* FANİ DUNYA FORUM HABERLER


Gönderen Konu: Suriye Olaylarının Perde Arkasında Neler Var 8  (Okunma sayısı 40 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimiçi fanidunya NET

  • Administrator
  • *****
  • İleti: 7241


Suriye Olaylarının Perde Arkasında Neler Var  8

SÖMÜRGECİLERİN PLANLARI VE TAŞERON ÖRGÜTLERİN KURULMASI

V-2. KÖRFEZ SAVAŞI-IRAK’IN İŞGALİ (IRAK SAVAŞI)

ABD, IRAK İŞGALİNDE PLAN DEĞİŞTİRDİ

*1 Mart tezkeresi TBMM’den geçseydi, ABD 173. Hava İndirme Tugayından 15.000 piyadeyi Kuzey Irak’a indirecekti. Böylece Irak’ı işgal etmesi kolaylaşacaktı. Tezkerenin geçmemesi üzerine ABD işgal planı değişikliğine gitti. ABD, Irak’ı işgalde Suudi Arabistan’daki hava üslerini, uçak gemilerini, Irak’ın güneyinden amfibik olarak, Hint okyanusundaki Diego Garcia üssünü kullanmıştır.

ABD 20 Mart 2003’de IRAK’I İŞGAL ETTİ.

*George W. Bush başkanlığındaki ABD yönetimi Irak’ta Saddam rejiminin neden alaşağı edilmesi gerektiğine dair dünya devletlerini ikna edememişti. BM Silah Denetim Komisyonu Başkanı Hans Blix’in sunduğu raporda Irak’ta kitle imha silahları bulunduğuna ilişkin herhangi bir kanıt yoktu. Başkan Bush BM desteğini alamayacağını anlayınca Irak’a operasyonu “gönüllüler koalisyonu” ile yürütmeye karar verdi. ABD ve İngiltere 20 Mart 2003’de Irak’a saldırı başlattılar. Buna da ‘Irak’ı özgürleştirme Operasyonu’ dediler. ABD ve Birleşik Krallık Hava Kuvvetleri ortak bir hava harekatı ile ‘ÇÖL TİLKİSİ’ adını verdikleri harekatla Irak işgalini başlattılar.

İlk yedi saatte Bağdat üzerine bombalar yağdırıldı. Bu da Dünya’ya ‘Kitle imha silahlarını bombalıyoruz’ diyerek duyuruldu. Irak’ın 70’den fazla tesisi ‘Kitle imha silahı’ tehlikesi iddiasıyla bombalandı. Irak ordusunun haberleşme şebekesi çökertildi. ABD ve İngiltere Deniz kuvvetlerine bağlı özel kuvvetler Um Kasr’a çıkarma yaptı. 8 yıl süren İran-Irak savaşı ve 1. Körfez savaşı Irak ordusunu sarsmış, aynı zamanda da moral-motivasyon olarak çok zayıflatmıştı. Çoğunlukla eski Sovyet ve Doğu Avrupa yapımı ekipmanlarla donanmış Irak ordusu, güçlü ve ileri teknoloji ürünü ekipman donanımına sahip ABD ve İngiliz kuvvetlerine karşı savaşmak durumundaydı. Hava üstünlüğü de koalisyon güçlerindeydi. Koalisyon hava kuvvetleri, kara birlikleri gelmeden stratejik hedefleri bombalayarak Irak ordusuna çok zayiat verdirdiler. Aynı zamanda CIA elemanlarının Irak subayları arasındaki 5. kol faaliyetleri de ordunun moral bozukluğunda önemli rol oynamıştı.

Bu yüzden Irak kuvvetleri fazla bir direniş gösteremedi. Daha sonra Koalisyon güçleri Rumaila petrol sahasının bulunduğu Nasıriye’ye girdiler. 5 Nisan 2003’de İşgal güçleri Bağdat havaalanına hakim olduktan sonra, 9 Nisan 2003’de Bağdat işgal edildi. ABD Deniz piyadeleri Bağdat’a girerken Iraklılar tarafından sevinçle karşılandı (Her halde diktatör Saddam’dan kurtulduk diyerek. Sonradan diktatör dedikleri Saddam’ı arayacaklardır.).

12 Nisan 2003’de tüm çatışmalar sona erdi. Ancak Saddam Hüseyin bulunamadı. ABD askerleri zaferlerini kutlarken, birçok Iraklı da Bağdat’ın Firdevs meydanındaki Saddam heykelini yıkmakla meşguldü. Bağdat’ın çöküşüyle, Irak’taki aşiretler ve farklı mezhepten olanlar birbirleriyle savaşmaya başladılar.

Irak’ta tam bir kaos ortamı oluşmuştu. 15 Nisan’da ABD kuvvetleri Saddam’ın memleketi Tikrit’i aldı. ABD liderliğindeki koalisyon güçleri 26 günde koca bir Irak’ın önemli şehirlerini işgal etti ve Saddam Hüseyin hükümetini devirdi. Koalisyon işgal güçlerinin baş komutanı ABD’li Tommy Franks, Irak’ın kontrolünü devraldı. ABD liderliğindeki koalisyon güçleri 22 Temmuz 2003’de Saddam Hüseyin’in oğullarını öldürdü. 13 Aralık 2003’de Saddam Hüseyin yakalandı.

SAVAŞIN SEBEP OLDUĞU KAYIPLAR (Chilcot Raporu)

*Irak savaşıyla ilgili en kapsamlı 12 ciltlik rapor İngiliz John Chilcot tarafından hazırlandı. Bu rapora göre; 1 milyon sivil öldü. 4.7 milyon Iraklı göç etti. J. Chilcot raporunda, ‘Askeri harekat son seçenek değildi. Saddam Hüseyin de tehdit değildi’ demiştir.

Prof. Dr. Yusuf Özertürk.

İNTERNET RADYOMUZ. 24 SAAT YAYINDADIR.

RADYO  FANİDUNYA FM
Yükleme linklerini görebilmek için üye olmanız gerekmektedir. Üye Ol veya Giriş Yap