* FANİ DUNYA FORUM HABERLER


Gönderen Konu: Uyanıklık  (Okunma sayısı 105 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimiçi fanidunya NET

  • Administrator
  • *****
  • İleti: 7241
Uyanıklık
« : Ağustos 13, 2022, 07:43:14 ÖÖ »
Teyakkuz - Uyanıklık

Teyakkuz kelimesini Türk Dil Kurumu “eskimiş” diye yazıyor. Güya anlamını da veriyor.

Uyanıklık… Teyakkuz kelimesi uyanıklık anlamına mı geliyor? Uyanıklık kelimesi teyakkuz kelimesinin anlamıyla kıyaslandığında o kadar sıradan ve o kadar kaba ve o kadar yetersiz ki sayfalarca anlatsanız yetmez.

Burada asıl kötülük “teyakkuz” kelimesini öğrenmeyip kullanamayacak olan gençliğe oluyor. Çünkü bu ve benzeri kelimeler insana konuşma yeteneği, konuşma kabiliyeti kazandırıyor. Bu tür kelimeleri kullanabilenler karşıdakine kendini daha iyi anlatabiliyor. Daha başarılı iletişim kuruyor. Karşıdakinin ne anlattığını daha iyi anlayabiliyor.

Bunun önemi nedir? Çünkü insanlar kendilerini ifade edemezlerse öfkelenir… Çocuk kadın erkek fark etmiyor insanlar çaresiz kalınca hırsından ağlar bile… Bazen çaresiz kalınca karşıdakine saldırır. Söz ile amacını anlatamayınca eyleme yönelir. Kendini beden diliyle veya zor kullanarak ispat etmeye, amacına ulaşmaya çalışır. Konuşamayan insanlar kavga eder… Kavga edenlere dikkat edin güzel konuşmayı bilemeyenlerdir. Dilinde böylesi estetik güzel kelimeler bulunmayandır. Konuşmasını bilen kolay öfkelenmez. Derdini anlatabilen sorun yaşamaz. Kim ne kadar çok kelime bilirse o kadar kendini iyi anlatır. Bu kelimeleri “eski” diye damgalayıp kullanımdan çıkarırsanız, uydurduğunuz kelimelerle orijinal parça yerine tampon veya imitasyon parça takmış gibi olursunuz.

Teyakkuzdaki bir insan demek sadece uyumayan insan demek değildir. Hangi konuda teyakkuzda ise o konuda her an hazır durumdaki, aklından o konuyu hiç çıkarmayan insan demektir. Depreme karşı teyakkuz, savaşa karşı teyakkuz, acemi şoförün hata yapmasına karşı teyakkuz… Bunların hangisini uyanıklık olarak değerlendirebilirsiniz ki? Uyanıklık kelimesinin içinde ayrıca üçkâğıtçı, sahtekâr, hileci gibi argo anlamlar da yok mudur?

Şair ne güzel demiş: “Söz ola kese savaşı, / söz ola kestire başı” Şimdi insanlar niçin çok kavga eder oldu? Çünkü insanlara kendini ifade edecek güzel kelimeler bırakmadınız…

Selim Yavuz.

RADYO DİNEME LİNKİMİZ.
Yükleme linklerini görebilmek için üye olmanız gerekmektedir. Üye Ol veya Giriş Yap