÖŞE YAZARLARI - KARMA
YENİ - Yusuf Özertürk Prof Dr
Suriye Olaylarının Perde Arkasında Neler Var 27