Kayıt Ol
Giriş Yap
Menu
Ana Sayfa
Forum
Yardım
Ara
Giriş Yap
Kayıt Ol
www.FaniDunya.Net |HUZURUN, DOSTLUGUN, KARDEŞLİGİN EN GENİŞ PAYLAŞIMIN TARAFSIZ, KALİTELİ, DEVAMLI HİZMETİN ADRESİ
FANİDUNYA NET TARİH, KÜLTÜR, SANAT, EDEBİYAT
KÖŞE YAZARLARI - KARMA
Yetenekli Kalemler
Komşu Komşunun Külüne Muhtaç
FANİ DUNYA FORUM HABERLER
« önceki
sonraki »
Yazdır
Sayfa: [
1
]
Aşağı git
Gönderen
Konu: Komşu Komşunun Külüne Muhtaç (Okunma sayısı 108 defa)
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
fanidunya NET
Administrator
İleti: 7241
Komşu Komşunun Külüne Muhtaç
«
:
Kasım 28, 2023, 07:28:40 ÖÖ »
Komşu Komşunun Külüne Muhtaç
Öncelikle ‘kül’ nedir onu bir açıklayalım. Kül iyice yanmış odun ve kömürden geriye kalan toz maddedir. Gözümüzde canlanan hâliyle kül, yanıp sönmüş bir mangal kömürünün tozudur.
Allah göstermesin bir yangın sonrası geriye bir şey kalmadığında “yanmış kül olmuş” deriz.
Eskiden insanlar ısıtma ve pişirme ihtiyaçlarını odun, kömür türü yakacaklarla karşılardı. Bir de mangal kömürü vardı. Şimdilerde piknik yapanların kullandığı mangal değil eşraftan ailelerin salonlarda, sohbet odalarında kullandıkları mangallar... Mangallar konaklarda önemli bir aksesuardı… İlk sırada gümüş mangallar daha sonra pirinç mangallar gelirdi. Mangallar mutlaka kapaklı olurdu. Eski İstanbul hanımları ve genç kızları mangal konusunda eğitimli olurlardı. Ateşten anlamaları gerekirdi. Sobayı kolaylıkla yakabilmeleri gerekirdi. Kor veya diğer adıyla köz saklamasını bilmeleri gerekirdi. Tabii ki mangalda yemek-kahve yapabilmek de bu bilgilerin içinde bulunurdu…
İşte o dönemlere işaret edilerek söylenen bir sözdü aslında komşu komşunun külüne muhtaç… Bir komşuda mangalda veya sobada yakılacaklar yanmış sönmüş ise komşudan gidip köz istemek âdeti vardı… Bir köz tavası veya köz küreği ateş alıp gelindiğinde kendi sobasındaki odunu veya kömürü tutuşturmak kolay olurdu…
Komşuluğu şimdiki nesil pek önemsemeyebilir. Ama komşulukta birbirine muhtaçlık saymakla bitmez… En başta can güvenliğinde “imdat” çığlığına ilk komşu yetişecektir… Hastalandığında hastasına ilk komşu yetişecektir. Vefat olduğunda komşunun cenazesine ilk komşu yetişecektir… Komşu dertleşmek için, arkadaşlık için, gece gündüz güven duyulacak bir yapı olduğu için çok önemlidir…
Bu sebeple iyi komşu her zaman önem kazanmıştır. Bu sebeple ‘ev alma komşu al’ denilerek komşunun önemine dikkat çekilmiştir.
Televizyonlarda dinleyip gazetelerde okuduğumuz nice haberlerde komşular arasında yaşanan yürek sızlatan acı olaylar olmaktadır. Ama komşuluk esasında böyle midir?
Haberlerde izlerken nereden nereye geldik ne kadar çoğaldı zannettiğimiz komşusuyla problem yaşayanların aksine komşusu sayesinde hayatta kalan, komşusu sayesinde kurtulanlar, komşusu sayesinde hayatın mutluluğunu paylaşanlar her zaman daha çoktur ve bizlere ‘çok şükür’ dedirten olaylar da iyi komşunun ne kadar önemli olduğunu gösterir.
Bütün bu gerçeklerden sonra şu da bir gerçektir ki günümüz şehir hayatında komşuluk artık neredeyse yok olmaya yüz tutmuştur. Günümüzde televizyon ve gazete haberlerinde okuyup öğrenmişizdir, apartmandaki yalnız nice kimsenin vefat ettiğini bir hafta on gün sonra ortaya çıkan koku sebebiyle komşuları polise haber verdiklerinde öğrenmişlerdir.
Ama dikkat edilirse haberlerde de “komşular” kelimesi yerine “apartman sakinleri” denilmektedir. Geleneğimizdeki göreneğimizdeki türde komşuluk sürseydi o kimse günlerce kapısı çalınmadan yalnız beklemezdi. Maalesef bu da acı bir gerçektir.
Eskiden komşuda cenaze olduğunda düğünler bile ertelenirdi. Ama şehir hayatı insanları kocaman birer kibrit kutusu gibi dairelere hapsederek neredeyse bir köyü bir apartmana tıkıştırmıştır. Ve insanlar cenazesi olduğunda komşulara haber vermek yerine artık belediyeye cenaze işleri müdürlüğüne haber vermektedir. Bir sitenin kocaman apartmanında 40-50 daire olmasına rağmen bu insanlar bırakın komşuluk ilişkilerini birbirlerine asansörde görse bile selam vermeden sadece kendi dairelerine gidip gelir durumdadır. Hatta dışarıda bir vesileyle karşılaştıklarında aynı apartmanda yaşadığından habersiz binlerce insan vardır…
O sebeple günümüzde birçok insan yanı başında altında üstünde yaşayan kimse ile bizim kültürümüzde var olan “komşuluk” aidiyeti duymamakta hissetmemektedir. Ve hemen herkes kalabalıklar arasında yalnızlığı yaşamaya mahkûmdur. Artık komşuluklar bir acil durumda komşuya değil itfaiyeye, ambulansa, polise vb. haber vermek üzere gündemden silinip gitmektedir.
Taha Uğur Kiriş.
İNTERNET RADYOMUZ. 24 SAAT YAYINDADIR.
RADYO FANİDUNYA FM
Yükleme linklerini görebilmek için üye olmanız gerekmektedir.
Üye Ol
veya
Giriş Yap
Kayıtlı
Yazdır
Sayfa: [
1
]
Yukarı git
« önceki
sonraki »
www.FaniDunya.Net |HUZURUN, DOSTLUGUN, KARDEŞLİGİN EN GENİŞ PAYLAŞIMIN TARAFSIZ, KALİTELİ, DEVAMLI HİZMETİN ADRESİ
FANİDUNYA NET TARİH, KÜLTÜR, SANAT, EDEBİYAT
KÖŞE YAZARLARI - KARMA
Yetenekli Kalemler
Komşu Komşunun Külüne Muhtaç