Gönderen Konu: Meşakkatlere Sabır  (Okunma sayısı 1643 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı anadolu

  • Administrator
  • *****
  • İleti: 738
    • www.fanidunya.net
Meşakkatlere Sabır
« : Temmuz 13, 2024, 10:26:47 ÖÖ »


Meşakkatlere Sabır

Meşakkatler fani hayatın bir parçasıdır. Adem (aleyhisselam)dan kıyamete kadar peygamberler  ve ümmetleri, iyisiyle kötüsüyle meşakkate muhatap olmuşlardır.

Meşakkatsiz bir fani hayat hayal eden sükûtu hayale uğrar. İnsan, fani hayatı menfaatleri ve meşakkatleri ile kabullenmek zorundadır. İnsan bedeninde, eti kemikten ayırmak nasıl mümkün değilse fani hayatta da meşakkati hayattan ayırmak mümkün değildir. Meşakkatler insana iki şekilde ulaşır. Ya ilahî imtihan ya da elinin kazanmasıyladır. Bunu karşısında da iki tavır sergilenir meşakkatlere; ya isteyerek veya istemeyerek katlanmak.

Rasulullah (sallallahu aleyhi ve sellem) Efendimiz'in bile meşakkatler karşısındaki endişesi, bunların kahır mı lütuf mu olduğu idi. Neticede “Sen razı ol yeter.” buyurarak Rabbi razı olduktan sonra her türlü meşakkate katlanacağını ifade etmiştir.

Rabbimiz; “Ancak sabredenlere mükâfatları hesapsız ifa edilir.” buyurmuştur. (Zümer, 10)  Onun için, meşakkatler ister imtihan vesilesi ile ister ellerimizin kazandıkları sebebi ile gelsin, bunlara isteyerek katlanmalıyız. Zaten istemesek de meşakkatlere katlanmak zorundayız. İsteyerek meşakkatlere katlandığımızda mükâfatlarını hesapsız kazanırken, istemeden katlandığımızda sevaptan mahrum olmakla beraber günah kazanmış oluruz.

Rabbimiz:

“İnsanlardan kimi vardır ki , “Allaha inandık” der; fakat Allah uğrunda eziyete uğratıldığı zaman, insanların işkencesini Allah’ın azabı gibi tutar…” buyurmaktadır. (Ankebut, 10)

Hayır da şer de Rabbimizdendir. Rabbimiz, hayırlar için vesileler halk ettiği gibi şerler için de vesileler halk etmiştir. Kim vasıtasıyla ne şekilde gelirse gelsin, hayır da şer de rabbimizdendir.

Bunu böyle bilip böyle inanan iman sahipleri ne hayırların neşesi ile oyalanıp kalmışlar, ne de şerlerin engellerine takılarak kalmışlardır. Onlar ilahî program dâhilinde hareket etmeye çalışmış, gerisini Rablerine bırakmışlardır. Onlar, nice hayır gibi görünen şeylerin kendileri için şer, nice şer gibi görünen şeylerin de kendileri için hayır olabileceğine inanarak hareket etmişlerdir.

Meşakkatler ferdî olur, ailevî olur, toplumsal olur. Müslümanlar, meşakkatlerin hepsine karşı sabırlı ve dayanıklı olmalıdır. Rabbimizin haber verdiği tüm kıssalarda bu meşakkatlere rastlamaktayız. Peygamberler ve salih kullar meşakkatlerle denenip sınanarak değerleri artarken, şaki kullar bela ve musibetlerle alçaltılmışlardır.

Âdem (aleyhisselam)ın oğullarının birbirlerini katletmeleri Âdem (aleyhisselam) için ne büyük bir meşakkattir. Eyyub (aleyhisselam)ın tüm varlığını kaybetmesi, uzun yıllar dertlere müptela olması büyük bir meşakkattir. İbrahim (aleyhisselam)ın ateşe atılması, oğlunu kurban etmekle denenmesi büyük bir meşakkattir. Musa (aleyhisselam)ın firavunla ve İsrail oğullarıyla mücadelesi büyük bir meşakkattir. İsa (aleyhisselam)ın pek çok mucizesine rağmen çok az kişinin iman etmesi, onlardan birinin de ihanet etmesi büyük bir meşakkattir. Nuh (aleyhisselam)ın oğluyla, Lut (aleyhisselam)ın hanımıyla imtihan olması, Yakup (aleyhisselam)ın çocuklarıyla, Yusuf (aleyhisselam)ın Züleyha ile imtihanı büyük bir meşakkattir. Âlemlere rahmet olarak gönderilen Rasulullah (sallallahu aleyhi ve sellem) Efendimiz, akraba ve kavmiyle imtihanında çok büyük meşakkatlerle karşılaşmıştır. Ashabın ve onun yolunu takip eden Müslümanların Allah davası uğrunda çektikleri meşakkatler ise saymakla bitmez. Bunların bilinmesi ve öğrenilmesi, meşakkatler karşısında onların takındığı tavrı takınmak, Müslümanlar üzerine dînî bir vecibedir.

Meşakkatler ilahî bir eğitim metodudur. Rabbimiz, Rasullerini ve onların ümmetlerini meşakkatle denemiş ve denemeye de devam etmektedir. Maddî ve manevî meşakkatlerin yaşandığı dönemlerde dökülenler çok olmuştur. Dökülmeyenler Allah davasındaki ihlâs ve samimiyetlerini tescil etmişlerdir. Meşakkat eğitiminden geçmeyenler, meşakkat imtihanını başaramayanlar, Allah davasına meşakkat getirmişlerdir. Tarih sayfalarında dolaşanlar, yaşadığı hayata ibret nazarıyla bakanlar bunları açık ve net olarak görür. Mekke'de zulüm işkence, açlık ve yoksulluk eğitiminden geçen ashap, Medine'de tüm yeryüzüne yayılan bir medeniyet kurmuşlardır. Maddî ve manevî bütün meşakkatleri aşarak gelmiş güzide ashabın büyük bir fedakârlıkla gerçekleştirdiği eser, İslam Medeniyetidir. Bunun temelinde ise güçlü bir iman ve onu gereği olan salih ameller yatmaktadır.

Meşakkatler, bazı şeylerle hafifletilebilir. Birincisi, dünyanın faniliğini idrak etmektir.

Rasulullah (sallallahu aleyhi ve sellem) Efendimiz, “Benimle bu dünyanın misali, yaz gününde bir ağacın gölgesinde konaklayan yolcuya benzer ki; bir süre kaldı ve kısa zaman sonra da gitti.” buyurmuştur. (A. Hanbel)

Zorluklarla beraber bir kolaylığın geleceğine inanmak da kişinin meşakkatlerini hafifletir. Dünyanın her şeyi fani olduğu gibi meşakkat ve sıkıntıları da fanidir. İlahî ve nebevî öğreti, zorluklarla beraber kolaylıkların da olduğunu müjdelemiştir. Rasulullah (sallallahu aleyhi ve sellem) Efendimiz, Müslümanların en meşakkatli anlarından biri olan Hendek Savaşı esnasında, o zamanın süper gücü olan Bizans ve Kisra’nın hazinelerini müjdeler.

Münafıklar ise, "Biz korkudan tuvalete çıkamıyoruz, bu neler söylüyor." demişlerdir. İdrak ve basireti kapalı firasetsizler her şeyi bulundukları hale göre değerlendirir. Ne geçmişe ibret, ne de geleceğe ümit ile bakabilirler. Onlar ancak felaket tellallarıdır.

Beterin beteri olduğunu düşünmek de, meşakkatlere katlanmayı kolaylaştırır. Parmağını kaybeden elini kaybetmediğine şükreder.

Musibetlerin bazen de faziletlilere geldiğini bilmek meşakkatlere tahammülü kolaylaştırır. Allah’ın (celle celalühu) en kıymetli kulları rasüller, nebiler, veliler en büyük meşakkatlerle imtihan olmuşlardır.

Meşakkatlerin insanın kemaline vesile olduğuna inanmak da meşakkatleri hafifleten sebeplerdendir.

Bütün bunlar meşakkatleri hafifletse de her şeyin Rab'den geldiğine inanıp razı olmak, gerçek huzur ve mutluluğun kaynağıdır.

Nureddin Soyak

İNTERNET RADYOMUZ. 24 SAAT YAYINDADIR.

RADYO  FANİDUNYA FM
Yükleme linklerini görebilmek için üye olmanız gerekmektedir. Üye Ol veya Giriş Yap

 


* BENZER KONULAR

İslamî Bütünlük Gönderen: türkiyem
[Dün, 10:07:08 ÖS]


Peygamberi (SAV) Neden ve Nasıl Sevmeliyiz Gönderen: türkiyem
[Dün, 10:02:39 ÖS]


Hz. Muhammed s.a.v Tanıyalım Gönderen: türkiyem
[Dün, 09:57:49 ÖS]


Kan Kaybeden Kardeşlik Gönderen: türkiyem
[Dün, 09:49:58 ÖS]


İslam Kardeşliği Gönderen: türkiyem
[Dün, 09:45:03 ÖS]


İnanmak İnsanın Fıtratında Var Gönderen: türkiyem
[Dün, 09:29:08 ÖS]


Ekrem Topaloğlu - Can Efendim 320 Kbps + Flac Gönderen: fanidunya NET
[Dün, 09:19:47 ÖS]


Birlikte. Cesurca. Yaşamak ve Mü'minler Öfkelerinr Hakim Olurlar Gönderen: fanidunya NET
[Dün, 08:43:22 ÖÖ]


Rabbani Eğitim Gönderen: fanidunya NET
[Dün, 08:22:26 ÖÖ]


Resulü Müctebâ Efendimiz (SAV) - Müslüman’ın Müslüman Üzerinde 5 Hakkı Vardır Gönderen: fanidunya NET
[Dün, 08:13:32 ÖÖ]


Müslüman’ın Müslüman Üzerinde 5 Hakkı Vardır Gönderen: fanidunya NET
[Dün, 08:08:56 ÖÖ]


Yedi Sınıf İnsan Gönderen: fanidunya NET
[Dün, 07:56:38 ÖÖ]


Herkes Kendi Mezhebine Göre Sorguya Çekilecek Gönderen: fanidunya NET
[Dün, 07:47:31 ÖÖ]


Dua Ordusu Gazâ Ordusu Askerlerinin Ruhu Gibidir Gönderen: fanidunya NET
[Eylül 19, 2024, 07:48:08 ÖÖ]


Allahü Teâlânın Kullarına İyilik Etmek Gönderen: fanidunya NET
[Eylül 19, 2024, 07:27:46 ÖÖ]


Hastalıklardan Kaza ve Belalardan Korunmak İçin Gönderen: fanidunya NET
[Eylül 19, 2024, 07:23:04 ÖÖ]


Namaz ve sağlığımız Gönderen: fanidunya NET
[Eylül 19, 2024, 07:17:13 ÖÖ]


Yahudiler ve Yahudilik 14 Gönderen: fanidunya NET
[Eylül 19, 2024, 07:04:05 ÖÖ]


Resulullah'ta Sizin İçin Güzel Örnekler Vardır Gönderen: fanidunya NET
[Eylül 19, 2024, 06:47:10 ÖÖ]


Dünya Tarlasına Hayır Tohumları Ekelim Gönderen: anadolu
[Eylül 18, 2024, 10:51:28 ÖS]

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53